Videospelletjes zijn geen vervanging voor lichaamsbeweging

Sporten is gezond en moet op alle leeftijden beoefend worden. Videospelletjes zijn geen vervanging voor lichaamsbeweging, actieve spelletjes niet.
Videospelletjes zijn geen vervanging voor lichaamsbeweging
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 22 december, 2022

Lichamelijke activiteit is een van de fundamentele pijlers van onze gezondheid. Het is noodzakelijk dat we dat elke dag doen, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt. Daarom is het goed te verduidelijken dat videospelletjes geen vervanging voor lichaamsbeweging zijn, zelfs niet die spelletjes die een sportsituatie simuleren.

Een van de belangrijkste rivalen van lichaamsbeweging is de technologie. Die is namelijk verantwoordelijk voor de toename van het aantal uren inactiviteit. Op den duur draagt deze gewoonte bij tot een zittende levensstijl.

Veel ouders werden zich hiervan bewust en stigmatiseerden deze apparaten. Sommige makers van consoles beseften dit en ontwikkelden videospelletjes die gericht zijn op lichaamsbeweging. Maar hoe nuttig zijn die spelletjes? We vertellen je wat je moet weten.

Kunnen videospelletjes lichaamsbeweging vervangen?

Na de waarschuwing van specialisten hebben sommige bedrijven (zoals Nintendo en Microsoft) ervoor gekozen om videospelletjes te ontwerpen die lichaamsbeweging bevorderen.

Dit soort amusement bevordert de verbranding van calorieën, zelfs als je vanuit een stoel speelt. Het is echter belangrijk te verduidelijken dat het lichaam ook in rust een basishoeveelheid calorieën nodig heeft en behoudt. Daarom is het argument van het verbranden van calorieën niet voldoende om de vervanging van lichaamsbeweging door deze activiteit te rechtvaardigen.

Interactieve videospelletjes

Videospelletjes zijn geen vervanging voor lichaamsbeweging

Een van de doelstellingen van interactieve videospelletjes is het bevorderen van lichaamsbeweging bij jongeren. Om verder te komen met hun doelstellingen moeten de spelers dansen, hun ledematen bewegen en zelfs springen.

Volgens een analyse (Engelse link) die men publiceerde in het tijdschrift Obesity Reviews, bieden actieve videospelletjes enige voordelen voor het lichaam van kinderen en adolescenten. Ze moeten echter beschouwd worden als een aanvullende activiteit en zijn geen vervanging van lichamelijke activiteit.

Concluderend zijn interactieve videospelletjes op zich niet negatief voor de gezondheid van jongeren. Maar ze mogen niet de enige wekelijkse lichaamsbeweging zijn die jongeren uitvoeren.

Tegelijk zijn actieve videospelletjes, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd door het Scandinavian Journal of Sports Medicine and Science, beter in het verlagen van de body mass index (BMI) van jongeren dan een minimale sportinterventie. Deze bevorderen echter geen conventionele lichamelijke activiteit.

De wereld verandert en onze gewoonten ook

Als ouder moet je er niet naar streven het gebruik van technologie te verbieden, maar je kinderen te leren er verantwoord mee om te gaan. Dit kan moeilijk voor je zijn, vooral als je zelf niet het beste voorbeeld bent. Desondanks moet je je aanpassen aan veranderingen. Aanvaard dat de jongeren van vandaag in een andere tijd leven dan die van jou.

Wat het gebruik van spelcomputers of de computer betreft, raden we je aan enige controle te houden over de speeltijd en het soort activiteit dat je kinderen uitvoeren.

Volgens een publicatie van de Universiteit van de Balearen (Spaanse link) biedt het aanhouden van de juiste speeltijd een aantal emotionele voordelen voor kinderen en adolescenten.

Het belang van lichaamsbeweging in de kindertijd en adolescentie

Behalve het voorkomen van een zittende levensstijl, spelen lichaamsbeweging en sporten een fundamentele rol in de ontwikkeling van onze kinderen. Ze worden door de WHO als gezonde leefgewoonten beschouwd.

Volgens een publicatie (Spaanse link) van het Cuban Journal of Integral General Medicine bevordert lichaamsbeweging in de schoolcontext het ontstaan van gezonde gewoonten voor nu en voor de toekomst.

Bovendien bevordert het de ontwikkeling van bepaalde sociale vaardigheden, verbetert het de psychologische toestand van het kind en draagt het bij tot zijn lichamelijke gezondheid.

Videospelletjes en lichaamsbeweging, individuele activiteiten

Een meisje doet aan voetbal om te bewegen

Het is duidelijk dat videospelletjes bepaalde voordelen bieden als ze op een verantwoorde manier gebruikt worden. Daarom is het niet raadzaam ze te verbieden maar ze te reguleren.

Het leven van onze kinderen mag echter niet om technologie draaien en welke soort spelcomputer ook gebruikt wordt, videospelletjes zijn geen vervanging voor lichaamsbeweging.

Dat is de reden dat we je aanraden je kinderen te motiveren ten minste 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging te doen. Moedig ze zelfs aan om een sport te kiezen als een vermakelijker alternatief.

Zowel lichaamsbeweging als videospelletjes zijn allebei mogelijk. Maar ze moeten wel naast elkaar bestaan als afzonderlijke en elkaar aanvullende activiteiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.