Hoe maak je gekleurd krijt?

Wil je weten hoe je gekleurd krijt maakt? Lees dit artikel om te leren hoe je dit knutselwerkje kunt maken en ontdek hoe het je kinderen ten goede komt.
Hoe maak je gekleurd krijt?
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag brengen we je een leuk plan voor een middagje thuis met de kinderen. We leggen namelijk uit hoe je gekleurd krijt maakt, een heel gemakkelijke, zuinige en creatieve manier om te knutselen.

Als je niet naar buiten wil en iets zoekt om binnen te doen met de kinderen, is het een goed idee om leuke alternatieven te vinden om de kinderen te vermaken. In die zin heeft UNICEF een interessante activiteitengids (Spaanse link) ontwikkeld om “de geestelijke ontwikkeling, creativiteit en motorische vaardigheden van kinderen en adolescenten te bevorderen en te vergemakkelijken, vooral wanneer de mogelijkheden voor lichamelijke activiteit beperkt zijn”.

Daarom gaan we een knutselwerk plannen waar je weinig elementen voor nodig hebt, maar toch veel plezier biedt. Behalve aantrekkelijk is dit idee ook een prima manier om kinderen in hun integrale ontwikkeling te begeleiden. Het bevordert namelijk het leren van motorische vaardigheden en versterkt emotionele en cognitieve aspecten. Laten we dus aan de slag gaan!

De voordelen van gekleurd krijt maken

Zelf gekleurd krijt maken is een knutselwerk dat dient als vrijetijdsplan, als spel, en als leeractiviteit. Zoals elke knutselactiviteit biedt het meerdere voordelen voor kinderen:

Stimuleert de creativiteit

Kinderen kunnen krijtvormen kiezen en verschillende modellen en kleuren maken om hun persoonlijke verzameling te hebben.

Bevordert de ontwikkeling van fijne motoriek

Roeren, kneden, vormen vullen, snijden en ontvormen zijn activiteiten die hun kleine handen sterker maken en hen helpen te leren coördineren (Spaanse link) om het beste resultaat te bereiken.

Biedt nieuwe kennis

Als je je kinderen helpt gekleurd krijt te maken, geeft dat je de gelegenheid om ingewikkelde begrippen van scheikunde en kunst aan de kleintjes uit te leggen. Je bent zo ook bezig met wiskunde, want ze zullen hoeveelheden moeten meten.

Oefent het geheugen

Het lezen van de stap-voor-stap instructies en het onthouden ervan is een uitdaging die het geheugen traint.

Activeert de verbeelding

Kinderen kunnen mallen maken met de figuren die ze willen en gekleurd krijt maken dat groot, klein, rond, driehoekig is, of welke vorm ze maar kunnen bedenken.

Produceert een ontspannen sfeer om te lachen, te delen en te socialiseren

Knutselen creëert, net als kunst, momenten van ontspanning waarin kinderen plezier hebben en spontaan delen.

Het stelt kinderen in staat gevoelens en emoties uit te drukken

Het hebben van gekleurd krijt om te tekenen en te kleuren kan een grote kans zijn voor het kind om zijn gedachten te materialiseren in een figuur of een kleur.

Het leert kinderen plannen en een project tot een goed einde brengen

Het hebben van de elementen voor het knutselwerkje, het hebben van het nodige gereedschap, het maken van een plan, en het volgen van de instructies helpt kinderen zich te organiseren om een doel te bereiken.

Het ondersteunt kinderen bij het opbouwen van hun zelfvertrouwen en eigenwaarde

Een doel stellen, een idee volgen, en een project afmaken bouwen vertrouwen in het eigen kunnen op.

Met gekleurd krijt kunnen kinderen creativiteit ontwikkelen, emoties materialiseren in een tekening, en de fijne motoriek en coördinatie stimuleren.

Hoe maak je gekleurd krijt met je kinderen?

Het mooie van deze activiteit is dat het door kinderen van elke leeftijd gedaan kan worden en dat iedereen er even geboeid door zal zijn. Ze moeten vooral bereid zijn om rommelig te worden en tegelijk plezier te hebben.

Materialen om gekleurd krijt te maken

  • Fijn gips  (komt meestal in potjes van verschillende grootte)
  • Water
  • Voedingskleurstof of gekleurde tempera
  • Vormen (siliconen, wegwerpbekertjes of kartonnen kokers)
  • Mengkom
  • Lepel
  • Gladde spatel

Hoe doe je het: stap-voor-stap instructies om gekleurd krijt te maken

  1. Lees de aanwijzingen op de verpakking van het gips en zet de nodige hoeveelheden water en het hoofdmateriaal klaar in aparte bakjes.
  2. Bepaal, voor je begint te mengen, hoeveel kleuren je gaat maken.
  3. Kleur vervolgens het water met de tinten van je keuze. Als je verschillende mogelijkheden wilt, moet je ze in aparte bakjes klaarmaken.
  4. Voeg het gips beetje bij beetje aan het gekleurde water toe, in het algemeen met een verhouding van 1 op 1, dat wil zeggen, 1 kopje materiaal op 1 kopje water.
  5. Combineer de materialen goed tot je een homogene consistentie hebt zoals die van ijs.
  6. Schep dan het gekleurde mengsel in de mallen die je gekozen hebt.
  7. Verwijder het overtollige mengsel met een spatel.
  8. Laat minstens 24 uur drogen.
  9. Haal de volgende dag voorzichtig uit de vormpjes.
  10. Je hebt nu je eigen krijtjes om mee te tekenen!
Moeder en kind zijn aan het knutselen
Knutseltijd delen met je kinderen bevordert de band tussen jullie. Bovendien is het een strategie om je kleintjes veel bij te brengen.

Zelfgemaakt krijt maken: een combinatie van scheikunde, knutselen en kunst

Zoals je gezien hebt, is het heel gemakkelijk om gekleurd krijt te maken. De materialen die je daarvoor nodig hebt zijn heel goedkoop. Behalve plezier met de kinderen kun je met deze activiteit ook je voordeel doen om ze de volgende begrippen bij te brengen:

  • Chemie: zoals oplossen en stollen.
  • Fysica van materialen: met hun handen verkennen kinderen verschillende texturen en consistenties, terwijl ze naar hun zin boetseren.
  • Kunst: door te fantaseren, te tekenen en te schilderen laten ze hun creatieve brein de vrije loop.

Bedenk tot slot dat quality time doorbrengen met kinderen een van de meest koesterende dingen voor gezinnen is. Samen leuke dingen doen en ervaringen opdoen is de beste manier om herinneringen van geluk, liefde en harmonie te produceren die voor altijd zullen blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.