Knutselen voor kinderen om het alfabet te leren met plezier

Als je je kind wilt helpen het alfabet te leren, bekijk dan deze leuke knutsels. Jij en je kinderen zullen ze zeker leuk vinden!
Knutselen voor kinderen om het alfabet te leren met plezier

Laatste update: 08 juli, 2021

Het is het gemakkelijkst om te leren terwijl je plezier hebt. Daarom laten we je enkele knutseltips zien om kinderen te helpen het alfabet te leren.

Als je kind interesse toont in letters en de leeftijd heeft waarop ze deze kunnen herkennen, raden we familiemiddagen aan om hun creativiteit te ontwikkelen en tegelijkertijd vertrouwd te raken met het alfabet. Kijk mee!

De beste knutselwerkjes voor kinderen om het alfabet te leren

De meeste kinderen leren lezen en schrijven tussen de leeftijd van vijf en zes jaar, hoewel iedereen in zijn eigen tempo gaat. Als ouders moeten we alert zijn op alles wat hun aandacht trekt. Op die manier kunnen we ze geven wat ze nodig hebben om hun nieuwsgierigheid op te wekken. Door middel van spelletjes of knutselen leren kinderen het beste. Zo kunnen ze op een eenvoudige en speelse manier kennis vergaren.

Een kind dat het alfabet oefent.

Pak dus je knutseldozen en begin aan deze geweldige doe-het-zelf-avonturen. Je zult zien dat kinderen echt genieten van de tijd met het gezin, terwijl ze ook het alfabet leren.

Een monster dat letters eet

Dit vaartuig is heel eenvoudig en de kleintjes zullen er dol op zijn. Om het te maken, heb je de volgende materialen nodig:

  • Een plastic doos (waar vochtige doekjes normaal in komen)
  • Flesdoppen
  • Viltstiften
  • Stickers en ogen

Het idee is dat je op elke dop een letter van het alfabet schrijft met wat je maar wilt, bijvoorbeeld met stiften, verf of stickers. Versier de doos zoals je wilt, maar probeer het op een monster te laten lijken, en de spleet kan zijn mond worden. De kinderen moeten de letters die jij hen vertelt erin doen. Op deze manier is het alsof ze het monster te eten geven.

Hoofdletter versus kleine letters

Met dezelfde materialen van het vorige knutselwerkje, kun je een spel maken waarmee je kinderen hoofdletters en kleine letters kunnen leren.

Neem een eierdoos en schrijf in elke holte een letter. Als de doppen in hoofdletters zijn, moeten de letters op het karton kleine letters zijn. Vervolgens moeten de kinderen de paren correct matchen.

Schilderen om het alfabet te leren

Van alle knutselwerkjes is schilderen een van de leukste activiteiten voor kleine kinderen, vooral als je ze zelf verf laat maken. Voor deze activiteit heb je alleen gekleurde verf, kwasten en zoveel mogelijk gladde stenen nodig.

Verf elke lettervorm op een steen. Als je kind oud genoeg is, laat hem het dan tekenen. Op die manier kunnen ze ook vertrouwd raken met het leren schrijven. Bewaar ze in een doos, want je kunt er veel spelletjes mee spelen.

De hoofdletter

Dit is een spel waar het hele gezin dol op zal zijn. Er zijn veel manieren om dit te doen, dus we raden je aan om die manier te zoeken die voor jou het gemakkelijkst is: met karton, een magneetbord of met vilt.

Alfabetmagneten op de koelkast.

Het enige dat je hoeft te doen, is een letter kiezen als de hoofdletter van de week en er woorden mee zoeken. Als je besluit om het met vilt te doen, moet je een bord maken om de letters te bevestigen. Om ze te bevestigen kun je een stukje klittenband plakken om het makkelijker te maken.

De letters vormgeven

Je kunt dit knutselwerk maken met gekleurde pijpragers. Je gaat er het hele alfabet mee maken. Probeer elke letter in hoofdletters en kleine letters te vormen. Als kinderen vervolgens hun vaardigheid verbeteren, zullen ze ze gemakkelijk onthouden.

Kortom, met deze knutselwerkjes voor kinderen om het alfabet te leren, zul je zien dat ze zonder het te beseffen al snel hun favoriete bezigheden worden. Ze zullen de letters herkennen en trots zijn. Hun zelfrespect zal ook toenemen


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.