8 tips om een band te smeden met je baby

8 tips om een band te smeden met je baby
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 05 juli, 2018

Hoewel het ingewikkeld lijkt om een band te smeden met je baby, is het iets dat je elke dag kunt doen.  Je doet het zonder het zelfs te beseffen.

Vanaf het eerste moment je met je baby communiceert om hem te begrijpen, ben je een sterke band aan het smeden. Dit gebeurt ook wanneer je voldoet aan zijn behoeften en liefde doorgeeft. Wanneer je hem voedt en voor hem zorgt en hem zekerheid biedt.

Deze diepe band met hem vormen, is fundamenteel voor zijn groei. Laat voelen dat je hem beschermt en veilig wilt laten voelen. Zo zal hij gelukkig kunnen opgroeien. Indien je nog geen van onderstaande tips toepast, is het belangrijk dat je ze begint uit te voeren. Daardoor zal je een sterke band met je baby beginnen smeden.

Tips om een band te smeden met je baby

Zoals we net al bespraken doe je vaak dingen om een band te smeden met je baby zonder het te beseffen. Toch zijn er sommige dingen die je niet doet.  Maar deze zijn wel van vitaal belang om een sterke band te smeden met je baby.

Hieronder staan enkele van de belangrijkste tips om een band te smeden met je baby.

Voldoe aan zijn behoeftes

Probeer zo veel mogelijk te voldoen aan je baby’s behoeftes. Dit kan zijn dat je hem probeert te kalmeren als hij huilt.  Zijn luier verschonen als het nodig is. Aandacht aan hem besteden en voor hem zingen ter ontspanning. Wees er altijd voor hem als hij je nodig heeft. 

Een band smeden met je kind door aan zijn behoeftes te voldoen

Wieg je baby

Baby’s huilen vaak om verschillende redenen. Een manier om hem te kalmeren en te helpen ontspannen, is door hem zachtjes te wiegen in je armen. Je kunt dit ook doen als hij slaap heeft. Deze handeling zal hem in beide gevallen rustiger laten voelen. 

Lichamelijk contact

Aanrakingen, kusjes en knuffels zijn belangrijke manieren om jouw liefde voor je baby te tonen en om een nog sterkere band te smeden met je baby.

Ook heel belangrijk is het juiste moment vinden om massages te geven. Deze massages zullen veiligheid, rust, tederheid en liefde bieden.

Op emotioneel vlak biedt de warmte van een moeders’ lichaam een gevoel van veiligheid, comfort en hechting voor het kind.

Lees en zing voor hem

Hoewel hij je aanvankelijk niet zal begrijpen, is voorlezen van verhaaltjes erg bevorderlijk voor je kind. Het zal hem helpen sneller te leren praten. Het stimuleert zijn zin om te lezen en bovendien is het uniek moment voor jullie beiden.

Zing voor je baby als hij bij je op schoot zit of hij bijna in slaap valt. Dit is een ideale manier om een sterkere band te smeden met je baby.

Badtijd

Een bad helpt om je baby’s zintuigen te stimuleren en te ontspannen. Later als hij opgroeit, is het een leuke bron van vermaak. Terwijl je hem een bad geeft, heb je visueel contact. Praat met hem, speel met wat bad-speelgoed of giet water over hem heen.

Communicatie

Hoewel baby’s niet begrijpen wat we zeggen, begrijpen ze wel onze intonatie, uitdrukking en glimlach. Daarom is intonatie zo belangrijk naar je baby toe. Het moet zacht en aangenaam zijn.

Het is van fundamenteel belang dat je naar hem glimlacht wanneer het maar kan. Gebaren zijn een praktische manier om een band te smeden met je baby.

Een liefdevolle band smeden met je baby door communicatie

Boots de brabbelende geluidjes van je baby na

Iedere keer je de aandacht trekt van je baby en met hem omgaat, stimuleer je zijn zintuigen. Wanneer hij jouw manier van communicatie nabootst, toont hij hoeveel je voor hem betekent.

Door zijn geluidjes na te bootsen, kun je hetzelfde doen. Bovendien creëer je een stevige basis waarop je een permanente en gezonde relatie kunt bouwen. 

Borstvoeding en de emotionele band

Dit is één van de meest vitale momenten om een band te smeden met je baby. Experts zijn het eens over het feit dat borstvoeding mede verantwoordelijk is om een sterke band te smeden met je baby. 

Op emotioneel vlak biedt de warmte van het lichaam van een moeder een gevoel van veiligheid, comfort en hechting voor het kind.

Borstvoeding en de emotionele band bevorderen allebei de overleving van de pasgeborene. Dit zorgt voor bescherming, beschutting en voeding voor de baby.

Daarom is het belangrijk om die behoeftes te begrijpen en er proberen aan te voldoen. Deze vormen namelijk de basis van een veilige, hechte relatie tussen baby en moeder.

Kortom, verzorging door de moeder en het geven van borstvoeding zijn de fundamentele pilaren van een emotionele band tussen moeder en kind.

Bovendien is het bieden van liefde, veiligheid en aandacht  essentieel om een stevige band te smeden met je baby. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bermejo, R. (2020). Conecta con tu bebé. Plataforma.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.