11 spelletjes om redeneren en logica te bevorderen

Het stimuleren van redeneren en logica bij kinderen is heel belangrijk en brengt tal van voordelen voor hun intellectuele ontwikkeling.
11 spelletjes om redeneren en logica te bevorderen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 11 mei, 2023

Het aanmoedigen van logisch denken is essentieel voor kinderen om meer abstracte concepten te begrijpen en hun logisch-wiskundige intelligentie te ontwikkelen. Daarom gaan we in de volgende paragrafen enkele spelletjes bekijken om redeneren en logica te bevorderen.

Het stimuleren van deze vaardigheden heeft enorme voordelen voor de ontwikkeling van de intelligentie van het kind. Daarom zouden ouders moeten overwegen om deze vaardigheden te verrijken door middel van activiteiten met hun kinderen, waaronder bepaalde educatieve spelletjes waarmee aan deze gebieden gewerkt kan worden.

Spelletjes om redeneren en logica te bevorderen: hoe bereik je dit?

Dit type intelligentie kan bij alle kinderen worden versterkt. Maar de mate van bekwaamheid die ze bereiken hangt af van het niveau dat ze hebben. Zoals alle vermogens is het nodig eraan te werken om een adequaat niveau te bereiken, in overeenstemming met hun ontwikkelingsfase, en nuttig gedurende hun hele leven.

spelletjes om redeneren en logica te bevorderen

Volgens Piaget begint het logisch-wiskundige denken met de interacties van het kind met zijn omgeving. Dan gaat het verder met de ontdekking van getallen en vervolgens evolueert het naar de overgang van concrete en abstracte objecten.

Vervolgens zal hij mentale operaties formuleren en met zijn intellect problemen weten op te lossen door middel van observatie, beschrijving, differentiatie en classificatie.

“… logisch-wiskundige kennis bestaat niet uit zichzelf in de werkelijkheid (in objecten). Dat wil zeggen, deze kennis behoort niet tot de concrete of tastbare omgeving van het kind, maar komt voort uit zijn intellect, uit zijn deducties, reflecties en internalisaties van de beleefde didactisch-pedagogische ervaringen.”
– Pedagoog Jessica Monserrate Vélez Loor -.

Het gebruik van spelletjes om redeneren en logica aan te moedigen heeft enorme voordelen:

 • Ze vergroten de ontwikkeling van hun logisch-wiskundige intelligentie (Spaanse link).
 • Ze bevorderen het denken en redeneren.
 • Deze spelletjes helpen hen oplossingen te vinden voor de verschillende problemen die ze tegenkomen.
 • Kinderen zullen hun vermogen om hypothesen te formuleren en gevolgen te voorspellen verbeteren.
 • Het zal richting geven aan welke doelen ze willen bereiken en hoe ze die willen bereiken.
 • Het geeft orde en betekenis aan de beslissingen of acties die ze nemen.
 • Verfijnt het vermogen om relaties te leggen tussen concepten. Daardoor bereiken ze een beter begrip van het onderwerp.

Laten we nu eens kijken naar enkele spelletjes die onze kinderen helpen hun redenering (Spaanse link) en logica te bevorderen, op een leuke en eenvoudigere manier. Lees verder en mis het niet!

Spelletjes om redeneren en logica aan te moedigen

Spelletjes zijn een prachtige bron om onze kinderen te helpen verschillende vaardigheden te ontwikkelen. Met deze die we hieronder gaan zien, stimuleren we hun redeneervermogen en logica terwijl ze een leuke tijd alleen of met het gezin spelen.

1. Houten Tetris

Er zijn houten Tetris op de markt die 40 stukjes bevatten en zeer gunstig zijn om logisch denken (Spaanse link), hand-oog coördinatie en verbeelding aan te moedigen. Men beveelt dit spel aan voor kinderen vanaf 3 jaar. Je kunt het thuis spelen door de gekleurde stukken in elkaar te zetten en uit elkaar te halen om ze in elkaar te passen.

2. Schaken voor kinderen, een van de spellen om redeneren en logica te bevorderen

Schaken is het strategiespel bij uitstek en heeft enorme voordelen:

 • Verhoogt de ontwikkeling van het IQ.
 • Helpt in de toekomst de de ziekte van Alzheimer te voorkomen.
 • Verbetert het geheugen.
 • Stimuleert de creativiteit.
 • Helpt bij het oplossen van problemen.
 • Leert plannen en voorspellen.
 • Bevordert de concentratie.

Als we het beginnen in te zetten bij de allerkleinsten, zullen de resultaten enorm zijn.

