15 Leuke uitdagingen om thuis met kinderen te doen

Weet je niet wat je moet doen om je kinderen thuis te vermaken? We geven je een lijst met leuke uitdagingen voor de momenten dat je geen ideeën meer hebt.
15 Leuke uitdagingen om thuis met kinderen te doen

Laatste update: 09 januari, 2022

Komt de zaterdag er weer aan en heb je het gevoel dat je geen ideeën meer hebt om je kinderen thuis te vermaken en te amuseren? Maak je dan geen zorgen, vandaag geven we je een paar ideeën van leuke uitdagingen om thuis met je kinderen te doen om een leuke tijd te hebben.

We zullen het hebben over sporten, koken, knutselen en zelfs over activiteiten om je vaardigheden op de proef te stellen. Want het zijn niet alleen uitdagingen voor kinderen, maar het zijn echte uitdagingen voor de hele familie! Ben je klaar om meer te ontdekken?

Leuke uitdagingen gerelateerd aan sport

De activiteiten die we in dit artikel gaan voorstellen zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam en stellen de vaardigheden van iedereen op de proef. Bovendien zijn ze heel eenvoudig thuis uit te voeren en zullen ze spoedig een frequente bron van vermaak worden. Let dus op!

1. Gooi een bal in een doos

Neem allereerst een kleine bal of een papieren bal en een kleine vierkante doos. Dat wordt namelijk de uitdaging van deze activiteit.

Zet de doos vervolgens aan een uiteinde van de ruimte en gooi om de beurt met de bal om te zien wie er in slaagt hem het vaakst in de bak te gooien. Wie zal er winnen?

2. Springen op één voet

Stel een aantal sprongen vast om met elk been te doen: 8,10,12 of hoeveel je maar wilt. Wie slaagt erin de uitdaging te voltooien zonder te vallen of zijn andere voet neer te zetten?

Dit is niet zo eenvoudig als het klinkt, want het is vermoeiender dan je denkt. Toch zul je er een leuke tijd aan beleven en het helpt iedereen een beetje beweging te krijgen.

3. Ren met je voeten bij elkaar

Stel allereerst een startlijn en een eindlijn vast. De vraag is nu om al springend van het ene punt naar het andere te gaan, maar dat alles terwijl je je twee voeten bij elkaar houdt. Pas de afstand aan de lichamelijke conditie en leeftijd van het kind aan, en voorkom zo verwondingen.

Leuke kookuitdagingen

Als culinaire kunsten je ding is, nodig je kinderen dan uit om aan deze heerlijke uitdagingen mee te doen.

15 Leuke uitdagingen om thuis met kinderen te doen

4. Eten proeven

Ga om beurten met een blinddoek voor de ogen zitten om verschillende voedingsmiddelen te proeven en te raden wat ze zijn. Wie het beste raadt is degene die deze leuke uitdaging wint.

5. Een uitdaging met aanraking

Deze uitdaging lijkt op de vorige, alleen moet je in plaats van het voedsel te proeven, het aanraken en raden wat het is.

6. Een toetje maken

Deze uitdaging bestaat uit samen een heerlijk dessert te maken en het dan als gezin te proeven. Waar wacht je nog op?

Leuke uitdagingen waarbij vaardigheid een rol speelt

Als je kinderen van ingenieuze spelletjes houden waarbij het verstand centraal staat, probeer dan zeker de volgende leuke uitdagingen.

7. Woordketens

Deze uitdaging is geweldig voor kinderen die het alfabet al kennen en weten hoe ze moeten spellen. Het dient namelijk als een herhaling van hun kennis terwijl ze plezier hebben. Bij deze uitdaging moet je je concentreren, want een van jullie zegt een woord en de volgende moet een ander woord zeggen dat begint met de laatste letter of lettergreep van het vorige. De winnaar is degene die erin slaagt de meeste aaneengeschakelde woorden te zeggen.

8. Leuke uitdagingen: schatzoeken

Dit spel kan een leuke uitdaging zijn voor het hele gezin, maar vooral voor de kleintjes in huis.

