8 spellen voor de grove motoriek van je kind

Er zijn veel spelletjes die je met je kinderen kunt spelen om hun grove motoriek te ontwikkelen. In dit artikel zullen we er acht noemen.
8 spellen voor de grove motoriek van je kind
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als we het hebben over de grove motorische ontwikkeling bedoelen we de beweging van de grotere spieren in het lichaam. We hebben het dus over acties zoals springen, rennen, klimmen, dansen, etc. Gelukkig zijn er veel spelletjes die je met je kind kunt spelen om ze te helpen met het verbeteren van hun grove motoriek.

Thuis spelletjes spelen is een geweldige manier om de ontwikkeling van de grove motoriek van je kind te stimuleren. Probeer daarom de spelletjes die we in dit artikel noemen eens uit! De andere vaardigheden van je kind zullen ook verbeterd worden, zoals hand-oogcoördinatie, balans, springen, ruimtelijk inzicht, spierkracht en behendigheid.

Bowlen met je kind

Spelletjes om de grove motoriek te verbeteren

1. Bowlen

Deze activiteit kun je met een plastic of zelfgemaakte bowlingset spelen. Je kunt bijvoorbeeld lege flessen gebruiken die je met zand of water vult om ze stabiel te houden.

Ook kun je er een creatieve bezigheid van maken en de flesjes in verschillende kleuren schilderen. Daarnaast kun je de hoeveelheid zand of water in de flessen variëren om te bepalen hoe makkelijk het is om ze met de bal om te gooien. Zet de flessen neer in een V-vorm en gooi om de beurt de bal.

2. Hinkelen

Hoewel dit een oud spel is, zijn kinderen er nog steeds dol op. Voor hinkelen kun je het beste buiten met krijt een aantal vierkanten tekenen op een cement- of betonnen vloer. Vervolgens kun je met je kind om de beurt hinkelen.

Spring op één been in de enkele vierkanten en met twee benen in de dubbele vierkanten (met één voet in elk). Draai je vervolgens om wanneer je het einde bereikt en hinkel terug naar het begin. Leren springen op één of twee benen is een belangrijke vaardigheid voor een kleuter. Dit is dus een geweldig spel om deze vaardigheid te oefenen.

Als je kind het springen onder de knie heeft, kun je het spel gaan variëren. Gebruik een steen en gooi deze in het eerste vierkant voordat je begint met hinkelen. Je kind moet hierdoor het eerste vierkant overslaan en gelijk doorspringen naar het tweede. Vervolgens moet hij of zij door hinkelen naar het einde en weer terug naar het begin komen. Bij het eerste vierkant moet hij of zij nog op één been het steentje proberen op te pakken.

3. Evenwichtsspelletjes voor de grove motoriek

Voor dit spel kun je een balk in de tuin of een zelfgemaakte balk van hout of ander materiaal gebruiken. Oefen met hierop te lopen zonder te vallen en maak er een spelletje van. Zorg dat je kind zich voorstelt dat er krokodillen onder de ‘brug’ waar je op loopt zijn. Daag je kind uit om over te steken, aan het einde om te draaien en weer terug te lopen zonder te vallen.

4. Iedereen in de tunnel!

Ga dicht bij je kind staan met je benen wijd en laat hem of haar een bal door de tunnel, oftewel jouw benen, rollen.

Hoe meer je oefent, hoe verder je van je kind af kan staan en hoe smaller je de tunnel kunt maken door je benen dichter bij elkaar te zetten. Ook kun je een kleinere bal gebruiken om het moeilijker te maken. Dit is een goed spel om de balvaardigheid en hand-oogcoördinatie te ontwikkelen.

5. Een hindernisbaan

Verbeter de kracht en behendigheid van je kind met een leuke, zelfgemaakte hindernisbaan. Deze kan je zowel binnen als buiten bouwen, zolang je maar creatief te gang gaat. Zet meerdere objecten dicht bij elkaar om een hindernisbaan te maken. Laat je kinderen om de beurt de hindernisbaan op rennen.

Zorg op de hindernisbaan voor een aantal verschillende activiteiten, zoals klimmen, springen, gooien, etc. Hier zijn enkele ideeën voor goede voorwerpen en activiteiten:

  • Op stoelen klimmen
  • Op planken lopen
  • Zet een schoenendoos op het hoofd van je kind om de evenwicht te verbeteren
  • Op hogere dingen springen
  • Balanceren op takken of balken
Een hindernisbaan in de tuin om de grove motoriek te ontwikkelen

6. Eierlopen

Deze race is een favoriet op peutersportdagen. Je kinderen zullen het dan ook geweldig vinden om met je te strijden tijdens dit leuke spel. Balanceer simpelweg een ei op een lepel en ren van de start naar de finish.

Je kunt het beste de eieren eerst koken, tenzij je in de stemming bent voor een rommelige activiteit! Niets zal je beter laten concentreren dan de angst dat het ei zal breken!

7. Simon zegt…

Simon zegt is een spel dat veel vaardigheden van je kind ontwikkelt, waaronder de luistervaardigheid, concentratie, auditieve waarneming, etc.

Gebruik dit spel om ook de grote spieren van je kind te stimuleren. Maak het nog leuker door om de beurt te spelen en je kind ook jou aanwijzingen te laten geven. Enkele ideeën zijn bijvoorbeeld:

  • Doe een krab na en loop naar de muur en weer terug
  • Ren naar een boom toe, spring 4 keer en ren terug
  • Maak 3 koprollen, draai je om en ga met je gezicht naar boven liggen

8. Ballonnen gooien om de grove motoriek te ontwikkelen

Het doel van dit spel is zien hoe lang je een ballon in de lucht kunt houden en hem weer kunt slaan voordat hij op de grond valt. Als je kinderen dit eenmaal goed kunnen, kun je het moeilijker maken door twee ballonnen tegelijkertijd hoog te houden.

Kortom, er is niets beters dan je kind helpen zijn grove motoriek te ontwikkelen tijdens het spelen. Helemaal ideaal is dat jullie dit gezellig samen kunnen doen. Waar wacht je nog op, ga snel deze leuke spelletjes spelen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Imbernón-Giménez, S., Díaz-Suárez, A., & Martínez-Moreno, A. (2020). Motricidad fina versus gruesa en niños y niñas de 3 a 5 años. Sport Health Res, 12, 228-237. https://recyt.fecyt.es/index.php/JSHR/article/download/80555/50283/0
  • Manzano, S. M. (2015). La psicomotricidad ayer y hoy: un acontecimiento histórico. Padres y Maestros/Journal of Parents and Teachers, (364), 06-12.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.