6 Avontuurlijke sporten voor kinderen

Avontuursporten voor kinderen zijn een alternatief voor kinderen om met de omgeving om te gaan, en ook om hun psychomotorische ontwikkeling te verbeteren.
6 Avontuurlijke sporten voor kinderen
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Avontuurlijke sporten voor kinderen kunnen vaak een grote kopzorg zijn, althans voor overbezorgde ouders. Ze behoren echter tot de meest onderhoudende en complete activiteiten waaraan kleintjes kunnen deelnemen.

Buiten het feit dat ze als een gevaarlijke activiteit beschouwd worden, moeten deze sporten juist gezien worden als een gelegenheid om met de omgeving om te gaan. De meeste van deze praktijken worden namelijk buiten en op plaatsen vol natuur uitgevoerd.

Avontuurlijke sporten bieden ook eindeloze voordelen voor de psychologische en motorische aspecten van kinderen. Wil je ze in detail leren kennen? Ga dan met ons mee op deze reis.

Avontuurlijke sporten voor kinderen

Als je een overbezorgde moeder bent, is het waarschijnlijk dat het idee je eerst niet zal overtuigen. Maar na het lezen van dit artikel zul je begrijpen waarom je kinderen ontegenzeggelijk baat zullen hebben bij deze vorm van beoefening. Hoewel het de kinderen zijn die het idee moeten goedkeuren, moet je toch proberen ze te begeleiden, te motiveren en toezicht op ze te houden.

1. Wandelen

6 Avontuurlijke sporten voor kinderen
De natuur induiken en door alle hoeken en gaten gaan is een manier om avontuurlijke sporten te beoefenen zonder grote risico’s te nemen.

Wandelen biedt precies de juiste dosis avontuur voor bezorgde ouders. Hoewel het een rustige optie is, valt het op als een van de meest onderhoudende en leerzame.

Regelmatig gaan wandelen laat zien dat dit soort activiteiten niet gevaarlijk of zorgwekkend zijn, integendeel. Daar komt nog bij dat het een perfecte gelegenheid is voor het hele gezin om samen te komen en quality time te delen in toeristische gebieden en op historische plekken.

Tegelijkertijd, en volgens een publicatie in het Nutrición Hospitalaria (Spaanse link) tijdschrift, is wandelen een van de invloedrijkste activiteiten voor kinderen en adolescenten met obesitas.

2. Raften

Raften is een van de bekendste takken van de watersport en valt op door de hoge mate van plezier. Kinderen van 4 of 5 jaar kunnen zich best al wagen aan deze activiteit, die hen onvergetelijke ervaringen zal bezorgen.

Behalve het bovenstaande is het een mooieelegenheid voor je kinderen om ongelooflijke landschappen te verkennen en meer te leren over de kwaliteiten van bewegend water.

3. Grotten verkennen

Grotverkenning of speleologie is een van de meest interessante en verbazingwekkende avontuurlijke sporten voor kinderen. Deze activiteit is een combinatie van wandelen, klimmen en onderzoek. Is er iets avontuurlijker dan dat?

In principe is het de bedoeling de inhoud van elke grot te onderzoeken, zoals de routes en wat er binnenin verborgen is.

We moeten wel opmerken dat wanneer deze activiteit met kinderen wordt uitgevoerd, ze onder toezicht moeten staan van en begeleid moeten worden door professionals op dit gebied. We raden je aan ook je kinderen te begeleiden als ze deze avontuurlijke sport gaan doen.

4. Avontuurlijke sporten: klimmen

Bij klimmen zijn er twee bekende soorten: buiten en binnen klimmen. Kinderen kunnen beide activiteiten uitvoeren, als ze maar de juiste begeleiding hebben.

We raden aan je kinderen eerst kennis te laten maken met binnenklimmen, zodat ze zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan dit nieuwe avontuur. Bovendien zijn gecontroleerde ruimten een aangenamere omgeving wat betreft guur weer of tegenslagen die buiten kunnen voorkomen.

Maar buiten klimmen brengt je dichter bij de natuur en is meer ontspannend en leuk. Als je denkt dat je kinderen er klaar voor zijn, begin er dan aan met het advies van een professional.

5. Multi-avonturenparken

Multi-avonturenparken zijn een geweldig alternatief om kinderen dichter bij avontuur te brengen. Een van de belangrijkste voordelen ervan is de verscheidenheid aan activiteiten die op één plaats worden aangeboden. Zo zijn er bijvoorbeeld tokkelbanen, mogelijkheden om te klimmen en afdalingen te doen.

Daar komt nog bij dat deze circuits voortdurend toezicht bieden door getraind personeel, wat kinderen en hun ouders meer gemoedsrust biedt.

Een kind aan een zip-lijn
Multi-avonturenparken bevatten verschillende activiteiten samen op dezelfde plaats. En bovendien worden ze voorbereid en bewaakt door professionals op dit gebied.

6. Surfen

Heb je de zee al eens bezocht met je gezin of ben je dat van plan? Zonder twijfel is dit een unieke gelegenheid om verschillende gezinsactiviteiten uit te voeren.

Dat gezegd hebbende, is surfen een van de meest gewaagde avontuurlijke sporten die in het water kunnen worden uitgeoefend. En een van de grote voordelen ervan is dat er geen leeftijdsgrens op zit. Je kunt het dus samen met je kinderen doen.

Het enige wat je nodig hebt om deze sport te beoefenen is professioneel advies. Als je naar de kust gaat, kun je zien hoeveel surfscholen er zijn die zich op dit onderwerp toeleggen.

Avontuurlijke sporten: laat je kinderen kiezen!

Het beoefenen van avontuurlijke sporten vereist de goedkeuring van de ouders. Goed toezicht is ook belangrijk. Laat je kinderen echter zelf kiezen welke soort activiteit ze willen uitvoeren.

Op deze manier richt je rol als moeder of vader zich op het blootstellen van je kinderen aan deze soorten activiteiten. Motivatie is op dit punt van cruciaal belang, maar die mag niet gebaseerd zijn op verplichting of verbod vanwege je eigen angsten. Zoek alles uit wat je moet weten en laat jezelf en je kinderen meeslepen door het avontuur!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aguilar, M. Et al. (2013). Influencia de un programa de actividad física en niños y adolescentes obesos; evaluación del estrés fisiológico mediante compuestos en la saliva; protocolo de estudio. Nutrición Hospitalaria. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000300023
  • Pérez, M., Castanedo, J. & Cobo, C. (2021). El surf en la educación formal
    revisión sistemática. Retos: nuevas tendencias en educación física, deporte y recreación. Disponible en:  https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8074580

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.