Dag schermtijd, hallo quality time tijdens de lockdown

Vandaag willen we een selectie van activiteiten delen om te genieten van quality time tijdens lockdown. Zo kun je optimaal profiteren van de huidige situatie en je gezinsbanden versterken.
Dag schermtijd, hallo quality time tijdens de lockdown

Laatste update: 20 mei, 2020

Tijdens de lockdown bieden nieuwe technologieën, sociale media, digitale platforms en elektronische apparaten allerlei soorten van entertainment. Bovendien vertrouwen kinderen, aangezien ze niet naar school kunnen, op technologie om hun opleiding voort te zetten. Te midden van zoveel digitale opties en verplichtingen is het echter belangrijk om te leren de digitale verbinding te onderbreken en te genieten van quality time tijdens de lockdown met onze gezinsleden en degenen die bij ons in huis wonen.

Met dit in gedachten willen we een reeks activiteiten en games voorstellen die je kunt spelen met je dierbaren. Laten we beginnen!

Activiteiten voor quality time tijdens de lockdown

1. Karaoke

We kennen allemaal karaoke – een activiteit waarbij je songteksten van een scherm leest terwijl je meezingt met instrumentale opnames. Maar om meer schermtijd te vermijden, moet je dit keer vertrouwen op je eigen geheugen en creativiteit.

Zo zing je mee met je favoriete liedjes zonder de teksten te lezen. Ondertussen kan de rest van de familie optreden als juryleden en je prestaties scoren. Je kunt zelfs je eigen versie van The Voice opzetten.

Gezin speelt jenga

2. Knutselen met gerecyclede objecten

De meeste kinderen houden van knutselen. Daarom raden we je aan om elk soort knutselactiviteit samen te stellen die je maar kunt bedenken. Gebruik materialen die je in huis hebt om je creaties te inspireren. Dit kunnen waterflessen, wc-rollen, plastic bakjes, deksels, etc. zijn. Kijk rond en je zal zeker genoeg dingen vinden om mee te werken.

3. Bordspellen

Hoogstwaarschijnlijk heb je van kinds af aan wel wat oude spelletjes in huis liggen. Stof ze af en maak je klaar voor een avondje familieplezier. Als je geen spelletjes hebt, kun je ook zelfgemaakte versies maken van Memory, Slangen en Ladders, enz. Op die manier combineer je knutselen met speeltijd! En je krijgt er een product voor terug dat je nog meer quality time met je gezin kan geven.

4. Stop! Het leukste spel om quality time tijdens de lockdown te hebben

De Stop! app is momenteel een van de meest gedownloade games. Het beste is dat je het kunt spelen met mensen die ver weg zijn. Het geeft je niet alleen de mogelijkheid om quality time door te brengen met familie thuis, maar ook met vrienden en familie die ergens anders wonen.

Als je de app niet hebt, heb je alleen een pen of potlood, een stuk papier en een timer nodig. Het spel bestaat uit het vastleggen van een reeks categorieën. Bijvoorbeeld namen, steden, voedsel enz. Je moet ook een letter uit het alfabet kiezen.

Binnen een bepaalde tijd moeten spelers vervolgens een woord opschrijven voor elke categorie die begint met de gekozen letter. Het is een eenvoudig en leuk spel dat het geheugen en de verbeeldingskracht van elke speler stimuleert.

5. Bouw je eigen hindernisbaan

Het is belangrijk om actief te blijven tijdens de lockdown en manieren te vinden om al die extra energie te verbranden. Om te voorkomen dat kinderen zich elke dag vervelen met hetzelfde, moet je nieuwe dingen verzinnen. Je kunt bijvoorbeeld actief blijven door je eigen hindernisbaan op te zetten met meubels en andere voorwerpen in huis.

Vader heeft quality time met zijn kinderen tijdens de lockdown

Houd bij het opstellen rekening met de ruimte die je in je huis of tuin hebt. Houd ook rekening met de leeftijd van je kinderen. Je kunt obstakels, sprongen, tunnels, voorwerpen waar je kinderen overheen moeten klimmen toevoegen, enz.

Of je kunt stations opzetten waar je kinderen verschillende uitdagingen moeten voltooien, zoals push-ups doen of een puzzel oplossen. Tussen het opstellen van alles en het voltooien van je hindernis- / uitdagingsbaan, zal de tijd vliegen!

6. Verstopspellen: veel variaties

Verstoppertje is een klassiek spel dat nooit uit de mode raakt, hoeveel tijd er ook voorbij gaat. Bovendien is het een van de meest ideale games om thuis te spelen en heb je verschillende varianten om uit te kiezen.

Kinderen zijn dol op verstoppertje. Dus als je genoeg ruimte in huis hebt, is dit een geweldige optie! Je hebt niet veel spelers nodig … twee is genoeg!

Als je veel ruimte hebt in je huis of tuin – en een groot gezin – dan kun je een spelletje van sardientjes organiseren! Dit is als verstoppertje, maar slechts één speler verstopt zich terwijl alle anderen naar hem zoeken. Als spelers de onderduiker vinden, verstoppen ze zich op dezelfde plek. De laatste speler die de schuilplaats ontdekt, verliest.

Als de ruimte beperkt is, of als je gewoon iets anders wilt, kunt je een specifiek voorwerp in je huis verbergen en de rest van je gezin ernaar laten zoeken. Of je kunt een speurtocht samenstellen met aanwijzingen en een prijs aan het einde.

7. Quality time tijdens de lockdown: origami (papier vouwen)

Origami is een andere uitstekende manier om als gezin te genieten van quality time tijdens de lockdown terwijl je iets nieuws leert. Misschien ontdekken jij en je kinderen een nieuwe hobby. Om je origami-creaties te maken, heb je alleen papier en creativiteit nodig. Je kunt op het internet tal van instructies vinden om uit te printen.

8. Tekenen, schilderen en kleuren

Dit zijn favorieten onder de kleinste familieleden, maar eerlijk gezegd ben je nooit te oud om ervan te genieten. Bovendien heb je alleen papier en kleurtjes nodig – krijtjes, kleurpotloden, stiften, verf … wat je maar kunt vinden.

Dit is niet alleen een geweldige manier om de tijd te doden en te ontspannen, het stimuleert ook creativiteit en verbeeldingskracht. Je zult zeker van deze activiteit genieten terwijl je quality time met je gezin doorbrengt tijdens deze lockdown.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.