Het afwennen van de nachtelijke borstvoedingen: hoe en wanneer?

Het afwennen van de nachtelijke borstvoedingen: hoe en wanneer?

Laatste update: 21 september, 2018

Wanneer zijn baby’s klaar voor het afwennen van de nachtelijke borstvoedingen?

Vanaf de leeftijd van 4 tot 6 maanden consumeert je kind overdag genoeg calorieën om ‘s nachts door te kunnen slapen.

Trouwens, er zijn kleinere baby’s die een aantal uren achter elkaar doorslapen zonder voeding tussendoor. Hier zullen we tips geven voor het afwennen van nachtvoedingen.

Als de moeder overdag minder beschikbaar is, kan de baby ‘s nachts de borst of fles vragen om meer contact met haar te hebben. Baby’s worden ook vaak ‘s nachts wakker vanwege een verkoudheid, een verandering in zijn ontwikkeling of een doorkomend tandje.

Daarom is het belangrijk om je baby beetje bij beetje van de borst te halen. Hou rekening met het feit dat je baby je nodig heeft om zich veilig te voelen.

Hoe weet je of je baby klaar is om van de borst gehaald te worden?

Vanaf het moment dat je baby 4 tot 6 maanden oud is, kun je geleidelijk beginnen je baby ‘s nachts geen borstvoeding meer te geven.

Op dit moment, hoewel hij niet direct bij zonsopgang hoeft te eten, zal je baby waarschijnlijk toch in alle vroegte wakker worden. Daar is hij nou één keer aan gewend.

Het is niet zo gemakkelijk om deze routine te veranderen, omdat baby’s gewend zijn om na middernacht wakker te worden om te eten.

Hoe weet je of je baby klaar is om van de borst gehaald te worden?

Als het voor de moeder prettiger is om haar baby ‘s nachts te voeden, is ze niet verplicht om deze gewoonte te veranderen. Het is echter wel belangrijk dat moeders ook goed voor hun eigen welzijn en gezondheid zorgen.

Een gebrek aan slaap kan verschillende problemen in ons lichaam veroorzaken. Als je moe bent en je voelt dat je baby klaar is voor een andere routine, kun je beginnen.

In geval van twijfel, kan je (kinder)arts je begeleiden bij dit proces.

Tips voor het afwennen van nachtelijke borstvoedingen

Je baby eraan laten wennen dat hij ‘s nachts geen borstvoeding meer krijgt, zal je baby geen kwaad doen.

Integendeel, het zal je helpen om een routine in te voeren die hem helpt de hele nacht door te slapen. Als je zeker weet dat je ‘s nachts kunt stoppen met voedingen, vind je hier enkele handige tips:

  • Wen je baby er geleidelijk aan ‘s nachts niet meer te worden gevoed. Leg je baby gedurende steeds korter wordende tijd aan de borst of doe ‘s nachts minder melk in zijn flesje. Verleng de tijd tussen voedingen en streel zijn ruggetje om hem te helpen opnieuw in slaap te vallen.
  • Zorg ervoor dat hij gedurende de dag genoeg eet. Bouw geplande pauzes in gedurende de dag om flesvoeding of borstvoeding te geven.
  • Het wordt niet aanbevolen om te beginnen met dit proces tijdens een overgangsperiode. Als je bijvoorbeeld weer begint te werken, is het beter om even te wachten totdat je baby zich heeft aanpast aan deze nieuwe verandering.
  • Het is belangrijk dat de vader de baby troost wanneer hij ‘s nachts huilt. Vanwege je geur en de geur van moedermelk zal de baby willen eten wanneer jij hem troost.
  • Verminder het aantal voedingen één voor één. Stel je baby gerust als hij wakker wordt om te eten en probeer hem duidelijk te maken dat het tijd is om te slapen. Praat vastbesloten met hem, maar natuurlijk wel met genegenheid. Beetje bij beetje zal je baby het beginnen te begrijpen en zich aanpassen aan het nieuwe ritme.
  • Geef aan het einde van de dag een extra voeding. Wanneer hij met een vol buikje in slaap valt, zal hij minder snel ‘s nachts wakker worden.

Baby’s huilen meestal één of twee nachten voordat ze zich aanpassen aan het nieuwe ritme.

Wat zeggen de deskundigen?

In zijn boek ‘Solve Your Child’s Sleep Problems’ (Slaapproblemen van je kind oplossen) geeft kinderarts Richard Ferber aan dat onnodige nachtelijke borstvoedingen slaapproblemen kunnen veroorzaken bij kinderen.

Hij legt uit dat als een baby ‘s nachts meerdere keren wakker wordt om te eten. Wakker worden om andere redenen zoals spijsverteringsproblemen of een natte luier, worden dan een excuus om meer te willen eten.

Slapende baby

Anderszijds zegt kinderarts William Sears dat nachtelijke borstvoedingen op een positieve manier de band tussen ouders en kinderen kunnen verstevigen.

Daarom beveelt hij aan dat ouders het proces van het afwennen van de nachtelijke borstvoedingen niet versnellen. Tenminste, zolang het geen grote problemen in het gezin veroorzaakt.

In zijn boekThe Baby Sleep Book’ (Het Baby Slaapboek) biedt hij strategieën waardoor voedingen ‘s nachts comfortabeler zijn voor ouders en baby’s. Het gaat om strategieën als slapen met de baby of de baby in het ouderlijk bed voeden.

Het besluit om te beginnen met het stoppen van de nachtelijke borstvoedingen hangt af van de ouders en hoe prettig ze zich voelen bij dit ritme. Wanneer zij er klaar voor zijn, is het belangrijk er zeker van te zijn dat de baby er ook klaar voor is.

Als je baby er niet helemaal klaar voor is, zal je (kinder)arts degene zijn die zal kunnen bepalen of je baby voorbereid is om te beginnen met het stoppen van de voedingen ‘s nachts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Brown A. Breastfeeding as a public health responsibility: a review of the evidence. J Hum Nutr Diet. 2017 Dec;30(6):759-770
  • D’Auria E, Bergamini M, Staiano A, Banderali G, Pendezza E, Penagini F, Zuccotti GV, Peroni DG; Italian Society of Pediatrics. Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediatr. 2018 May 3;44(1):49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.