Reflexologie voor kinderen en baby's

Met deze massagetechniek kun je de band met je kind in slechts enkele minuten per dag versterken. Bovendien helpt het om pijn te verminderen en het immuunsysteem van je kind te verbeteren.
Reflexologie voor kinderen en baby's

Laatste update: 15 mei, 2019

Als het gaat om de zorg voor de gezondheid en het welzijn van onze kinderen, dan zijn natuurlijke oplossingen altijd het beste. Veel natuurlijke remedies en technieken hebben geen negatieve bijwerkingen. Dat is ook het geval met reflexologie voor kinderen en baby’s. Vandaag vertellen we je meer over deze geweldige massagetechniek.

Reflexologie, ook bekend als reflexzonetherapie, is een zeer oude methode die wordt gebruikt als een natuurlijke helende techniek. Door op verschillende delen van het lichaam druk uit te oefenen, helpt het om pijn te verlichten en ook om de gezondheid en ontspanning te bevorderen.

Deze methode is niet alleen gunstig voor volwassenen. Zelfs de kleinste leden van ons gezin kunnen er tal van voordelen van verkrijgen. Met de implementatie van reflexologie kun je fysiek contact tussen ouders en kinderen vergroten en daarmee je emotionele band versterken.

Het meest bekende soort reflextherapie voor kinderen en baby’s is voetreflexologie. De reden is dat voeten een groot aantal zenuwuiteinden bevatten die in verbinding staan met de rest van het lichaam. Deze verbindingen gaan via het centrale zenuwstelsel.

Dit soort reflexologie bestaat uit het masseren van de voeten met behulp van druk uitoefenen en het bewegen van je vingers. De voordelen worden weerspiegeld in elk orgaan dat overeenkomt met het zenuwuiteinde.

Gebieden om met reflexologie voor kinderen en baby’s aan te werken

Baby krijgt een voetmassage

De voeten van kinderen zijn heel anders dan die van volwassenen. Naarmate ze groter worden, verschijnen er meer reflexpunten. De gebieden waarin hun voeten zijn verdeeld voor een massage zijn daardoor veel minder.

In het geval van zeer kleine baby’s bevatten hun voeten zes verschillende regio’s waar we therapie op kunnen toepassen. Afhankelijk van het probleem dat je kind heeft, oefen je druk uit en masseer je het overeenkomstige gebied op een circulaire manier.

Het centrale deel van de tenen van je kind komt overeen met de bijholten van de neus. Het masseren van dit gebied is ideaal voor het verlichten van gevallen van sinusitis bij baby’s. Bovendien staat het punt in verbinding met het hoofd en de tanden van je kind. Dit biedt ouders een oplossing voor pijn die veroorzaakt wordt door het doorkomen van tandjes.

Als je over de voet naar beneden beweegt, dan heeft de voetzool van je baby net onder de tenen ook een doel in reflexologie. Het masseren van dit gebied zal ongemak op de borst verlichten. Bovendien is het middelpunt van deze regio verbonden met het zonnevlechtcentrum (Plexus Solaris).

Voor ongemak in de buik, kun je over het midden van de voet van je kind wrijven. Als je het middelpunt masseert, dan kom je in contact met de maag van je kleine.

Van het midden naar beneden bereik je het onderste deel van de buik van je kind. Het masseren van de regio kan helpen bij het bestrijden van constipatie, brandend maagzuur en indigestie.

De voordelen van reflexologie

Reflexologie voor baby’s en kinderen biedt meerdere voordelen. Deze techniek verschilt van traditionele massage.

Het is gebaseerd op specifieke drukpunten op onze voeten, handen en gezicht die een effect hebben op andere delen en organen van het lichaam. Het doel van reflexologie massage is om pijn en ongemak in die gebieden te verlichten.

Het beoefenen van reflexologie voor je kinderen kan hun ademhalings-, spijsverterings- en immuunsysteem verbeteren. Je hoeft alleen maar de bijbehorende gebieden te masseren. Op dezelfde manier kunnen we de stress en spanning als gevolg van ziekte elimineren.

We raden aan om reflexologie technieken minstens drie keer per week toe te passen. Zelfs als je kind geen pijn of ongemak ervaart, dan zal hij of zij er nog steeds de vruchten van plukken.

Reflexologie voor baby’s en kinderen verhoogt hun weerstand en helpt ziekten in de toekomst te voorkomen.

Met de implementatie van reflexologie, kun je het fysieke contact tussen ouders en kinderen vergroten. En door dat te doen, versterk je je emotionele band.

Hoe reflexologie toe te passen

Lichaam van een baby wordt gemasseert

Om reflexologie toe te passen, moet je eerst een gedeelte van je huis kiezen dat comfortabel, rustig en goed verlicht is.

Met andere woorden, je moet zorgen voor een aangename omgeving voor je kleintje. Je kunt op de achtergrond ook ontspannende muziek spelen.

Begin met de tenen van je baby, met behulp van zachte roterende bewegingen. Het doel is om het hele gebied te masseren en dan naar beneden te werken, eindigend bij de hiel van je kleintje.

Als je kind ongemak ervaart, schenk dan speciale aandacht aan het overeenkomstige gebied zodra je het gebied bereikt. Masseer het gebied langzaam en zacht.

Breng vervolgens, om het af te maken, druk uit op het punt van het zonnevlechtcentrum. Dit punt bevindt zich precies in het midden van de voetzolen van je baby, onder zijn of haar middelste teen. Deze massages duren maximaal 15 minuten.

Er zijn dus veel fysieke en mentale voordelen die je je kind kunt bieden met slechts een paar minuten reflexologie massage per dagDe voordelen zijn nog meer merkbaar bij baby’s en kleinere kinderen. Dat komt omdat ze meer ontvankelijk zijn voor dit soort stimulatie.

Zonder twijfel is reflexologie een prachtige optie om de kwaliteit van leven te verbeteren. Dit geldt niet alleen voor kinderen en baby’s, maar ook voor volwassenen. Probeer het eens!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.