Activiteiten voor kinderen om thuis te doen

Het is mogelijk om te leren en plezier met je kinderen te hebben zonder je huis te verlaten. Je hebt alleen een beetje fantasie nodig. Ontdek in dit artikel enkele geweldige activiteiten voor kinderen om thuis te doen.
Activiteiten voor kinderen om thuis te doen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 december, 2019

Kinderen hebben constant activiteit nodig om onder andere energie te verbranden, plezier te hebben en goed te eten. Deze activiteiten voor kinderen om thuis te doen helpen voorkomen dat verveling en chaos hun weg naar je dagelijks leven vinden.

Je hebt geen ingewikkelde of dure plannen nodig om je kinderen te vermaken. Met slechts een beetje fantasie kunnen ze uren en uren plezier hebben. Door uit de routine te komen en samen een beetje te ontspannen, kun je je band versterken en een geweldige tijd hebben.

Wanneer je activiteiten voor kinderen kiest om thuis te doen, dan moet je onthouden dat dit afhankelijk is van hun leeftijd, interesses, persoonlijkheden en behoeften. Met deze factoren in gedachten, kun je activiteiten verzinnen die ze leuk zullen vinden en die geschikt voor hen zijn.

Activiteiten voor kinderen om thuis te doen

Activiteiten voor kinderen van 1 tot 3 jaar oud

Deze fase kan een uitdaging zijn, want het is wanneer kinderen voor het eerst fysieke vaardigheden beginnen te ontwikkelen en ze willen gebruiken. Zoals je weet, is er niets dat hen zal stoppen. Kinderen in deze leeftijdscategorie zijn erg actief, vol nieuwsgierigheid en willen de wereld om hen heen verkennen.

Zelfs als ze onafhankelijker worden, weten ze nog steeds niet goed hoe ze zich tot andere kinderen moeten verhouden. Dat is de reden dat ze liever met volwassenen spelen. Kinderen leren socialiseren door observatie, dus de beste activiteiten zijn:

Poppen en kostuums

Moeder speelt poppenkast

Verzamel oude kleren of kostuums en stop alles in een doos. Zoek een verhaal dat vraagt om speciale outfits zodat iedereen een personage kan zijn en veel plezier kan hebben.

Poppen zijn ook een geweldig educatief hulpmiddel. Je kunt kleine gesprekken voeren, plezier hebben en waarden leren. Het enige dat je nodig hebt zijn wat oude accessoires, papieren zakken en veel fantasie om de personages tot leven te brengen.

Bouwen en uit elkaar halen

Leer je kinderen hoe objecten werken en onderscheid ze door hun vorm en grootte. Je hoeft geen speelgoed te kopen, omdat je veel manieren kunt vinden om deze activiteit thuis te doen door dingen in gaten te plaatsen die erdoor passen.

Je kunt bijvoorbeeld een vergiet en ongekookte spaghetti gebruiken om in de kleine gaatjes te stoppen. Bovendien is dit een uitstekende activiteit om hen te helpen hun fijne motoriek te ontwikkelen.

Activiteiten voor kinderen van 4 tot 6 jaar

Tijdens de voorschoolse fase spelen ze veel spelletjes om het leren te stimuleren. Hiermee kun je de moeilijkheidsgraad vergroten of verkleinen op basis van de individuele vaardigheden van elk kind.

Persoonlijkheden van kinderen spelen ook een belangrijke rol. Terwijl sommigen graag rustig zitten, houden anderen van lichamelijke activiteit.

Als je de visuele of ruimtelijke oriëntatie van je kinderen wilt ontwikkelen, zijn hier enkele activiteiten voor kinderen om thuis te doen waarmee ze plezier kunnen hebben terwijl ze leren.

Kaartspellen

Neem een kaart en laat je kind hetzelfde doen. Wie de hoogste waarde heeft, wint. Dit soort spel kan helpen om geheugen en aandacht te verbeteren.

Kaarten toevoegen en vergelijken zijn geweldige hulpmiddelen voor leuk leren. Terwijl ze schudden en delen, ontwikkelen ze ook fijne motorische vaardigheden.

Speurtocht

Verzamel verschillende kleine voorwerpen en verberg ze in verschillende delen van het huis. Maak vervolgens een kaart en een checklist voor alles wat je kind vind. Nadat je alles hebt voorbereid, geef je je kind de instructies.

Je kunt hem helpen door hem te vertellen dat hij tijdens het spel ‘koud’ (ver weg) of ‘heet’ (heel dichtbij) is. Aan het einde kan de prijs een soort snoep zijn dat als zijn schat dient.

Activiteiten voor kinderen van 6 tot 7 jaar oud om thuis te doen

Vanaf 6 jaar worden spelletjes een versterking van alles wat ze op school leren. Ze helpen kinderen daardoor om hun emoties te beheersen, hun persoonlijkheid te ontwikkelen, onafhankelijkheid op te bouwen en hun zelfrespect te verbeteren. Sommige activiteiten die je op deze leeftijd met je kinderen kunt doen, zijn:

Knutselen

Moeder en kind maken een boot

Start thuis een kort- of langlopend project met je kinderen en leer ze activiteiten waarbij ze hun handen kunnen gebruiken om dingen te creëren en zichzelf uit te drukken.

Maak gebruik van dat moment om een speciale tijd met hen te delen. Er zijn duizenden ideeën die je op internet kunt vinden, die goedkoop zijn en waarbij je materialen kan gebruiken die je al thuis hebt.

Bordspellen

Dit is de beste leeftijd om met het spelen van bordspellen te beginnen, omdat kinderen de regels kunnen begrijpen en volgens de regels kunnen spelen. Enkele van de beste voordelen van bordspellen zijn onder andere:

  • Leren wachten op hun beurt (het lijkt eenvoudig maar kan voor sommige kinderen een uitdaging zijn).
  • Strategisch denken.
  • Probleemoplossing.

Dit zijn slechts enkele van de vele activiteiten die je thuis met kinderen kunt doen die erg goedkoop zijn. Door je verbeelding te gebruiken, kun je een leuke middag plannen vol leren waar iedereen aan het eind van de dag een winnaar is. Veel plezier!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cándano, S. (2013). La pintura beneficiosa para el desarrollo de los niños.
  • Martínez, M. D. D., & Meneses, R. V. (2020). La escritura de cuentos: estrategia para potenciar el proceso escritor en niños. Linhas Críticas, 26.
  • Pallarés Molina, C. (2013). El teatro de sombras. https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/3200/TFG-B.233.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Panchi Culqui, W. E., Lara Chala, L. D. R., Panchi Culqui, J. C., Panchi Culqui, R. C., & Villavicencio Álvarez, V. E. (2019). Influencia de la música en el desarrollo motriz y emocional en niños de 8-10 años. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 38(2), 104-121.
  • Sitly Group. (2019). Juegos para niños en casa: 15 ideas inmejorables para divertirse. [online] www.sitly.es. Disponible en: https://www.sitly.es/blog/juegos-para-ninos-en-casa-15-ideas/ [Fecha de consulta: 17 Jan. 2019].

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.