Hoe het aandachtsvermogen van je kind verbeteren?

Hoe kun je ervoor zorgen dat je kinderen opletten? Vandaag willen we enkele zeer praktische oefeningen presenteren om het aandachtsvermogen van je kind te verbeteren, zodat de afleiding van je kind eerder een oplossing dan een probleem wordt.
Hoe het aandachtsvermogen van je kind verbeteren?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 14 oktober, 2022

Het verbeteren van het aandachtsvermogen van een kind is een uitdaging die veel ouders delen. Kinderen worden gemakkelijk afgeleid. Ze kijken rond en zo ongeveer alles vangt hun aandacht. Dit is eerlijk gezegd normaal.

Voor hun eigen bestwil moeten we ze echter helpen om dit te corrigeren en ze te helpen om hun focus te behouden.

Als een kind veel praat tijdens de les, zich niet kan concentreren tijdens het maken van zijn huiswerk of afgeleid raakt wanneer iemand tegen hem praat, dan moet er iets gebeuren.

Zo niet, dan zal het kind zich het negatieve gedrag eigen maken en een onoplettende en onachtzame tiener worden.

Het toekomstige werk en de academische ervaringen van je kind zullen afhangen van zijn concentratievermogen. Het goede nieuws is dat er oefeningen kunnen worden gedaan om het aandachtsvermogen van je kind te verbeteren zodat hij beter op zijn werk geconcentreerd blijft.

Geloof het of niet, we kunnen het zelfs spelenderwijs gebruiken om dit kleine probleem op te lossen.

Enkele oefeningen om het aandachtsvermogen van je kind te verbeteren

Visuele associatie en geheugenspellen

Associatiespelletjes helpen kleuters te leren om categorieën te maken van dingen die op elkaar lijken. Het koppelen van gerelateerde figuren of tekeningen vereist focus en concentratie.

En als het ons lukt om onze kinderen veel tijd te laten besteden aan deze activiteiten, dan zullen we ze eraan laten wennen om aandacht te hebben voor iets.

Er zijn spelletjes en tijdschriften die dit type dynamiek volgen. Misschien is de activiteit die de grootste uitdaging vormt geheugenspelletjes.

Via geheugenspellen leren kinderen hun waarnemingsvermogen te trainen en dat allemaal tijdens het spelen!

Tekeningen voltooien of de stippen verbinden

Jongen die leert en zich concentreert

Dit soort activiteiten komen vaak in puzzelboeken voor. Kinderen zijn er dol op, omdat ze eenvoudig zijn en ze uitnodigen om hun artistieke kant te ontwikkelen. Tegelijkertijd zorgen deze tekeningen ervoor dat kinderen werken aan het vermogen om zich te concentreren.

‘Verbind de stippen’ activiteiten zijn ideaal, omdat kinderen de aanwijzingen moeten volgen. Zo niet, dan zullen ze de uiteindelijke afbeelding niet ontdekken. Hun eigen nieuwsgierigheid dient als motivatie om zich te concentreren. Als gevolg hiervan leren kinderen onbewust om bij hun taak te blijven.

Doolhof

Een doolhof is een ander uitstekend alternatief dat we zien bij populaire bezigheden. Het zal de interesse van je kind vasthouden, maar om succesvol te zijn, moet hij opletten. Een doolhof nodigt kinderen uit om paden en openingen in het doolhof te onthouden en te identificeren.

Een doolhof heeft zijn eigen regels en grenzen. Het vereist een bepaald niveau van discipline en natuurlijk, aandacht. Het doel achter al deze activiteiten is dat het kind zich concentreert zonder zich te vervelen.

Schatzoeken

Een geweldige activiteit voor meer actieve kinderen is het maken van een speurtocht. Maak een lijst met 3 of 4 objecten die verspreid door het huis liggen. Nadat de lijst gemaakt is, vraag je je kind om je de items van de lijst te brengen.

Je kunt je kind ook uitdagen door hem je de objecten in volgorde te brengen. Na verloop van tijd kun je het spel uitdagender maken door meer items aan de lijst toe te voegen. Je kunt hem ook aanwijzingen geven in plaats van de objecten direct te benoemen.

Het vaststellen van routines is een van de beste manieren om het aandachtsvermogen van een kind te verbeteren. Als volwassenen doen we dit de hele tijd, onbewust.

Nummerherkenning

Getallen zijn een perfecte abstractie voor het maken van mentale associatie spelletjes. ‘Identificeer het nummer’ bestaat in de eerste plaats uit het kind te vragen om een nummer te onthouden. Vervolgens laten we een aantal getalfiguren zien en het kind moet het elke keer dat zijn geselecteerde nummer verschijnt, aanwijzen.

Dit dynamische spel vereist dat kinderen speciale aandacht besteden aan het luisteren naar de cijfers. Hetzelfde spel kan ook worden gespeeld met letters, afhankelijk van de voorkeuren van het kind.

Je kunt ook snoep of een andere snack gebruiken om je kleintje te motiveren.

Volgorde spellen

Kindje maakt een vormpuzzel

We kunnen verschillende objecten in een bepaalde volgorde plaatsen. Het kind moet de volgorde onthouden voordat een volwassene ze door elkaar haalt. Het kind moet de objecten dan weer op volgorde plaatsen met behulp van een mentale afbeelding of welke andere techniek dan ook die wordt gebruikt om de oorspronkelijke volgorde te onthouden.

Er zijn bordspellen die deze organisatorische dynamiek volgen en vereisen een grote mate van aandacht van de spelers om succesvol te zijn. Er zijn ook spelletjes op het internet die het doel van het stimuleren van de mentale organisatie van de kleintjes vervullen.

“Het grootste geschenk dat je aan een ander kunt geven, is de puurheid van je aandacht.”
-Richard Moss-

Puzzels om het aandachtsvermogen van een kind te verbeteren

Geen spel vereist meer concentratie dan een legpuzzel. Gelukkig zijn er tal van moeilijkheidsniveaus op de markt die passen bij de leeftijd en vaardigheden van alle kinderen.

Kinderen vanaf 2 of 3 jaar kunnen met behulp van hun ouders puzzels maken met enkele grote stukken.

Zoals je kunt zien, is zeuren niet de enige manier, noch de beste manier, om je kleintje op te laten letten. De beste strategie is om zo snel mogelijk met je kind aan de slag te gaan, zodat hun toekomstige academische leven veel minder ingewikkeld wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.