Tips om je kinderen door de quarantaine heen te helpen

Periodes van opsluiting of quarantaine kunnen zwaar zijn voor kinderen. Zowel fysiek als emotioneel. Maar er zijn bepaalde richtlijnen die ouders kunnen volgen om kinderen door een quarantaine te helpen.
Tips om je kinderen door de quarantaine heen te helpen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

Op verschillende manieren ondernemen landen over de hele wereld actie om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bijvoorbeeld door schoolsluitingen of quarantaine thuis. Hoe help je je kinderen door de quarantaine heen?

Dit is een gecompliceerde situatie die ons op een aantal niveaus kan treffen. Als volwassenen, hebben wij meer hulpmiddelen om er mee om te gaan dan kinderen. Daarom willen we enkele tips delen over hoe jij je kinderen door de quarantaine heen kunt helpen.

Voor kinderen is dit een compleet nieuwe en vreemde situatie die hen angstig en bang kan maken… Vooral als ze niet echt begrijpen wat er aan de hand is of als ze niet de emotionele steun krijgen die ze van hun familie nodig hebben. Ze kunnen zich verward, overweldigd, verveeld of overbelast voelen doordat ze het huis niet kunnen verlaten.

Gelukkig zijn er enkele maatregelen die we tijdens de quarantaine in de praktijk kunnen brengen zodat we de dagen aangenamer kunnen maken voor onze kleintjes.

Tips om je kinderen door de quarantaine te helpen

1. Zorg voor persoonlijke hygiëne

Omdat we het huis niet kunnen verlaten, is het erg verleidelijk om de hele dag in onze pyjama te blijven en bepaalde aspecten van de basishygiëne te negeren. Deze kleine acties hebben echter een grote impact op ons emotionele welzijn.

Moedig je kinderen daarom elke ochtend na het ontbijt aan om hun tanden te poetsen, hun haar te kammen en zich aan te kleden in alledaagse kleding.

Natuurlijk hoeven ze zich niet op te doffen of schooluniformen aan te trekken of zoiets. Comfortabele kleding is prima, zorg er echter voor dat ze elke dag van kleding wisselen.

Op dezelfde manier is het belangrijk dat ze de gewoonte aanhouden om hun bedden op te maken en hun kamer dagelijks op te ruimen. Een schone en ordelijke omgeving zal hen helpen een kalme gemoedstoestand en een betere concentratie te behouden.

Tips om je kinderen door de quarantaine heen te helpen

Op dezelfde manier, ook als je niet naar buiten gaat, is het belangrijk dat kinderen net zo vaak douchen en hun haar wassen als normaal. Het verwaarlozen van ons lichaam en onze omgeving zal vroeg of laat lichamelijke ongemakken veroorzaken.

Het is ook belangrijk om voor de mentale hygiëne van onze kinderen te zorgen. Zorg ervoor dat het coronavirus niet het enige is waar je in huis over praat. En als je er over praat, probeer dan een positief perspectief te houden. Je kinderen bang maken is alleen maar contraproductief.

2. Evenwichtige routines om kinderen door de quarantaine te helpen

Het volgen van een routine is echt gunstig voor kinderen. Het geeft hen namelijk een gevoel van structuur en veiligheid in hun dagelijkse leven. Daarom is het belangrijk om planningen en activiteiten uit te voeren die tijdens deze opsluitingsperiode moeten worden uitgevoerd.

Je kunt bijvoorbeeld de ochtenduren gebruiken om schoolwerk te doen en ‘s middags om vrijetijdsactiviteiten te doen. Je moet in deze dagen echter ook ruimte maken voor fysieke activiteiten, omdat kinderen energie moeten verbranden. Gezien de voor de hand liggende beperkingen, moet je je creativiteit en alle technologische middelen gebruiken die je hebt.

Op internet vindt je verschillende oefeningen voor lichaamsbeweging voor kinderen. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar dansoefeningen die ze kunnen leren en vervolgens een show geven. Veel consoles voor videogames kunnen ook helpen op dit gebied, omdat er veel spellen zijn waarbij de spelers moeten bewegen.

Op dezelfde manier is het voor de kleintjes erg nuttig om een paar uur frisse lucht en blootstelling aan de zon te krijgen. Als je huis geen tuin heeft, kan je meer ontspannende activiteiten ondernemen bij een raam of op je balkon. Denk bijvoorbeeld aan boeken lezen of kleuren.

Moeder en kind bewegen in quarantaine

3. Tijd alleen

En tot slot moeten we erop wijzen dat, hoewel we zoveel tijd als gezin doorbrengen een geschenk is, we allemaal wat tijd voor onszelf nodig hebben. Elk uur van de dag samen doorbrengen kan ons nog meer geïrriteerd en overweldigend maken. Geef je kinderen daarom de tijd om wat tijd alleen door te brengen in hun eigen ruimte.

Moedig ze aan om in hun kamer te spelen, zelf te lezen of nieuwe vaardigheden te ontwikkelen die leuk en verrijkend zijn. Het leren van letters of origami kunnen bijvoorbeeld twee geweldige opties zijn.

Probeer tot slot de dagen op een ordelijke, gevarieerde en evenwichtige manier voorbij te laten gaan. Help je kinderen om hun lichaam en geest bezig te houden, met tijd om aan hun  verantwoordelijkheden te besteden en om te ontspannen.

Doe je best om je kinderen een rustige en positieve omgeving te bieden en vergeet vooral niet dat ook dit voorbij zal gaan. Wellicht ook interessant voor jou

Hygiëne bij kinderen tijdens het coronavirus
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hygiëne bij kinderen tijdens het coronavirus

In dit artikel zullen we je wat informatie geven, samen met enkele hygiëne aanbevelingen voor de jongsten in het huishouden bij het coronavirus.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.