Wat is de Ferber methode?

De Ferber methode helpt baby's om zelf in slaap te vallen. In dit artikel zullen we kijken naar de voor- en nadelen van deze methode, en hoe je het thuis kunt gebruiken.
Wat is de Ferber methode?

Laatste update: 10 juni, 2018

Een van de grootste zorgen van nieuwe ouders is om hun kinderen goed te laten slapen. Een oplossing is de Ferber methode, ontwikkeld door Richard Ferber, oprichter van het Pediatrisch Slaapcentrum van Boston’s Children’s Hospital.


De methode vormt de basis van Ferber’s book, Solve Your Child’s Sleep Problems.

Wat is de Ferber methode?

De Ferber methode helpt baby’s om een slaaproutine te vestigen. Een deel van de methode bestaat uit kinderen te leren hoe ze zelf in slaap kunnen vallen.

Een van de aanbevelingen is dat ouders hun baby alleen moeten laten in hun wiegje. Zelfs als het kindje huilt, moeten ouders niet meteen naar ze toe gaan, om de nieuwgevormde slaapgewoonten niet te verstoren.

Richard Ferber heeft de slaapgewoonten van kinderen meer dan 20 jaar bestudeerd. Zijn belangrijkste doel was om een techniek te implementeren om slaapstoornissen bij kinderen te behandelen.

De Ferber methode legt uit dat bij 3 tot 5 maanden oud baby’s fysiek en emotioneel zo ver zijn dat ze alleen kunnen gaan slapen.

Om te beginnen moeten ouders hun kleintjes helpen om in een slaaproutine te krijgen. Een ontspannen bad of een zachte massage voor bedtijd is bijvoorbeeld ideaal.

Ferber beschrijft deze methode als effectief, maar geeft toe dat het niet gemakkelijk is om toe te passen. Resultaten kunnen binnen een paar dagen tot een week zichtbaar zijn, ook al werkt de methode niet voor alle kinderen.

Voor ouders die geïnteresseerd zijn in deze methode heeft het boek van Richard Ferber een schat aan adviezen.

Voor- en nadelen van de Ferber methode

Veel mensen beschouwen de Ferber methode echter als nogal gemeen. Voor veel ouders is het niet gemakkelijk om een huilende baby te negeren.

Tegelijkertijd vinden andere families deze toepassing handig bij het vestigen van gezonde slaapgewoonten vanaf een jonge leeftijd.

Het is moeilijk om te zeggen wat de beste manier is om een baby in slaap te krijgen. Hieronder zullen we eens kijken naar de voor- en nadelen van deze methode.

Voordelen

 • De Ferber methode kan je baby helpen om meer slaap te krijgen.
 • Kinderen leren vanaf een jonge leeftijd om helemaal zelf in slaap te vallen.
 • Als je baby eenmaal een routine heeft ontwikkeld, zal hij minder aandacht nodig hebben als het bedtijd is. Dit geeft de ouders een welverdiende vrije avond. 
 • Deze methode helpt kinderen om zichzelf te kalmeren, zonder hulp van buitenaf.

Nadelen

 • Sommige mensen beweren dat deze methode de relatie tussen ouder en kind kan beschadigen.
 • Het zelfvertrouwen van je kind kan aangetast worden.

Andere manieren om je baby in slaap te krijgen

Sommige experts in de ontwikkeling van kinderen hebben vraagtekens gezet bij de Ferber methode. Een lange tijd huilen kan zowel stress veroorzaken bij de baby’s, als erg moeilijk zijn om te negeren voor de ouders.

Baby in wieg

Veel ouders zoeken minder strenge opties om hun baby voldoende slaap te laten krijgen. Hier zijn een paar tips om je baby in slaap te krijgen:

 • Houd je kindje overdag bezig en vermaakt zodat ze niet in slaap vallen. Hierdoor is hij tegen bedtijd moe genoeg om gemakkelijk in te slapen.  
 • Als je ‘s nachts je baby voedt of de luier verschoont, probeer hem niet te stimuleren. Als het kan, maak hem dan niet wakker.
 • Als je baby moe is, leg hem in zijn wiegje of ledikant, ook als hij nog wakker is. Hiermee help je je kind om te wennen aan de plek waar hij slaapt. Dit zorgt ervoor dat je hem niet iedere avond in je armen hoeft te houden tot hij slaapt. 
 • Als je baby huilend wakker wordt, wacht dan een paar minuutjes voordat je hem oppakt. Ga kijken of er iets is waar hij last van heeft, maar maak niet te veel geluid en laat het licht uit. 
 • Geef je baby een warm bad voor bedtijd. Dit zal hem helpen te ontspannen.
 • Je kind wiegen en slaapliedjes zingen voordat je hem in bed legt helpt ook. Jou een slaapliedje horen zingen stimuleert de aanmaak van het hormoon oxytocine bij je baby. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van welzijn en rust.

Of je nu wel of niet besluit om de Ferber methode te proberen zal afhangen van je baby en je familie.

Deze techniek kan je kleintje helpen leren om zonder hulp in slaap te vallen, maar het kan ook moeilijk zijn voor de ouders. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.