Zorg goed voor jezelf om een nog betere moeder te kunnen zijn

Zorg goed voor jezelf om een nog betere moeder te kunnen zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Als je tijd vrij te maakt voor jezelf om zo ook aan je eigen behoeften te voldoen, zul je een nog betere moeder kunnen zijn. Immers, als je niet goed voor jezelf zorgt, zal het moeilijk voor je zijn om voor anderen te zorgen.

Alle moeders willen het altijd beter en beter doen. Als dit ook voor jou geldt, heb je vast en zeker al eindeloos veel adviezen gekregen.

Er is echter één advies dat echt essentieel is: zorg goed voor jezelf om een nog betere moeder te kunnen zijn.

Wanneer wij als mensen een doel willen bereiken pushen we onszelf. En als dat doel is om een nog betere moeder te worden, eisen we nog meer van onszelf.

Maar feit is dat je allang weet hoe je een goede moeder kunt zijn. Je intuïtie en instincten staan aan jouw kant. Moeder zijn is geen gemakkelijke taak, maar wel ongelooflijk bevredigend.

Zorg goed voor jezelf om een nog betere moeder te kunnen zijn

Er bestaat geen twijfel over: het is niet gemakkelijk om moeder te zijn. Het vereist constant werk en toewijding.

En het is om deze reden dat veel vrouwen ophouden veel tijd aan zichzelf te besteden zodra ze moeder worden. Trouwens, vaak zonder dit zelf te beseffen.

Maar als je jezelf verwaarloost, kan dit indirect invloed hebben op je vermogen om voor je kinderen te zorgen. En knaagt het ook niet aan het plezier van het moederschap?

Wacht niet tot je baby is geboren om beter voor jezelf te kunnen gaan zorgen. Je kunt beter beginnen wanneer je zwanger bent. Probeer kalm en ontspannen te blijven, eet goed en zorg ervoor dat je elke dag voldoende rust.

Niet alleen zal dit jou ten goede komen, maar voor jezelf zorgen helpt ook de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder. En dat gaat door totdat de baby wordt geboren.

Zorg goed voor jezelf

Liefde begint in de baarmoeder

Wanneer de baby wordt geboren vergeten veel moeders zichzelf. Ze richten al hun aandacht op hun pasgeboren baby. Dit is natuurlijk begrijpelijk: het verzorgen van een nieuwe baby is een tijdrovende taak en laat nauwelijks tijd over voor jezelf.

Maar als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor je baby zorgen. Concentreer je op je eigen gezondheid om een betere moeder te zijn.

Merkt dat je gewoonweg niet genoeg tijd hebt om te bewegen en voor jezelf te zorgen? Dan is het misschien tijd om je routines en gewoonten opnieuw onder de loep te nemen.

Vergeet niet dat jijzelf ook een prioriteit bent

Ben jij een moeder die gezonde eetgewoonten heeft, voldoende beweegt, contact houdt met haar vrienden en om hulp vraagt wanneer ze dat nodig heeft? Dan heb je heel veel middelen tot je beschikking om je te helpen een nog betere moeder te worden!

Merk je dat je meer lichaamsbeweging nodig hebt? Voel je de behoefte af en toe eens lekker uit te slapen? Wil je graag weer eens uit met je partner of met je vrienden? Maar… heb je hier allemaal de tijd niet voor?  Probeer dan een manier te vinden om je verantwoordelijkheden beter te combineren met je persoonlijke behoeften.

Voel je niet schuldig als je jezelf soms op de eerste plaats zet. Er is niets mis met een paar minuten voor jezelf uit te trekken.

Lichaamsbeweging kan je helpen om een betere moeder te zijn

Veel moeders denken dat ze niet genoeg tijd hebben voor wat lichaamsbeweging of dat het besteden van tijd aan hun lichaamsbeweging hen tot een slechte moeder maakt. Helaas geloven sommige vrouwen dit zo sterk dat ze hun eigen gezondheid op een laag pitje zetten.

Waarom zou je de tijd uittrekken om naar de sportschool te gaan, een dansles volgen of te gaan hardlopen? Simpel: het is een manier om jezelf de kracht te geven die je nodig hebt om voor het hele gezin te kunnen zorgen.

Geloof het of niet, minstens een half uur per dag lichaamsbeweging kan van onschatbare waarde zijn voor de moeilijke taak van moeder zijn.

Kinderen leren aan de hand van voorbeelen

Vergeet niet dat je kinderen naar je kijken. Ze nemen alles in zich op en vergeten niet snel wat ze zien. Naarmate ze ouder worden, leren ze door je te imiteren.

Tijd voor jezelf uittrekken

Het is belangrijk aan je kinderen uit te leggen hoe belangrijk het is om te bewegen en gezond te eten. Dat vind jij natuurlijk ook. Maar dat wordt wel erg moeilijk als je zelf niet het goede voorbeeld geeft.

Bedenk dat iets zeggen en iets heel anders doen heel verwarrend zal zijn voor je kinderen.

Als je als moeder je tijd efficiënt kunt indelen, vind je gegarandeerd de mogelijkheid om alles te doen wat op je lijst staat.

Probeer een paar minuten in je dagelijkse routine op te nemen voor jouw persoonlijke verzorging en hygiëne. Je zult zo je kinderen laten zien hoe belangrijk tijdmanagement is en dat ze tijd aan zichzelf besteden.

En bovenal, vermijd het jezelf af te sluiten van je vrienden en de mensen om je heen wanneer je je eerste baby krijgt. Het zal je helpen om een nog betere moeder te zijn.

Dit is juist het ideale moment om jezelf te omringen met je echte vrienden. Ze zullen je vast een handje willen helpen wanneer je een beetje hulp nodig hebt. Af als je een beetje tijd voor jezelf nodig hebt.  Wellicht ook interessant voor jou

Waarom ervaren moeders meer stress dan vaders
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Waarom ervaren moeders meer stress dan vaders

Onderzoek toont aan dat vaders over het algemeen niet lijden aan dezelfde soort stress als moeders doen wat betreft de zorg voor hun kinderen.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.