5 Knutselwerkjes om met wollen pompons te maken

Vandaag leren we je hoe je verschillende ambachten kunt maken met wollen pompons. Je zult zien dat deze opties een fantastische manier zijn om te versieren of om cadeaus te maken.
5 Knutselwerkjes om met wollen pompons te maken

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn verschillende knutselwerkjes die je kunt maken met wollen pompons en ze kunnen verschillende doelen dienen. Van bijvoorbeeld het decoreren van je kamers tot een heel speciaal geschenk. Handgemaakte voorwerpen hebben een grote emotionele waarde, vooral als we ze maken in het gezelschap van degenen van wie we het meest houden.

Houd je van knutselen en originele creaties? Dan mag je de volgende ideeën niet missen, let op!

5 knutselwerkjes om te maken met wollen pompons

Jaren geleden gebruikten grootmoeders garen om sjaals, sokken of truien te breien. Maar vandaag kunnen we dat erfgoed behouden en aan je presenteren met verschillende geweldige creaties.

Er zijn verschillende manieren om je pompons te maken, zoals ze te breien of in elkaar te zetten met een vork. Als je ze eenmaal hebt, kun je enkele van de opties samenstellen die we hieronder zullen beschrijven.

1. Konijntjes

Wie houdt er bijvoorbeeld niet van konijntjes ? Je hebt vast een speciale herinnering aan een knuffeldier in deze vorm, dus we zullen je helpen je kindertijd te herbeleven met deze creatie. Lees de volgende stappen goed door:

  • Selecteer twee pompons om het lichaam en hoofd te maken (een kleiner en een groter).
  • Bind ze aan elkaar met draad en een naald of bind ze samen met het eigen garen van de pompon.
  • Knip vervolgens de wol af alsof je het eigen haar van het dier knipt.
  • Voeg tot slot twee vilten oren en twee knopen voor de ogen toe.

2. Kuikens van pompons

Kuikentjes van wollen pompons

Deze prachtige kleine boerderijdieren zijn bedoeld om cadeau te doen of om te decoreren. Ze zijn heel gemakkelijk te maken, dus bereid je voor om ze samen met de kleintjes in huis te maken. Het is een goede manier om je vrije tijd met hen door te brengen.

Om ze te maken heb je maar twee pompons nodig, maar deze keer van hetzelfde formaat. Voeg ze vervolgens samen of naai ze aan elkaar en lijm tot slot enkele knopen voor de ogen vast. De mond en poten kunnen worden gemaakt met kleine vilten uitsparingen en lijm je vast met een geschikte lijm.

3. Beren gemaakt van wollen pompons

Deze beren lijken op kuikens, maar met grotere pompons. Zorg er daarom voor dat je de strengen van de pompons wijd opent, zodat de twee bolletjes goed aan elkaar vast zitten.

Gebruik vilt om de oren, ogen en mond te maken en plak ze op de pompon op het hoofd.

4. Haarelastiekjes

Als je op zoek bent naar een origineel tintje om aan je haar te geven, dan is dit knutselwerkje iets voor jou. Je zult zien dat het heel eenvoudig en handig is.

Pak een pompon en open deze in het midden. Neem dan een haarelastiekje en wikkel het tussen het garen. Bind een paar strengen aan elkaar om de pompon te bevestigen en dat is alles!

Als je dit idee leuk vindt, raden we je aan het ook te proberen met hoofdbanden of linten. Om dit te doen, lijm je gewoon de pompons op de banden of linten en wacht je een nachtje tot de lijm droog is. Naast deze details met garen kun je andere soorten decoraties toevoegen, zoals bloemen, bladeren of een dier van vilt.

5. Zelfgemaakte babymobiel met wollen pompons

Tot slot presenteren we een knutselwerkje dat de vereniging tussen traditie en moderniteit symboliseert.

Als je bijvoorbeeld een vriendin hebt die een baby verwacht en je haar een origineel cadeau wilt geven, of je wilt de kamer van je kind een persoonlijk tintje geven, dan raden we je aan om verschillende kleuren pompons aan een houten ring te hangen. Deze hang je vervolgens aan het plafond of de muur.

Je gasten zullen onder de indruk zijn en de baby zal zich vermaken door te kijken hoe de pompons in de wind zwaaien.

Pomponslingers die aan het plafond hangen

Het erfgoed van onze grootmoeders wordt opnieuw uitgevonden met wollen pompons

Volgens een studie ontwikkeld door de Colegio Nuestra Señora del Castillo (Spaanse link), zijn wollen pompons het perfecte element om de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen te ontwikkelen.

We nodigen je uit om deze ideeën met je familie te delen en te genieten van deze textieltraditie. Laten we aan de slag gaan!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.