5 Balansspelletjes voor kinderen

Balansspelletjes stimuleren niet alleen dit fysieke vermogen, ze zijn ook een geweldige manier om kinderen te vermaken. Blijf lezen voor meer informatie!
5 Balansspelletjes voor kinderen
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 23 april, 2024

Op kinderen gerichte balansspelletjes spelen een belangrijkere rol dan je je kunt voorstellen. Door dit soort activiteiten worden verschillende vaardigheden en lichamelijke vermogens van allerlei aard gestimuleerd.

Hoewel elk kind een aangeboren vermogen heeft om evenwicht te bewaren, wordt het niet altijd voldoende ontwikkeld. Daarom is het het beste om het regelmatig aan te moedigen. En hoe kun je dat beter doen dan door middel van leuke spelletjes?

Balansspelletjes voor kinderen

Het stimuleren en versterken van de verschillende lichamelijke vermogens (Spaanse link) van kinderen is geen gemakkelijke opgave. Bovendien, als je het alleen vanuit de theorie benadert, kan het zelfs voor jou een vervelende taak worden.

Met dat in gedachten adviseren we je te vertrouwen op meer onderhoudende en eenvoudig te begrijpen alternatieven, zoals spelletjes. Via dit soort activiteiten kun je werken aan de verschillende ontwikkelingsgebieden, terwijl je kinderen zich vermaken.

Hier zijn enkele speelse manieren om met je kinderen thuis, in de tuin, of in welke omgeving dan ook, plezier te hebben. Let op!

1. Het ballerinaspel

5 Balansspelletjes voor kinderen zoals het ballerinaspel

Het ballerinaspel vergt een hoge mate van balans en concentratie. We stellen voor er een wedstrijd van te maken om je kinderen nog meer te motiveren.

Om het te spelen staan de kinderen op en heffen hun armen boven hun hoofd, net als een balletdanseres. Dan moeten ze één been buigen en hun voet op de zijkant van hun knie plaatsen.

Vanuit deze positie moeten ze een danswending uitvoeren, en de eerste die deze voltooit, scoort een punt. Ze denken misschien dat het gemakkelijk is, maar het is best ingewikkeld.

2. Touwlopen

Het nadoen van de grote circusartiesten is nogal vermakelijk voor kinderen. Wie geniet er niet van het circus en al zijn acrobaten?

Je kunt beginnen met je kinderen te vertellen dat dit een van de balansspelletjes is die nodig zijn (Spaanse link) om ze op het juiste spoor te krijgen in dit soort acrobatiek. Bij het uitvoeren ervan moet je een niet te dun touw over de grond uitstrekken.

Het doel is dat de kleintjes de hele lengte van het touw overbruggen zonder de grond te raken. Als ze vallen of met een van hun voeten de grond raken, moeten ze opnieuw beginnen.

Vergeet niet dat deze activiteit veel ruimte vereist om het touw uit te strekken en het parcours te volgen. We raden je aan het in een open veld uit te voeren.

3. Watercircuit is een van de favoriete balansspelletjes

Kinderen houden van circuits en ze houden ook van water, tenminste als het gaat om spelen ermee. Deze activiteit vermengt twee van de meest vermakelijke dingen, waar je je voordeel mee moet doen.

Eerst moet je een parcours met hindernissen in de buitenlucht maken, zodat de kinderen het hele parcours kunnen doorlopen. Vervolgens moet je twee containers plaatsen, één aan het begin en één aan het eind van het circuit. In de eerste zal water zitten en de laatste zal helemaal leeg zijn.

Het doel van deze activiteit is dat elk kind een plastic bekertje vult met water, het parcours aflegt zonder de inhoud te laten vallen, en het aan het eind in de container deponeert. Wie hem als eerste vult is de winnaar!

4. Mummie of standbeeld

Dit is een van de meest elementaire balansspelletjes en kan door kinderen van elke leeftijd geoefend worden. We raden je aan het in een groep uit te voeren om ze gemakkelijker te motiveren.

Het mummie of standbeeld spel bestaat uit het bewegen in een bepaalde ruimte terwijl je een willekeurig gebaar of beweging maakt. Zodra je het woord ‘mummie’ of ‘standbeeld’ zegt, moeten de kinderen volledig stil blijven staan in die positie.

Het kind dat gedurende deze tijd beweegt, moet voldoen aan een uitdaging gekozen door de andere deelnemers aan het spel.

5. Het lepel- en pompomspel

Het lepel- en pompomspel is nog een van de balansspelletjes die als een klassieker wordt beschouwd. Toch is het altijd een hit.

Om het uit te voeren raden we je aan een eenvoudig circuit op te zetten, zonder veel obstakels, in een open veld. Elk kind krijgt zijn eigen plastic lepel en pompon.

Het kind houdt de lepel met zijn mond vast en plaatst de pompon in het breedste gedeelte. Dan zal elk kind het hele circuit moeten doorlopen met de bal bovenop het gebruiksvoorwerp. Als ze het laten vallen, zullen ze bij het begin moeten beginnen.

Kinderen proberen hun evenwicht te houden op een boomstam

Balansspelletjes, zoek een geschikte plek

Hoewel niet voor alle balansspelletjes een grote ruimte nodig is, kun je het beste een veilige omgeving zoeken waar kinderen vrij kunnen spelen.

Probeer een buitenruimte of grote stukken natuur te vinden. Naast het stimuleren van dit fysieke vermogen, zul je ze een rustig en voortdurend gemotiveerd gevoel kunnen geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.