4 activiteiten om als gezin thuis van te genieten

Vanwege de wereldwijde pandemie veroorzaakt door het coronavirus (COVID-19), moeten hele families strategieën vinden en hun dagelijkse leven herstructureren om dit isolement zo goed mogelijk het hoofd te bieden. Vandaag stellen we 4 activiteiten voor om als gezin thuis van te genieten.
4 activiteiten om als gezin thuis van te genieten

Laatste update: 20 mei, 2020

Tijdens deze lockdown-periode die we ervaren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van activiteiten die je als gezin thuis kunt doen. Als je over deze middelen beschikt, dan kun je verveling op afstand houden en kun je je tijd op een productieve manier gebruiken.

Of het nu gaat om het leren van iets nieuws of het verbeteren van een bepaalde vaardigheid, er zijn genoeg activiteiten die jij en je gezin samen kunnen doen die nuttig en leuk zijn.

Het belang van activiteiten om als gezin thuis van te genieten

Gezien onze huidige omstandigheden en hoewel sommige familieleden moeten gaan werken, zijn de meesten van ons 24/7 thuis. Dit betekent dus dat we verantwoordelijkheid moeten nemen voor huishoudelijke taken en onze kinderen ook met hun schoolwerk moeten helpen.

Bovendien kunnen we al deze vrije tijd gebruiken om dingen te doen die we al lang uitstellen. Vaak staan werk- en gezinsverplichtingen ons niet toe om dingen te doen, zoals oude kleren doorzoeken, meubels repareren, een nieuwe verflaag op de muren schilderen, enz. Nu is het echter een perfecte tijd!

Het huis draaiende houden, kinderen met huiswerk helpen en projecten inhalen is echter niet alles wat we kunnen doen. Deze langere periode van vrije tijd met minder verplichtingen betekent dat we meer tijd hebben om uit te rusten en plezier te hebben. Rust is fundamenteel en het is iets dat we zeker moeten doen als we tijd hebben.

Het is echter ook belangrijk om wat van onze vrije tijd opzij te zetten om als gezin samen dingen te doen. We moeten tijd besteden aan dingen die voor iedereen leuk zijn. En waarom ook niet iets nieuws leren?

Het lijdt geen twijfel dat COVID-19 wereldwijd een serieus probleem is, en dat is niet te minimaliseren. De paradox is echter dat dit ons de mogelijkheid biedt om meer gezinnen te herenigen en hen meer tijd samen door te laten brengen.

Leuke en plezierige activiteiten doen is een geweldige manier om de huidige situatie het hoofd te bieden. En het is een goede manier om onszelf de tijd te geven om te ontspannen en verloren tijd in te halen met degenen van wie we houden… Tijd die we niet altijd hebben gegeven het chaotische en versnelde leven dat we zo gewend zijn om te leven.

4 activiteiten om thuis als gezin van te genieten

Om je te helpen, stellen we 4 activiteiten voor om thuis als gezin van te genieten.

Activiteiten om als gezin te doen: kleur mandala’s

Mandala kleuren

Mandala’s kleuren is een hele leuke bezigheid, maar bovendien is het ook erg ontspannend. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar mooie mandala’s (je kunt ze op het internet downloaden en printen) en een verscheidenheid aan kleurpotloden of stiften.

Zo kan je hele gezin rustig aan tafel zitten en een paar uur kleuren en kleuren combineren. En natuurlijk met elkaar praten.

Word een familie van koks! Nog een leuke activiteit om als gezin thuis van te genieten

Of je nu een lunch of diner bereidt, of je hebt zin om een taart te bakken als middagsnack, koken is een uitstekende activiteit voor het hele gezin. Iedereen in je gezin kan deelnemen aan het kiezen of maken van recepten. Stem vervolgens om op een democratische manier te kiezen welk recept je wilt bereiden (zoet of hartig). En tenslotte, verdeel de taken en ga aan het werk!

Samen bewegen en sporten

Yoga is een van de activiteiten om als gezin te doen

Tijdens deze quarantainetijd kan het hele gezin een specifieke tijd in je dagelijkse routine vastleggen voor fysieke activiteit. De beslissing om als gezin te gaan sporten is een goede optie.

Het zal niet alleen helpen om de duidelijke vermindering van activiteitenniveaus te compenseren, maar het zal ook helpen om de moed erin te houden. Samen kun je voorkomen dat deze situatie de overhand gaat krijgen.

Bovendien kunnen we op internet oneindige platforms vinden waar fitness- en sportprofessionals en specialisten lessen aanbieden. Je kunt video’s en tutorials vinden in alle soorten en maten…

 • Aerobics
 • Zumba
 • Cardio
 • Functionele oefeningen
 • Krachttraining
 • Enz.

Samen met hun indicaties kunnen we leren hoe we elke oefening correct kunnen uitvoeren.

Tijd om je te concentreren

Een andere interessante optie is om een activiteit voor te stellen waarbij het belangrijkste doel is om iets nieuws te leren. Als alternatief kan elk gezinslid een bepaald onderwerp of concept voorstellen waarover je kunt lezen en onderzoeken.

Je kunt bijvoorbeeld leren wat ‘immuunsysteem’ betekent, aangezien dit een term is waar we nu zo veel over horen. Bovendien kun je onderzoeken hoe je je weerstand kunt versterken.

Dit is ook een goed moment om bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren. Of je kunt van deze quarantaine-periode profiteren om meer te weten te komen over:

 • De wereldgeografie
 • De hoofdsteden van de wereld
 • Belangrijke monumenten die een belangrijk onderdeel van het erfgoed van elk land vormen
 • Informatie over onze nationale parken,
 • Enzovoort

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Een laatste activiteit om thuis als gezin van te genieten: Scattergories

Hoewel we vanaf het begin zeiden dat we slechts 4 activiteiten gingen delen om thuis als gezin van te genieten, hebben we er nog een.

Scattergories is niet alleen een superleuk spel, maar ook een geweldige manier om meer over cultuur in het algemeen te leren… Geografie, film, grammatica, dieren, planten en meer.

Je kunt ook je geheugen en mentale behendigheid aanscherpen. Je leert niet alleen nieuwe woorden, maar je zult je ook vergeten concepten herinneren en van elkaar leren.

Zelfs als je dit spel thuis niet bij de hand hebt, heb je voor elk gezinslid alleen een potlood en papier nodig.

 • Op hun vel papier moet elke speler een raster maken.
 • Boven elke kolom noteer je categorieën die je als gezin samen hebt gekozen. Je kunt bijvoorbeeld een kolom voor namen hebben, een voor landen, een voor steden, fruit, groenten, films, enz.
 • Kies vervolgens willekeurig een letter en schrijf deze links van de eerste rij van je rooster, en laat het spel beginnen!
 • Spelers moeten racen om een woord te bedenken voor elke categorie die met de gekozen letter begint.
 • De eerste speler die de uitdaging voltooit, roept ‘stop’ en wint de ronde.
 • Elke speler telt zijn punten op (1 punt voor elk antwoord, 1/2 punt voor gedeelde antwoorden), en dan gaat het spel verder met een nieuwe letter.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.