Platvoeten bij kinderen: wat is het en hoe te vermijden?

Platvoeten bij kinderen komt veel vaker voor dan je zou denken. De situatie is geen reden tot ongerustheid, omdat er vrij effectieve oplossingen bestaan. In sommige gevallen kan er een operatie nodig zijn. In de meeste gevallen kunnen kinderen met platvoeten echter zonder operatie doorgaan met normale activiteiten.
Platvoeten bij kinderen: wat is het en hoe te vermijden?

Laatste update: 23 maart, 2019

Platvoeten verwijst naar het niet bestaan van een longitudinale voetboog onder de voet van een persoon tijdens het staan. Tijdens het lopen laten kinderen met normale voeten hun tenen, hiel en de buitenkant van de voet op de grond rusten. Kinderen met platvoeten zetten hun hele voet op de grond, inclusief de binnenzijde.

Er is geen specifieke meting om de ‘normale’ hoogte te bepalen die een voetboog zou moeten hebben. In feite ontwikkelt een vijfde van de bevolking geen duidelijke voetboog tijdens het staan.

Als een persoon geen pijn ervaart en als er een voetboog verschijnt als de persoon op zijn tenen staat, dan wordt dit als normaal beschouwd. Deze aandoening wordt ‘flexibele platvoeten’ genoemd. Het heeft geen behandeling nodig zolang het kind geen pijn of ongemak ervaart.

Stijve platvoeten

In dit geval worden platvoeten als pathologisch beschouwd. De aandoening komt niet vaak voor en bestaat uit een abnormale fusie van de botten in de voeten, waardoor er misvormingen ontstaan.

Stijve platvoeten hebben altijd een afgeplatte uitstraling, ongeacht de positie of beweging. De voetboog verschijnt nooit, wat er ook gebeurt. Wanneer een persoon stijve platvoeten heeft, dan kan dit behoorlijk pijnlijk zijn.

Stijve platvoeten zijn een complexe aandoening en kunnen zelfs een afwijking in de houding van een kind veroorzaken. Artsen diagnosticeren de aandoening met behulp van röntgentechnologie.

Therapieën voor dit soort platvoeten omvatten zowel fysiotherapie als inlegzolen om de pijn te verminderen. In de meest extreme gevallen zullen medische professionals een chirurgische ingreep aanbevelen.

Platvoeten bij kleine kinderen

De blote voeten van een meisje

Voordat kinderen 3 of 4 jaar oud zijn, zetten kinderen als ze staan hun hele voet op de grond. In dit stadium van ontwikkeling zijn platvoeten eigenlijk een normale conditie, omdat de voetboog nog niet gevormd is.

Wanneer een kind begint te staan en alleen loopt, dan is het voor een arts mogelijk om een diagnose te stellen. Dit is de fase van de kindertijd waarin kleintjes de wereld met hun voeten beginnen te verkennen. Dit gebeurt door te lopen, rennen, springen, klimmen, etc.

Tijdens deze fase worden de spieren in het gebied sterker. Tegelijkertijd neemt het vetweefsel op de zool van de voet van het kind af en begint de voetboog zich te vormen. Tegen de tijd dat een kind 5 jaar oud is, is de boog zichtbaar en zal deze in de loop van de tijd steeds herkenbaarder worden.

Symptomen van platvoeten bij kinderen

In de meeste gevallen zijn platvoeten geen pijnlijke aandoening. Hieronder vind je een lijst met de symptomen die wijzen op de ernstigste gevallen van platvoeten:

 • De voetbogen van je kind vertonen misvormingen.
 • Je kind valt bijvoorbeeld als het rent, omdat zijn of haar knieën tegen elkaar aan komen.
 • Je kind loopt op een eigenaardige manier.
 • Wanneer je kind loopt of gedurende een lange tijd beweegt, dan klaagt hij of zij over zwakte of pijn.
 • Kramp.
 • Pijn in de hielen, onderbenen of knieën.

Voordat kinderen 3 of 4 jaar oud zijn, zetten kinderen als ze staan hun hele voet op de grond. In dit stadium van ontwikkeling zijn platvoeten een normale conditie.

Hoe kunnen platvoeten bij kinderen worden gecorrigeerd?

Door je kind te instrueren om de volgende oefeningen te doen, kun je hem of haar helpen om platvoeten te vermijden. Elk van deze eenvoudige activiteiten zal de spieren in de voeten van je kleintje helpen versterken:

 • Loop eerst op tenen en dan op de hielen.
 • Plaats beide voeten naast elkaar en til vervolgens de hielen op en laat ze zakken.
 • Loop blootsvoets op oneffen oppervlakken zoals zand, tapijt, rotsen, enz.
 • Maak met de tenen cirkels in de lucht.
 • Pak voorwerpen op met de tenen, zoals potloden, ballen, enz.

Aanbevelingen voor ouders

Hoe kunnen platvoeten bij kinderen worden gecorrigeerd

Om te voorkomen dat deze afwijking in de loop van de tijd wordt vastgesteld, adviseren fysiotherapeuten onder andere het volgende:

 • Hou het gewicht van je kind onder controle en vermijd obesitas bij kinderen.
 • Maak een routine van eenvoudige oefeningen om thuis te doen. Probeer deze activiteit leuk te maken, zodat je kind consistent is en zich niet gaat vervelen.
 • Laat je kind op verschillende oppervlakken blootsvoets lopen.
 • Wees extra voorzichtig als het gaat om het kiezen van de schoenen van je kind.

Wat dit laatste punt betreft, is het belangrijk dat de schoenen van je kind voldoen aan de vereisten die specialisten aanbevelen:

 • Schoenen moeten comfortabel, flexibel en licht van gewicht zijn, zodat de voeten van je kind vrij kunnen bewegen.
 • De schoenen van je kind moeten zich gemakkelijk op zijn of haar voeten vormen.
 • Het materiaal waaruit de schoenen zijn gemaakt, moet ademend zijn om schimmel te voorkomen.
 • Schoenen moeten de voeten van je kind tegen verstuikingen en verwondingen beschermen.

Hoewel platvoeten geen ernstige aandoening is, is het iets dat je kunt en moet vermijden. Met de implementatie van eenvoudige activiteiten zoals die we hierboven hebben vermeld, kunnen ouders grotendeels voorkomen dat platvoeten verschijnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.