Educatief speelgoed voor je 2-jarige peuter

Om de ontwikkeling van je kleintje te stimuleren is het belangrijk dat je zorgvuldig zijn speelgoed uitkiest, zodat het niet alleen leuk is maar ook educatief. Wat is jouw favoriet?
Educatief speelgoed voor je 2-jarige peuter
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Hieronder vind je een lijst met educatief speelgoed voor kinderen van 2 jaar oud. Het zal je peuter helpen de wereld te ontdekken en er deel van uit te maken.

Speelse activiteiten geven kinderen niet alleen de mogelijheid om plezier te hebben. Het is ook een prima middel om ze te laten  communiceren en om hun  vaardigheden te ontwikkelen. Daarom is het zo belangrijk het juiste speelgoed te kiezen.

Hoewel er duizenden opties  op de markt zijn om uit te kiezen, zijn ze niet allemaal geschikt voor jonge kinderen.

Speelgoed moet namelijk nuttig zijn om hun motorische, cognitieve en sociale vaardigheden te oefenen. Daarnaast moet het natuurlijk gewoon leuk zijn zodat kinderen tegelijkertijd plezier hebben.

Na de leeftijd van 2 of 3 jaar neemt het spel een symbolische vorm aan. Het kind wordt zich meer bewust van zijn omgeving en imiteert in zijn spel graag de wereld die hij ziet. Kinderen zijn niet geïnteresseerd in voorwerpen om wat ze ermee kunnen doen, maar om wat ze vertegenwoordigen of kunnen vertegenwoordigen.
-Doctor Eva Hernandez-

Het beste educatieve speelgoed voor 2-jarigen

1. Kunstmaterialen

Verf en viltstiften zijn prachtige hulpmiddelen om de kleuren te leren en hoe ze worden gemaakt. Met dit soort materialen kun je je kind de relatie van oorzaak en gevolg leren terwijl hij bezig is.

Uiteraard kun je tegelijkertijd hiermee de creativiteit van het kind ontwikkelen.

Educatief speelgoed voor je 2-jarige peuter zoals verfspullen en viltstiften zijn prachtige hulpmiddelen

2. Puzzels

Op de leeftijd van 2 jaar kunnen kinderen al met puzzels spelen. Ze kunnen namelijk al de stukjes en het geheel herkennen.

Puzzels zijn daarom goed voor het ontwikkelen van aandacht en concentratie. Begin met puzzels van slechts 2 tot 5 stukjes en maak het daarna geleidelijk aan moeilijker.

3. Jurken, pakken, andere kleding en accessoires

Verkleedpartijen voor kinderen zijn ook een zeer effectieve manier om hun fantasie de vrije loop te laten. Een rollenspel in een gezonde omgeving stelt ons in staat om te begrijpen hoe onze kinderen de wereld zien.

Geef Halloween-kostuums daarom niet weg. Bewaar ze en laat je kinderen ze gebruiken voor verkleedpartijen.

4. Interactieve boeken

Je kunt tegenwoordig boeken kopen met echte geluidseffecten. Andere hebben pop-up plaatjes met verschillende texturen en andere interactieve elementen.

Met dit soort educatief speelgoed heeft je kind een extra reden om van lezen te houden. Van jongs af aan kun je ze leren dat elk boek een nieuwe wereld bevat om te ontdekken.

5. Blokken

Gezien het feit dat je peuter volop bezig is met zijn motorische ontwikkeling, is dit speelgoed ideaal voor hem. Beetje bij beetje zal hij met steeds meer behendigheid met de blokken die je hem geeft spelen.

Hier is het belangrijk om te benadrukken dat de blokken groot moeten zijn wanneer ermee wordt gespeeld door jonge kinderen.

Dit voorkomt dat ze de blokken in hun mond stoppen. Bovendien zijn grote blokken gemakkelijker om op te pakken en ermee te bouwen.

Met educatief speelgoed draag je zowel bij aan het leren als aan het plezier van kinderen.

6. Speelgoed dat het dagelijks leven simuleert

Een gereedschapskist, een keukenset, een play-doh-ijsmachine … met al deze voorwerpen oefenen kinderen de interactie met hun omgeving.

Ze zijn ook nuttig om bijvoorbeeld:

  • verbanden te leggen.
  • te communiceren.
  • hun motorische ontwikkeling te verbeteren.

7. Speelgoed dat het groeperen bevordert

Er is veel speelgoed ontworpen dat tegelijkertijd verschillende basiskennis helpt ontwikkelen. Er zijn bijvoorbeeld emmertjes om dieren, letters, cijfers, vruchten of kleuren te groeperen.

Naast het oefenen van de fijne motoriek, zijn deze speeltjes heel goed voor je kind om zijn vocabulaire uit te breiden.

Speelgoed dat het groeperen bevordert

8. Een driewieler

Kinderen van deze leeftijd moeten ook hun grove motoriek, coördinatie en evenwicht ontwikkelen.

Een driewieler is een effectieve en leuke manier om die vaardigheden in praktijk te brengen en om voor wat lichaamsbeweging te zorgen.

Een tochtje maken op de fiets en driewieler met het hele gezin. Dat is toch een ideale gelegenheid om aan wat lichaamsbeweging te doen en heerlijk samen te zijn?

9. Draadlabyrinten

Het doel van dit speeltje is om stukken van de ene kant van het doolhof naar het andere te verplaatsen.

Het is een heel basic wiskundig spel waarbij de twee helften van de hersenen coördineren en als een team werken. Het verbetert ook het ruimtelijk inzicht van kinderen.

Het is aan jou om je kind vanaf zijn eerste levensjaar aan te moedigen om te leren. Met deze educatieve spellen voor kinderen boek je enorme vooruitgang in hun ontwikkeling.

Neem de tijd om te spelen en plezier te hebben in het stimuleren van de ontwikkeling van je kind. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.