7 balspelletjes voor kinderen

Balspelletjes voor kinderen zijn fundamenteel voor hun lichamelijke, psychologische en emotionele ontwikkeling. Neem ze op in de routine van je kinderen.
7 balspelletjes voor kinderen
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 24 juni, 2023

Heb je wel eens nagedacht over alle voordelen van balspelletjes voor kinderen? Mogelijk wel, maar vandaag delen we enkele andere voordelen met je waar je waarschijnlijk zelf nog niet aan had gedacht.

Ballen zijn een constante in verschillende menselijke disciplines: sport, onderwijs en ook gezondheid. Met dit in gedachten is kinderspel geen uitzondering. In feite trekken deze elementen op een bijzondere manier de aandacht van de kleintjes en staan ze voor plezier en genot voor hen.

Van dit grote voordeel gebruik makend, laten we je een aantal balspelletjes voor kinderen zien die perfect zijn voor speelse, educatieve en recreatieve doeleinden.

Balspelletjes stimuleren verschillende lichamelijke vermogens

Balspelletjes zijn niet alleen leuk, maar bevorderen ook de ontwikkeling van verschillende lichamelijke vermogens bij kinderen.

Er zijn verschillende soorten ballen, afhankelijk van de sport of activiteit die uitgevoerd moet worden. Maar ze kunnen allemaal gebruikt worden om te spelen. Het is het beste om het kind vertrouwd te maken met het element voordat het met de activiteit begint. Leg dan de nodige richtlijnen uit om het in de praktijk te brengen.

Hier zijn 7 alternatieven om van dit eenvoudige en wonderlijke voorwerp gebruik te maken. Let op!

1. Visueel coördinatie spel

Balspelletjes voor kinderen

Visueel-motorische coördinatie is het gelijktijdig gebruik van de ogen en een lichaamsdeel, zoals de handen. Om dit te bereiken is een hoge mate van precisie nodig.

Terwijl ze dit vermogen ontwikkelen moeten kinderen zich concentreren om de activiteit uit te voeren. Later zullen ze het meer automatisch doen.

Om aan deze vaardigheid te werken, raden we een leuke activiteit aan die met heel weinig elementen kan worden uitgevoerd. Alles wat je nodig hebt is een bal, een touw, en een kind dat wil spelen. We leggen het hieronder uit:

  1. Bind de bal aan het touw en ga aan één kant van het kind staan.
  2. Neem het touw en begin de bal te bewegen alsof het een slinger is. Deze beweging moet gebeuren volgens een rechte lijn die loodrecht op de positie van het kind staat. Op deze manier kan het kind het alleen vanuit zijn ooghoeken gadeslaan.
  3. Vraag het kind de bal met de dichtstbijzijnde hand te slaan telkens als het voelt dat de bal dicht bij hem is.

2. Dynamische coördinatie en ruimtelijk plaatsenspel

Dynamische coördinatie vereist de arbeid van alle lichaamssegmenten tegelijk. Bijvoorbeeld, als we rennen moeten zowel onze armen als onze benen hun bewegingen synchroniseren om een juiste verplaatsing te bereiken.

Anderzijds is ruimtelijke plaatsbepaling of proprioceptie (Spaanse link) de manier waarop iemand de oriëntatie van zijn lichaam en de positie ervan in de ruimte opmerkt. De begrippen die van deze capaciteit geleerd worden zijn:

Door balspelletjes is het mogelijk beide capaciteiten te stimuleren en het zigzag spel is daar een goed voorbeeld van. Heb je er ooit van gehoord? Noteer de stappen ervan:

  1. Leg verschillende ballen in een rechte lijn, gescheiden door een afstand van een halve meter.
  2. Nodig de kinderen uit er tussendoor te rennen, daarbij zigzag bewegingen makend.
  3. Terwijl ze rennen, gooi je een paar plastic ballen naar ze toe. Op deze manier moeten ze zich concentreren op het bewegen van hun romp om niet door de ballen geraakt te worden, terwijl hun benen naar voren zigzaggen.

