Wanneer stoppen kinderen met groeien en ontwikkelen?

Niets wekt meer nieuwsgierigheid bij de ouders dan de ontwikkeling van hun kinderen. Je hebt je waarschijnlijk afgevraagd wanneer je kind zal stoppen met groeien en hoe lang hij zal worden. In het artikel van vandaag bespreken we de factoren die van invloed zijn op deze vraag.
Wanneer stoppen kinderen met groeien en ontwikkelen?

Laatste update: 16 april, 2019

De meeste ouders weten dat een gebalanceerd dieet de sleutel is als het gaat om de ontwikkeling van hun kinderen. Toch is voeding niet de enige beslissende factor. Andere factoren beïnvloeden ook hoe kinderen zich ontwikkelen en wanneer ze stoppen met groeien.

Als je vragen of bezorgdheid hebt met betrekking tot de groei van je kinderen, dan vindt je hier wat informatie die nuttig kan zijn.

Wat houdt groei in?

Groei is een biologisch proces waar ouders altijd goed op moeten letten. Het begint al bij de conceptie en eindigt met het rijpen van botstructuren en seksuele ontwikkeling.

Als we het hebben over groei, dan bedoelen we dus niet alleen de lengte van een kind. Integendeel, groei omvat een reeks veranderingen die leiden tot het volledig functioneren van het lichaam van een persoon.

Onder deze veranderingen vinden we lichaamsgewicht, haargroei, wisselen van tanden en puberteit.

Is er een manier om te voorspellen hoeveel mijn kinderen zullen groeien?

Je vraagt je misschien af: “Wanneer stoppen kinderen met groeien?” Het is echter ook gebruikelijk dat ouders nieuwsgierig zijn naar hoe lang hun kinderen zullen zijn als volwassenen.

Hieronder geven we drie formules zodat je samen met je kinderarts kunt zien hoe groot je kinderen zullen zijn wanneer ze opgroeien.

  • De meest precieze manier om de toekomstige lengte te voorspellen, is door de botleeftijd van een kind te gebruiken. Wat je nodig hebt, is een röntgenfoto van de linkerhand en pols van je kind. Met de afbeelding kan je kinderarts beoordelen hoeveel kraakbeen beschikbaar blijft. Zodra het kraakbeen is gesloten, dan stoppen de botten met groeien.
  • Kinderartsen kunnen ook percentagetabellen en -grafieken gebruiken. Deze zullen helpen bepalen of de groei van je kind binnen de normale parameters valt. De cijfers zijn gebaseerd op de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van een kind.
  • De laatste methode voor het voorspellen van de toekomstige lengte van een kind is door rekening te houden met de lengte van beide ouders. Voeg eenvoudig de lengte van zowel de moeder als de vader toe en deel ze door twee. In het geval van jongens moet je er tweeënhalve centimeter bij optellen.

Er is echter geen onfeilbare manier om precies te weten hoe groot je kind op een dag zal worden. Er is ook geen precieze methode om te weten wanneer je kind zal stoppen met groeien.

Beide antwoorden zijn sterk afhankelijk van de genetica en familiegeschiedenis van je kind en ook van andere beïnvloedende factoren.

Factoren die de groei van kinderen beïnvloeden

Jongen wordt opgemeten bij een muur

Naast genetische aanleg spelen er nog andere factoren een rol bij de groei en ontwikkeling van kinderen. Deze omvatten onder andere:

  • Voeding.
  • Chronische ziekte.
  • Beweging.
  • Geestelijk welzijn.
  • Slaappatronen.
  • De werking van het endocriene systeem (hormonen).
  • Medicatie.

Op welke leeftijd groeien kinderen het snelst?

Onder normale omstandigheden groeien kinderen gedurende de eerste 12 maanden van hun leven in een ongelooflijk snel tempo. In de loop van dit jaar groeien baby’s gemiddeld 25 centimeter.

Vanaf het tweede levensjaar groeien kinderen ongeveer 1 centimeter per maand. De puberteit markeert echter weer een periode van snelle groei. In dit geval wordt de versnelde groei over meerdere jaren verspreid.

Kinderartsen kunnen ook percentagetabellen en -grafieken gebruiken die helpen bepalen of de groei van je kind binnen de normale parameters valt. De cijfers zijn gebaseerd op de lengte, het gewicht en de hoofdomtrek van een kind.

Wanneer stoppen kinderen met groeien?

Over het algemeen duurt deze tweede periode van versnelde groei tussen de 2 en 5 jaar. Bij jongens begint het meestal tussen de leeftijd van 9 en 14 jaar.

Tijdens deze fase zal je kind de beroemde groeispurt ervaren die zijn volwassen lengte zal bepalen. Degenen die langer nodig hebben om de puberteit te bereiken, kunnen blijven groeien tot ze de leeftijd van 20 jaar hebben bereikt.

Anderen kunnen zelfs na de leeftijd van 20 hun maximale lengte bereiken. Dit gebeurt echter in slechts enkele gevallen.

Daarom kunnen twee jongens met dezelfde leeftijd in verschillende stadia en op een verschillend tempo groeien. Toch kunnen beide zich nog steeds binnen wat als normale parameters worden beschouwd bevinden.

Als je kind in een ander tempo groeit dan anderen

Jongen bij een meetlint op een muur

Er is geen reden om naar de kinderarts te gaan, alleen omdat je kind korter of langer is dan zijn leeftijdsgenoten.

Als het verschil echter extreem is, dan kun je een specialist raadplegen. Op deze manier zal de medische specialist bepalen of er sprake is van groeiproblemen.

Concluderend, het DNA van ouders is niet de enige bijdrage aan de groei en ontwikkeling van hun kinderen. Ze moeten ook zorgen voor de voeding, rust, lichamelijke activiteit en emotionele steun die hun kinderen nodig hebben.

Vergeet niet dat dit een fase vol met ingrijpende veranderingen is en dat je kinderen je steun nodig hebben om ze aan te kunnen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.