Wat te doen aan builen bij kinderen?

Builen bij kinderen zijn meestal kleine verwondingen, maar in sommige gevallen kunnen ze complexere zorg of onderzoeken nodig hebben. Dit is wat je moet weten.
Wat te doen aan builen bij kinderen?
Maria del Carmen Hernandez

Geschreven en geverifieerd door de dermatoloog Maria del Carmen Hernandez.

Laatste update: 13 februari, 2023

Stoten en klappen op het hoofd van jonge kinderen zijn een van de meest voorkomende zorgen van ouders. In de meeste gevallen is er alleen een cosmetisch ongemak met milde en tijdelijke pijn. Maar in sommige gevallen moet dit letsel beter in de gaten worden gehouden. Hier lees je waar je op moet letten als het gaat om builen bij kinderen.

Builen zijn onvermijdelijk tijdens de babytijd

Hoofdletsel komt veel voor bij kinderen. Maar bij zuigelingen jonger dan 1 jaar is nauwlettender toezicht nodig vanwege de mogelijke gevolgen. De meest voorkomende oorzaken van builen bij kinderen zijn de volgende:

  • Vallen van een bepaalde hoogte: bijvoorbeeld uit de kinderwagen, van de luiertafel of uit de wieg.
  • Vallen van eigen hoogte: deze treden op als het kind begint te lopen.

Bij kinderen ouder dan 2 jaar komen builen meestal voor bij het uitvoeren van bepaalde recreatieve activiteiten. Bijvoorbeeld bij het rijden op schaatsen, fietsen of het spelen van verschillende spelletjes. Aan de andere kant zijn de meest voorkomende plaatsen van blauwe plekken door kindertrauma de benen (onder de knieën), het hoofd, en de T-zone van het gezicht.

Wat te doen aan builen bij kinderen
Klappen door vallen van een bed, luiertafel of kinderwagen zijn de meest voorkomende oorzaken van builen bij jonge kinderen. Over het algemeen zijn ze niet ernstig, hoewel het belangrijk is er op te letten.

Wat te doen bij builen

De meeste builen en kneuzingen zijn oppervlakkig. Milde trauma’s leveren over het algemeen alleen oppervlakkige wonden, kneuzingen en verdraaglijke pijn op. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden als je kind zich bezeert.

Raak niet in paniek

Het belangrijkste is te bevestigen dat de buil slechts een oppervlakkige verwonding is, vooral als die op het hoofd voorkomt. Vervolgens moet het kind rustig blijven, zonder te rennen of te foeteren, net als zijn verzorgers. Bij dit soort verwondingen kun je essentiële oliën of arnica-gels (Engelse link) aanbrengen die bijdragen aan het verminderen van het hematoom en het stimuleren van het herstel van het beschadigde weefsel.

Plaats ijs op het gebied van de verwonding

Het aanbrengen van kou op het gebied voorkomt oedeem en zwelling van het getroffen gebied. In feite is onmiddellijke koeling een van de meest geschikte acties om de bloedstroom rond het gebied te verminderen en het uiteindelijke uiterlijk van de huid te verbeteren.

Gebruik vitamine K bij builen

Er zijn enkele producten op de markt die vitamine K als essentieel bestanddeel hebben. Dit micronutriënt heeft het vermogen om de grootte van blauwe plekken te verminderen en de microcirculatie van de huid en het onderhuidse celweefsel te stimuleren. Het is zelfs een van de noodzakelijke vitamines die het lichaam gebruikt om stolsels aan te maken en bloedingen te stoppen.

Waarschuwingssignalen om op te letten

Volgens studies gepubliceerd (Engelse link) door The Journal of Trauma treedt bij kinderen met een kleine klap de pijn over het algemeen alleen op in het gebied en kan het thuis worden behandeld. Ouders moeten echter altijd bedacht zijn op de symptomen en waarschuwingssignalen die wijzen op de noodzaak van onmiddellijke medische hulp.

Klappen op het hoofd kunnen verschillende verschijnselen veroorzaken, afhankelijk van het soort letsel, de plaats en de ernst ervan. Wees daarom alert op de volgende tekenen en symptomen:

  • Braken.
  • Overmatige slaperigheid.
  • Intense hoofdpijn.
  • Prikkelbaarheid.
  • Wazig zicht.
  • Verstoorde spraak, loop of coördinatie.

Wanneer moet ik mijn kind naar de spoedeisende hulp brengen?

Een kind met een zeer hoofd
Als het kind geacht wordt een groot trauma te hebben opgelopen, wordt zo snel mogelijk naar de dokter gaan als cruciaal beschouwd.

Wanneer een kind een groot trauma heeft opgelopen , moet het altijd door een arts worden geëvalueerd. De specialist zal passende vragen stellen en een gedetailleerd lichamelijk onderzoek uitvoeren. Zo is er een test die de Glasgow-comaschaal heet, die in de onderzoekskamer wordt uitgevoerd en de ernst van het letsel bepaalt. Daarnaast kunnen, afhankelijk van de context van het incident, enkele aanvullende tests worden gevraagd, zoals een röntgenfoto of een CT-scan.

Hoewel de eerste indruk is dat de toestand weinig ernstig is, is het belangrijk om het kind en zijn gezondheidstoestand gedurende de 24 uur na het incident te observeren. Dit om eventuele veranderingen in hun gedrag onmiddellijk op te sporen en zo snel mogelijk te handelen. Bovendien moet elk van de bovengenoemde alarmsymptomen worden gemeld aan de medische hulpdiensten.

Stoten van kinderen en medische zorg

Een buil op het hoofd kan zo klein zijn als een bloeduitstorting, kneuzing of een snijwond. Het kan echter ook een hersenschudding, een open of diepe snijwond, een schedelbreuk, inwendige bloedingen of ander hersenletsel veroorzaken.

Hoewel builen bij kinderen meestal kleine verwondingen zijn, kunnen ze in sommige gevallen complexere zorg of onderzoek vereisen. Als je daarom merkt dat het kind begint met kenmerkende symptomen zoals wazig zien, braken of bewustzijnsverlies, moet je onmiddellijk naar de spoedeisende hulp gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sternbach GL. The Glasgow coma scale. J Emerg Med. 2000 Jul;19(1):67-71. doi: 10.1016/s0736-4679(00)00182-7. PMID: 10863122.
  • Kouzi SA, Nuzum DS. Arnica for bruising and swelling. Am J Health Syst Pharm. 2007 Dec 1;64(23):2434-43. doi: 10.2146/ajhp070155. PMID: 18029949.
  • Gelineau-Morel RN, Zinkus TP, Le Pichon JB. Pediatric Head Trauma: A Review and Update. Pediatr Rev. 2019 Sep;40(9):468-481. doi: 10.1542/pir.2018-0257. PMID: 31477589.
  • Chang LT, Tsai MC. Craniofacial injuries from slip, trip, and fall accidents of children. J Trauma. 2007 Jul;63(1):70-4. doi: 10.1097/01.ta.0000219142.15584.b8. PMID: 17622871.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.