3. Balansspel

Evenwicht is een andere van de belangrijkste lichamelijke vermogens van de mens en wordt ook gestimuleerd door middel van balspelen.

  • Met behulp van een tennisbal kun je het dynamisch evenwicht van je kind versterken. Je hoeft hem alleen maar boven hun hoofd te plaatsen en ze uit te dagen hem daar zo lang mogelijk boven te houden, zonder hulp van hun handen of een andere persoon.
  • Om aan statisch evenwicht te werken kun je een tennisbal of een iets grotere bal gebruiken. Je moet het kind in een vogelverschrikkerhouding plaatsen, staand op één been met de handen uitgestrekt. Leg dan de bal op een van de handen, zodat ze hem zo lang mogelijk kunnen vasthouden.

4. Spel om het reactievermogen te stimuleren

Reactievermogen is (Spaanse link) de manier waarop het lichaam zich aanpast aan een onmiddellijke prikkel. In het algemeen in een korte periode. Bijvoorbeeld als een bal ons gezicht dreigt te raken en we rennen of bukken voor dit gebeurt.

Sommige balspelletjes kunnen bijdragen tot de versterking van het reactievermogen, maar je moet ze met z’n tweeën en in een open ruimte spelen.

De kinderen moeten met hun ruggen naar elkaar toe staan en hun ogen recht vooruit gericht houden. Dan begint een van de kinderen de bal naar achteren te gooien, zonder te kijken.

Het andere kind moet onmiddellijk reageren en ervoor zorgen dat de bal de grond niet raakt. Eenmaal gevangen wordt de bal opnieuw achterwaarts gegooid, zonder te kijken, en de reeks wordt verschillende keren herhaald.

5. Balspelletjes om de werpvaardigheid te verbeteren

Met tennisballen, een mand, of kartonnen dozen en een fluitje kunnen we deze activiteit uitvoeren. De lanceerplaats markeer je met krijt op de vloer en de mand komt op ongeveer 2 meter afstand te staan. Op het commando van het fluitje gooit het kind naar de mand, waarbij het de arm over de schouder tilt.

Dit vermogen om de tegenovergestelde arm en been te gebruiken, de romp te draaien en het doel te bereiken, wordt bereikt tegen de leeftijd van 4 jaar. Bij deze oefening is het hele lichaam betrokken en zijn evenwicht en opeenvolgende bewegingen en hand-oog coördinatie nodig.

Bij het nauwkeurig werpen van de bal moet de afstand tot de korf worden gemeten en het benodigde momentum en de kracht worden berekend. Deze activiteit is de sleutel tot sociaal spel, dat onderhandelen, beurt nemen en wachten vereist.

6. Spel om de visuele coördinatie te stimuleren

Met bowlingkegels en een bal kun je ordenen wat je nodig hebt om oefeningen en bewegingen uit te voeren die op gezichtscontrole reageren. Het kind zal een precieze uitvoering van bewegingen moeten uitvoeren om de bowlingpins met voldoende kracht en doel te raken en ze neer te slaan.

Daarom werken gezichtsvermogen, handen en voeten op een gecoördineerde manier samen. Dit is van enorm belang, bijvoorbeeld bij het leren schrijven, want dat vereist bijstelling en precisie van de hand.

Dit zegt de in het onderwijs afgestudeerde Monica Sulecio: “Om kinderen tot precieze potloodstreken te brengen, moeten ze eerst controle en evenwicht over hun hele lichaam (Spaanse link) hebben”.

7. Moedig thuis balspelletjes aan!

Een baby speelt met ballen

Zoals je gezien hebt, zijn er veel mogelijkheden om met ballen te spelen. Een van de grootste voordelen ervan is dat ze geen bepaalde leeftijd vereisen, want het kind kan ze altijd manipuleren of gebruiken om er op verschillende manieren mee te spelen.

Daarom raden we je aan je baby zo vroeg mogelijk met ballen vertrouwd te maken. Probeer dagelijks balspelletjes met ze te doen, waarbij je je steeds aanpast aan de rijpheidsontwikkeling van het kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.