6 ideeën om te sporten met je kinderen

Fysieke activiteiten of sporten met je kinderen is een geweldige manier om samen quality time door te brengen en ook om vroeg gezonde gewoonten aan te leren.
6 ideeën om te sporten met je kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 januari, 2021

In de technologie-gedreven tijd waarin we nu leven, hebben kinderen de neiging om minder tijd aan sport te besteden. Als gevolg van een zittende levensstijl, kunnen hun lichamen gewrichtsproblemen en onherstelbare posturale problemen krijgen. Daarom is sporten met je kinderen iets dat iedereen voordelen kan bieden.

Als ouders kunnen we ons bekommeren om en zorgen maken over het gebrek aan activiteit van onze kinderen, of we kunnen er iets aan doen. In het artikel van vandaag bieden we goede en eenvoudige ideeën over hoe je met je kinderen kunt sporten.

De gewoonte om als gezin te sporten, hoeft niet ingewikkeld of saai te zijn. De sleutel ligt niet alleen in het vinden van het juiste moment, maar ook in het bedenken van activiteiten die leuk zijn.

Deze activiteiten mogen niet iets volledig verplichts of overdreven veeleisend zijn. Een keer per week kan genoeg zijn om de deur te openen voor sport en een gezonder leven.

6 ideeën om te sporten met je kinderen

1. Maak samen een wandeling

Lichamelijke activiteit met onze kinderen kan zo gemakkelijk zijn als gewoon een wandelingetje maken. De beste plaats is een park, maar soms is een wandeling door de buurt voldoende.

In plaats van te kiezen voor je gebruikelijke vervoermiddel – meestal een auto – probeer je van punt A naar punt B te voet te gaan. De route kan variëren afhankelijk van leeftijd en interesses.

Je kunt in het weekend profiteren van wandelingen waarbij je meer contact kunt maken met de natuur. Genieten van het buitenleven kan ook door middel van met een bal of vliegers te spelen, of een aantal andere fysieke activiteiten.

2. Verschillende activiteiten om te sporten met je kinderen

Sporten met je kinderen hoeft niet ingewikkeld zijn, en het vereist ook niet veel logistiek. Integendeel, we stellen eenvoudige, alledaagse activiteiten voor. Vrienden uitnodigen om samen te spelen en te sporten kan uiteindelijk heel leuk worden.

Welke activiteiten kunnen kinderen samen doen? Je kunt elk type balspel organiseren, verstoppertje, een dansfeest en choreografieën van muziekvideo’s nadoen. Dit zijn maar een paar voorbeelden uit de talloze dingen die je kunt doen.

Het is een kwestie van teruggaan naar de manieren waarop we onze tijd in het verleden hebben doorgebracht, voordat de technologie het overnam, met behulp van onze verbeeldingskracht.

Sporten met grote kinderen

3. Yoga

Yoga biedt enorme voordelen voor mensen van alle leeftijden. Deze discipline beschouwt lichaam, geest en ziel als één geheel in relatie tot zes onderling verbonden stelsels:

  • orgaanstelsel
  • bottenstelsel
  • zenuwstelsel
  • spierstelsel
  • energiesysteem
  • emotionele systeem

Yoga beoefenen houdt in dat je een bepaalde volgorde van houdingen en tegenovergestelde houdingen volgt. Dit zal de activering van elk systeem mogelijk maken en daardoor de genezing van lichaam en geest.

De gewoonte van yoga doen met je kinderen houdt in dat je een gemeenschappelijke spirituele ruimte van liefde creëert. De voordelen van yoga zijn ontspanning, concentratie, balans en flexibiliteit.

Als niemand enige idee of ervaring met yoga heeft, is het het beste om te beginnen met een gespecialiseerde instructeur. Met één wekelijkse sessie zullen jij en je gezin de resultaten in een mum van tijd zien.

4. Leer iets nieuws om te sporten met je kinderen

Een andere manier om te genieten van sport met je kinderen is om iets nieuws te leren. Skaten is bijvoorbeeld een uitstekende sport die je figuur ook enorm verbetert. Een andere geweldige manier om je hele gezin uit te dagen terwijl je een geweldige tijd hebt, is om een klimwand te proberen.

Het is belangrijk om geen dagelijkse routine samen te stellen als iets verplichts dat iedereen uitgeput achterlaat. Een keer per week kan genoeg zijn om de deur te openen naar sport en gezonder leven.

5. Zwemmen

Zwemmen is een andere fysieke activiteit waarvan jij en je kinderen als gezin kunnen genieten. Het is een ongelooflijke integrale sport die niet alleen je spieren traint, maar ook je zelfvertrouwen en innerlijke kracht bevordert.

Je zult het zwemmen met je kinderen erg bevredigend vinden. Als je met een baby of klein kindje gaat zwemmen, zal hen begeleiden terwijl ze water ontdekken iets onvergetelijks zijn.

6. Fietsen en andere routine-oefeningen

Als je een klein kind hebt, kun je hem of haar op je eigen fiets in een kinderzitje vastmaken. Als je oudere kinderen hebt, is het een goed idee om samen op stap te gaan om actief te blijven. Vergeet niet om een ​​snack en wat water mee te nemen om je energie onderweg op te laden.

Fietsen bevordert de ademhaling en produceert ongelooflijke beenkracht. Twee of drie uur durende fietstochten per week zijn ongelooflijk gunstig voor jou en je kinderen.

Fietstocht met het gezin

Sporten met je kinderen: het perfecte cadeau

De resultaten van samen als een gezin actief te zijn, zullen vanaf de eerste dag merkbaar zijn. In plaats van gespannen, verveeld, prikkelbaar en apathisch te zijn, zullen je kinderen plotseling energieker en optimistischer zijn.

Ouders zullen ook positieve veranderingen ervaren. Zorgen voor kinderen is iets dat we allemaal met liefde doen, maar het valt niet te ontkennen dat het heel vermoeiend kan zijn.

Door samen sportactiviteiten te plannen, kun je je perspectief op het dagelijks leven veranderen en een zaadje van gezondheid en harmonie planten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Thorne, K. (2008). Motivación y creatividad en clase (Vol. 246). Grao.
  • Raffini, J. P. (2008). 150 Formas de incrementar la motivación en clase. Editorial Pax México.
  • Tapia, J. A. (2005). Motivación para el aprendizaje: la perspectiva de los alumnos. La orientación escolar en centros educativos, 209-242.
  • Urdan, T., & Schoenfelder, E. (2006). Classroom effects on student motivation: Goal structures, social relationships, and competence beliefs. Journal of school psychology, 44(5), 331-349. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022440506000380

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.