5 bordspellen om de aandacht te verbeteren

Er zijn een aantal bordspellen op de markt die perfect zijn om de aandacht te verbeteren bij kinderen. Vandaag stellen we er een paar voor waarvan je met je gezin kunt genieten.
5 bordspellen om de aandacht te verbeteren
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 22 december, 2022

Aandacht is een complex functioneel systeem dat de verwerking van informatie vergemakkelijkt. Het stelt ons in staat om de nodige stimuli te selecteren voor het uitvoeren van verschillende sensorische, cognitieve en motorische activiteiten. Daarom stellen we in het artikel van vandaag vijf bordspellen voor om de aandacht bij kinderen te verbeteren.

Het is belangrijk om dit vermogen te ontwikkelen en eraan te werken vanaf het moment dat kinderen jong zijn. Dit komt omdat het kunnen opletten essentieel is als het gaat om het optimaal functioneren van elk cognitief proces. Let dus op de volgende spellen en denk erover om ze met je gezin te spelen.

5 bordspellen om de aandacht te verbeteren

1. Lynx (Educa)

In Lynx, een strategisch kaartspel van Mexicaanse afkomst, trekken spelers een kaart met een specifieke afbeelding. Vervolgens moeten ze dezelfde afbeelding zoeken tussen meer dan 200 objecten die op het bord verschijnen. Tijdens het spelen ontwikkelen kinderen niet alleen concentratie en aandacht, maar maximaliseren ze ook de ontwikkeling van:

  • Hand-oog coördinatie.
  • Verbeterde observatievaardigheden.
  • Gezichtsscherpte en verschillen ontdekken.
  • Reflexen.
Gezin speelt Lynx

Zoals de naam van het spel aangeeft , heb je de ogen en reflexen van een kat nodig om te winnen bij dit spel.

2. Simon, het elektronische spel

Simon is een elektronisch spel dat voor het eerst verscheen in de jaren tachtig. Tegenwoordig is het echter een populair hulpmiddel om iemands vermogen om op te letten en te onthouden te verbeteren. Het spel heeft een schijfachtige vorm die is onderverdeeld in 4 verschillende kwarten: groen, rood, blauw en geel. De delen lichten op en maken een geluid in een bepaalde volgorde, waardoor reeksen ontstaan ​​die spelers moeten onthouden.

Spelers moeten dus de volgorde die ze hebben waargenomen opnieuw invoeren door op de juiste kleuren te drukken. Naarmate ze vorderen, wordt het spel moeilijker en worden de reeksen langer.

3. Dobble

Dobble (ook bekend als Spot it!) is een ander geweldig kaartspel dat de aandacht en mentale behendigheid verbetert. Het bestaat uit in totaal 55 kaarten en 8 verschillende afbeeldingen verschijnen op elk van hen. Elke kaart is anders en een van de afbeeldingen komt altijd overeen met een afbeelding op een andere kaart.

Vervolgens is het doel van het spel om twee willekeurige kaarten te trekken en de objecten te identificeren die op beide verschijnen. En om te winnen moet je dit natuurlijk zo snel mogelijk doen.

4. Speed ​​Cups helpen je aandacht te verbeteren

Dit spel voor het verbeteren van aandacht, reflexen en mentale behendigheid is uniek omdat het om spelen met bekers gaat. Spelers moeten eerst een reeks objecten van verschillende kleuren observeren en vervolgens, op basis van deze reeks, moeten ze 5 gekleurde bekers nemen en deze zo snel mogelijk in dezelfde volgorde plaatsen. De eerste speler die de laatste beker zet, drukt daarna op de bel die zich in het midden van de tafel bevindt.

5. Jenga

Jenga is een eenvoudig spel, maar het biedt meerdere fysieke en mentale voordelen. Het spelen van Jenga verbetert bijvoorbeeld de aandacht, concentratie en ook:

Moeder speelt Jenga met dochters
  • Logische redenering.
  • Oog-handcoördinatie.
  • Visueel-ruimtelijke waarneming.
  • Fijne motoriek.

Voordat het spel begint, moeten spelers een toren bouwen uit kleine rechthoekige blokken. Eerst drie blokken naast elkaar plaatsen, en dan nog drie er bovenop, de andere kant op draaien, enzovoort. Om te spelen, verwijderen spelers om beurten een blok van de toren en plaatsen het er bovenop. Ze moeten uiterst voorzichtig zijn dat de toren niet omvalt. Degene die de toren laat vallen, verliest namelijk het spel.

De voordelen van bordspellen om de aandacht te verbeteren

Bordspellen zijn een geweldige manier om plezier te hebben en samen quality time door te brengen als gezin. Maar wat meer is, ze zijn ook ideaal om de oefening en training in een aantal cognitieve vaardigheden te stimuleren, waaronder aandacht en concentratie.

Daarom is het belangrijk om in gedachten te houden dat kinderen het beste kunnen leren door te spelen. Spelen stimuleert op een dynamische, leuke en aantrekkelijke manier. Met dit in gedachten willen we afsluiten met de volgende zin uit de poëzie van Diane Ackerman: “Spelen is onze favoriete manier van leren.” Wellicht ook interessant voor jou

Hoe het aandachtsvermogen van je kind verbeteren?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe het aandachtsvermogen van je kind verbeteren?

Het verbeteren van het aandachtsvermogen van een kind is een uitdaging die veel ouders delen. Kinderen worden gemakkelijk afgeleid.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.