3. Dinosaurs: Mysterious Islands

Dit spel is zeer nuttig om de visuele waarneming en strategische planning te vergroten. Het doel is om de groene dinosauriërs (planteneters) te redden van de rode dinosauriërs (vleesetende T-Rexen). Dit spel is geschikt voor de leeftijd van 5 tot 99 jaar, en bestaat uit 80 uitdagingen gerangschikt van lagere naar hogere moeilijkheidsgraad, zodat we met onze kinderen kunnen spelen en tegelijkertijd onze strategievaardigheden kunnen stimuleren.

4. Crazy Monkeys

Crazy Monkeys bestaat uit een boom waar een groot aantal apen aan vastzit dankzij stokken van verschillende kleuren. Het doel is om de stokken te verwijderen en te voorkomen dat de primaten op de grond vallen. Dit spel stimuleert logisch denken en strategie, want je moet bedenken hoe je de stokken kunt verwijderen zonder dat de apen vallen.

Dit spel bevat 120 uitdagingen op een progressieve manier. Het bestaat uit een bestendig bord dat dient als koffer om de stukken in op te bergen, zodat ze niet verloren gaan. Het motiveert en ontwikkelt het logisch denken en door het formaat kun je het overal mee naartoe nemen en er uren mee spelen.

6. Temple Trap

Het is een vernuftig spel met 48 progressieve uitdagingen van lagere naar hogere moeilijkheidsgraad waarmee kinderen lange uren kunnen spelen terwijl ze logica ontwikkelen. Het bestaat uit een doolhof waaruit ze moeten proberen te komen met behulp van logisch redeneren.

Niña jugando al Jenga.

Tangram om redeneren en logica te stimuleren

Tangram is een zeer populair spel dat niet alleen werkt aan redeneren, maar ook nuttig is voor kinderen om kennis over geometrie op te doen. Dit spel bestaat uit verschillende geometrische vormen waarmee het kind verschillende figuren moet vormen zoals het model aangeeft.

8. Pinguïns op het ijs

Dit is een vernuftig spel dat bovendien bestaat uit 60 progressieve uitdagingen qua moeilijkheidsgraad. Het ontwikkelt logica en ruimtelijke vaardigheden. Omdat het klein van formaat is, kan het overal worden meegenomen, zodat het kind overal vermaakt wordt en tegelijkertijd zijn intellectuele vermogen bevordert.

9. Jenga

Het constructiespel bestaat uit 54 houten blokken die kruislings, in drieën, zijn gestapeld, met 18 secties in elke toren.

Met vaardigheid, evenwicht en één hand heeft elke speler een beurt om overal een stuk weg te halen en bovenop te plaatsen. De speler die de toren laat vallen verliest.

10. UNO

Dit is een kaartspel en wordt gespeeld door vier tot zeven spelers. Elke deelnemer krijgt 7 kaarten en de overige kaarten worden gestapeld om volgens de dynamiek genomen te worden.

Om te beginnen wordt een kaart van de stapel opengelegd. Elke speler moet om de beurt een kaart gooien die overeenkomt met de opengelegde kaart, in woord, kleur of getal. Als hij/zij daar niet aan voldoet, moet hij/zij een kaart uit de voorraad pakken, of totdat aan een van de criteria is voldaan.

De winnaar is degene die als eerste alle kaarten heeft weten weg te gooien en om dat aan te kondigen roep je UNO!

11. Geheugenspelletjes om redeneren en logica aan te moedigen

Op de markt is een enorme verscheidenheid aan geheugenspelletjes van uiteenlopende complexiteit.

In het middel moeten picturale, geografische, iconische, numerieke, geometrische elementen worden verwerkt; kortom, elk grafisch aspect wordt een aantrekkelijke manier om te leren en te ontdekken.

Het spel kan de vaardigheden van aandacht en concentratie verbeteren.

Het belang van spel voor kinderen

UNICEF (Spaanse link) stelt dat ontwikkeling en leren holistisch van aard zijn, waardoor spel een essentieel instrument is om cognitieve, motorische, sociale en emotionele vaardigheden te stimuleren.

Door te spelen leren kinderen banden met anderen te smeden, en te delen, te onderhandelen en conflicten op te lossen, naast het bijdragen aan hun vermogen tot zelfbevestiging.

Kortom, spelletjes om redeneren en logica te bevorderen zijn ideaal voor kinderen om plezier te hebben en tegelijkertijd deze vaardigheden te stimuleren. Zoals we in de vorige regels al hebben gezien, brengen ze onze kinderen veel voordelen en helpen ze hen om hun cognitieve vaardigheden verder te ontwikkelen.

Dus, als je niet weet wat je je kind, neefje, vriend enz. moet geven, kun je op zoek gaan naar een van deze spelletjes. Het zal zeker een triomf zijn en, naast het amuseren van de kinderen, zeer positief zijn voor hun intellectuele ontwikkeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.