De creativiteit van je kinderen stimuleren met tekenen

Tekenen is een erg effectieve manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren. In dit artikel zal je achter het belang van creativiteit voor de ontwikkeling van kinderen komen en zullen we vertellen hoe je het kan stimuleren.
De creativiteit van je kinderen stimuleren met tekenen
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 21 december, 2022

Tekenen is een effectieve manier om de creativiteit en fantasie te ontwikkelen. Blijf lezen om achter de 7 manieren te komen waarop je de creativiteit van je kinderen kan stimuleren.

Het is bekend dat het belangrijk is om de creativiteit van kinderen al op jonge leeftijd te stimuleren. Ook is het bekend dat creatieve kinderen erg vindingrijk zijn als het gaat om het oplossen van problemen.

Tekenen bevordert creativiteit

Volgens Professor Ángeles Gervilla is creativiteit de vaardigheid om iets nieuws te creëren, of het nou een product, een techniek of een manier van omgaan met de realiteit is.

Tegenwoordig is creativiteit in alle aspecten van het leven belangrijk: werk, educatie, familie en het privéleven. Als we kinderen helpen bij het stimuleren van hun creativiteit, ontwikkelen we hun aanpassingsvermogen zodat ze de uitdagingen in hun leven aankunnen.

Op veel scholen worden kinderen al vroeg aangemoedigd om te tekenen. Dit komt doordat tekenen helpt bij het stimuleren van de creativiteit in de eerste jaren van hun leven. Kinderen kunnen met behulp van tekenen hun personaliteit en de omgeving ontdekken en ontwikkelen.

Volgens Viktor Lowenfeld is tekenen een vorm van uiting die kinderen vanaf jonge leeftijd kunnen gebruiken. Hij zegt dat kinderen met behulp van tekenen nieuwe ideeën kunnen bedenken. Daarom helpt het ze om een flexibele manier van denken te ontwikkelen.

Dingen uit de natuur tekenen

7 manieren om de creativiteit van kinderen te ontwikkelen met behulp van tekenen

  • Gebruik wit papier en vermijd kleurplaten. Op deze manier kunnen kinderen hun originaliteit uiten en zich vrij voelen. Kleurplaten zijn vaak alleen bedoeld om ingekleurd te worden en staan kinderen niet toe om er zelf iets aan toe te voegen.
  • Daag ze uit om dingen te tekenen die ze eng vinden of niet leuk vinden, maar op een leuke manier.
  • Laat ze inspireren door de natuur. Over het algemeen houden kinderen ervan om dingen uit de natuur, zoals bloemen en dieren, te tekenen. Versterk hun creatieve kant door ze uit te dagen om een dier op de meest rare mogelijke manier te tekenen.
  • Verzin verhalen en vraag ze om de karakters te tekenen. Verzin een verhaal zonder de karakters uitgebreid te omschrijven. De kinderen zullen tijdens het luisteren een beeld van de karakters in hun hoofd hebben. Vraag ze vervolgens om de karakters te tekenen.
  • Maak gebruik van feestdagen of speciale gebeurtenissen. Vraag je kinderen om een tekening te maken van een feestdag of gebeurtenis om te ontdekken wat ze ervan vinden.
  • Strips. Vraag ze om een verhaal te vertellen door middel van tekeningen. Strips zijn perfect om hun creativiteit te ontwikkelen en hun vertelvaardigheden te verbeteren.
  • Teken en speel als gezin. Tijd met het gezin verbetert namelijk ook de creativiteit. Daarnaast helpen spelletjes bij de gezinsdynamiek en verbetert de band tussen familieleden. Speel eens Pictionary met het gezin. Dit is een spel waarbij één team een willekeurig woord moet tekenen en het andere team het moet raden.

Persoonlijke ontwikkeling

Om deze redenen is tekenen niet alleen een hobby, maar ook een educatieve bezigheid voor kinderen. Het helpt kinderen om zowel mentaal als persoonlijk te ontwikkelen. Daarnaast help het ze ook om hun emoties beter te kunnen uiten.

Gezichten tekenen

Voor kinderen is tekenen een manier om hun zorgen en frustraties te uiten, maar ook hun verlangens en vreugden. Wellicht ook interessant voor jou

3 x knutselen voor kinderen van 3 tot 5 jaar
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
3 x knutselen voor kinderen van 3 tot 5 jaar

Knutselen voor kinderen van 3 tot 5 jaar zijn een goede manier om hen spelenderwijs te helpen bij het ontwikkelen van creativiteit.  • Lowenfeld, V. (1987). Desarrollo de la capacidad creadora. Ed. Kapelusz. Argentina: Buenos aires.
  • Madi, I. (2012). La creatividad y el Niño. Palibrio. Estados Unidos.
  • Wallon, P., Cambier, A. y Engelhart, D. (1992). El dibujo del niño. Siglo XXI editores. España: Madrid.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.