Hier moeten de ouders helpen het spel op te zetten en rond enkele plekken in huis aanwijzingen achterlaten om de kinderen naar de uiteindelijke schat te leiden.

De aanwijzingen kunnen bestaan uit een kleine wiskundige of logische uitdaging, die hen de sleutels verschaft om naar de volgende uitdaging te gaan.

De schat kan iets zijn wat kinderen erg leuk vinden: een kleurboek, een chocoladereep, wat we maar kunnen bedenken.

9. Eierlopen

Deze uitdaging is niet geschikt voor wie geen rommel in huis wil maken. Je moet namelijk een ei op een soeplepel leggen en de lepel met je mond vasthouden (mag ook gewoon met de hand). Voor je begint moet je duidelijk maken wat de route zal zijn en dan de race beginnen!

Dit is een activiteit die evenwicht en concentratie stimuleert, zodat je het ei niet laat vallen.

10. Sorteren op kleuren

Voor deze uitdaging heb je kralen of pompoms van verschillende kleuren nodig die klein van formaat zijn. Ook een glas of kommetje voor elke pompomkleur voor elk team.

Doe de gemengd gekleurde pompoms of kralen in een kom en het doel is dat elk team ze in hun bijbehorende glaasjes sorteert. Degene die er in één minuut het meeste weet te sorteren is de winnaar.

11. Rijg de pasta

Voor deze uitdaging heb je voor elke speler een droge spaghettisliert nodig en wat droge penne pasta (of iets dergelijks). De bedoeling is dat elke speler de spaghetti met de mond neemt en deze in één minuut door zoveel mogelijk stukjes penne pasta te steken. Dit alles zonder de handen te gebruiken. Plezier is meer dan gegarandeerd!

12. De papieren ballen race

De deelnemers moeten zich aan een uiteinde van de tafel bevinden en daar evenveel papieren ballen neerleggen als er deelnemende spelers zijn. Ieder neemt een rietje en moet blazen om zijn bal naar het andere eind te brengen. Degene die het eerst het doel bereikt wint.

Leuke uitdagingen met knutselen

En nu zijn we aanbeland bij de leuke uitdagingen voor wie graag met zijn handen knutselt.

13. Maak een springende kikker met origami en race ermee

Hoewel het op het eerste gezicht moeilijk lijkt om een origami kikker te maken, is het dat helemaal niet. Om het te doen kun je jezelf helpen met een video-tutorial op het internet, want ze zijn heel eenvoudig te maken.

Maak ze dan klaar voor een springwedstrijd. De kikker die het eerst het doel bereikt, is de winnaar.

Origami is leuk om te doen

14. Schilder een doek

Het hele gezin moet een klein stukje papier of schildersdoek nemen om te schilderen wat in je opkomt, met waterverf, verf of stiften. Hier moet je je fantasie de vrije loop laten. Na afloop kun je elk van de werken tentoonstellen en genieten van je kunstverzameling!

15. Leuke uitdagingen met origami

Om deze activiteit uit te voeren, moet je het aanpassen aan de leeftijd van het kind en ook hulp bieden indien nodig. Het gaat erom de concentratie te bevorderen, wat goed zal zijn voor het hele gezin.

Je kunt vogeltjes maken, papieren bootjes, of vliegtuigjes. De keuze van wat je maakt ligt in je eigen handen.

Leuke uitdagingen om thuis met de kinderen te doen

Je hebt nu al een paar ideeën voor leuke uitdagingen, zodat je met je kinderen een vermakelijke middag kunt doorbrengen. Soms komen ouders mogelijkheden te kort en deze lijst is zeker goed om je te inspireren. Probeer ze allemaal uit, je zult zien hoe leuk ze zijn! Wellicht ook interessant voor jou

3 x knutselen voor kinderen van 3 tot 5 jaar
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
3 x knutselen voor kinderen van 3 tot 5 jaar

Knutselen voor kinderen van 3 tot 5 jaar zijn een goede manier om hen spelenderwijs te helpen bij het ontwikkelen van creativiteit.