Vies worden tijdens het spelen en de ontwikkeling van kinderen

Ontdekken hoe vuil worden tijdens het spelen de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt, laat ons een nieuwe dimensie zien die ons in staat stelt te begrijpen dat vies worden niet slecht is, maar positief. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken.
Vies worden tijdens het spelen en de ontwikkeling van kinderen
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Veel ouders vragen (sommigen eisen zelfs) dat hun kinderen, wanneer ze na school worden opgehaald, dat hun haar perfect gekamd is en dat hun kleren schoon zijn. Maar moeten we dan voorkomen dat kinderen vies worden tijdens het spelen? Helemaal niet! Helaas zijn ouders en verzorgers in veel gevallen meer bezorgd dat de kleintjes niet vies worden, en minder bezorgd over of ze het echt naar hun zin hebben.

Het lijkt vaak alsof ouders altijd tegen hun kinderen zeggen: “Ga niet op de grond zitten!” “Pas op, je kleren worden vuil!” Of: “Je bent een puinhoop!” Het is zelfs zo gewoon dat we eraan gewend zijn geraakt en het zelf ook doen.

Maar is het echt een goede zaak om de hele tijd te voorkomen dat kinderen vuil worden en voorzichtig te zijn dat hun kleren niet vuil worden ? Natuurlijk doen moeders en vaders het in het belang van het kind, maar is het echt nodig? Laten we dit hieronder verder bekijken.

Vies worden tijdens het spelen

Balans tussen netheid en creativiteit is erg belangrijk.

Hygiëne is altijd belangrijk, maar zorgeloos genieten ook. Onthoud dat tijdens de ontwikkelingsfase van de kindertijd spelen een van de manieren is waarop een kind leert.

Kinderen die spelen omvatten verschillende elementen en verkenning springt er tussenuit. Zoals het in de volksmond wordt gezegd: “Om een omelet te maken, moet je wat eieren breken”. In dit geval kunnen we zeggen dat er iets soortgelijks gebeurt. Om kinderen te laten ontdekken, wrikken en leren, is het noodzakelijk dat ze vuil worden en hun handen vuil maken.

Dus vuil zal deel uitmaken van de ontwikkeling van het kind. Ken jij een kind dat niet vies wordt als hij eet, als hij schildert, als hij iets voor de eerste keer doet?

Het is normaal dat kinderen nieuwsgierig zijn, vies worden, zichzelf op de grond gooien en voorwerpen in hun mond stoppen. Als ouders moeten we ervoor zorgen dat wat ze doen niet gevaarlijk is, en ons niet zozeer zorgen maken dat ze hun kleren niet vuil maken of bevlekken. Dit maakt namelijk deel uit van hun ontwikkeling, hun leren en, uiteindelijk, hun geluk.

Wat voor invloed heeft vies worden tijdens het spelen op kinderen?

De effecten zijn ongetwijfeld altijd positief. Een kind dat vies wordt, heeft een geweldige tijd omdat hij zich geen zorgen hoeft te maken of zijn kleren nog wel schoon zijn. Hieronder bekijken we een aantal voordelen.

Verkenning

Kinderen zijn van nature ontdekkingsreizigers. Het is hun manier van nieuwsgierig zijn en leren. Dus als de kleine er niet uitziet omdat hij met modder, verf, zelfs met eten of andere elementen heeft gespeeld, is hij op zijn beurt dus aan het leren.

Pret

Het is ongetwijfeld leuk voor hem. De kleine speelt onbezorgd over vuil worden of zijn kleren verpesten. Dit is meestal synoniem met een geweldige tijd hebben en genieten van speeltijd.

Creativiteit

Deze onbezorgde tijd komt het kind ook creatief ten goede. Hij probeert, proeft, raakt, bevuilt… dit alles stelt hem in staat om zijn creativiteit te vergroten.

Bescherming

Vreemd genoeg verbeteren we ook hun gezondheid door kinderen vies te laten worden, een dier aan te raken of dit soort dingen te doen, omdat hun immuunsysteem hierdoor wordt versterkt.

We moeten dit aspect echter goed begrijpen. Het versterken van het immuunsysteem is alleen efficiënt als het met gezond verstand gebeurt. Het is goed om te weten dat als kinderen opgroeien met een huisdier, ze waarschijnlijk geen allergie voor bijvoorbeeld dierenhaar zullen ontwikkelen. Maar aan het eind van de dag hebben ze nog steeds hun bad nodig.

Meisje schilderen en haar creativiteit verkennen.

Wat betreft vies worden tijdens het spelen…

Kortom, als we de vraag beantwoorden, kunnen we zeggen dat vies worden tijdens het spelen de ontwikkeling van kinderen op een positieve manier beïnvloedt, omdat ze zich vrij voelen om te experimenteren, te wrikken en kortom, om te leren.

Om deze reden kunnen we, wanneer de gelegenheid zich voordoet en met gezond verstand, de kleintjes zonder zorgen hun kleding vuil laten maken.

Evenzo hebben we altijd de mogelijkheid om kinderen gescheurde, oude of bevlekte kleding te laten dragen terwijl ze spelen en plezier hebben. Of, als dat niet lukt, kunnen we ook kiezen voor de klassieke schorten of buitenjassen, die altijd handig zijn geweest voor kinderen om hun dagelijkse kleding niet te bederven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aucouturier, B. (2018). Actuar, jugar, pensar. Puntos de apoyo para la práctica psicomotriz educativa y terapéutica. Barcelona: Editorial Graó.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.