Dingen die je je kinderen nooit mag verbieden

Kinderen verbieden bepaalde dingen te doen is iets dat alle ouders doen. Het is een manier om hun kinderen te beschermen en te controleren. Ontdek in dit artikel echter dingen die je je kinderen noot mag verbieden.
Dingen die je je kinderen nooit mag verbieden

Laatste update: 25 juni, 2021

Alle ouders willen hun kinderen zo goed mogelijk opvoeden. Maar soms, wanneer je je kinderen verbiedt om bepaalde dingen te doen, kan het hen zelfs schaden – onbedoeld en onbewust natuurlijk. De neiging van ouders is om hun kinderen te verbieden bepaalde dingen te doen, als een manier om ze te beschermen, op te voeden en te corrigeren.

Maar deze verboden beperken soms hun vrijheid als individu en belemmeren de ontwikkeling van hun persoonlijkheid, zelfkennis, zelfvertrouwen en zelfs hun autonomie. Als je wilt weten wat je je kinderen nooit zou moeten verbieden, lees dan verder.

Grenzen en regels, ja. Buitensporig verbieden, nee

We zijn het er allemaal over eens dat regels en grenzen heel noodzakelijk zijn voor kinderen. Het helpt hen om op een gezonde manier te rapporteren aan anderen en hun omgeving. Het is ook belangrijk voor hun persoonlijke veiligheid en welzijn.

Wat je echter nooit moet doen is je kinderen verbieden bepaalde dingen te doen. Enkele voorbeelden zijn schreeuwen, rennen, springen, vragen, huilen en soms zelfs vies worden! Hier is een lijst met dingen die je je kinderen nooit zou moeten verbieden.

Dingen die je je kinderen nooit mag verbieden zoals in plassen springen

Dingen die je je kinderen nooit zou moeten verbieden

Spelen als een kind

Als je je momenten uit je kindertijd herinnert, zullen vele van deze herinneringen vast zijn over spelen met modder, springen in een plas water, op ontdekking op zoek naar schatten… Maar waarom laat je je kind dan niet springen in plassen, vies worden en op ontdekking gaan? De vlekken kun je later verwijderen en je kunt altijd nog een broek naaien.

Het enige waar je voor moet zorgen is dat ze in een veilige omgeving spelen. Sterker nog, als je ook een leuke tijd wilt hebben, waarom speel je dan niet met ze, zelfs als je vies wordt? Breng je meest kinderlijke kant naar boven met je kinderen!

Vragen stellen is een van de dingen die je je kind nooit mag verbieden

Soms kunnen de voortdurende vragen van je kinderen je overweldigen. Je moet echter begrijpen dat ze het niet doen om je te ergeren, maar om antwoorden op hun zorgen te vinden. Ze moeten de wereld nog leren begrijpen.

Dus, in plaats van te zeggen “stop met het stellen van zo veel vragen” of  “vraag me dat niet”, zoek het antwoord samen in een boek, in een atlas of op een andere manier die je kan helpen de vragen van je kind te beantwoorden.

“Onderwijs is niet het antwoord op de vraag. Onderwijs is het middel tot het antwoord op alle vragen.”
-William Allin-

Verbied je kinderen nooit om zichzelf te uiten

Je moet je kind niet verbieden om zichzelf te uiten, noch bij jullie thuis, noch daarbuiten. Het is veel ouders overkomen: hun kinderen hebben iets vervelends gezegd in het bijzijn van familieleden of kennissen. Als gevolg verbieden ze hen ten stelligste om voor volwassenen te spreken.

Maar als je het recht van je kind om zich te uiten wegneemt, zal het in de toekomst iemand worden die zijn gedachten, emoties of ideeën niet uit.

In plaats daarvan is het juist om ze waarden te leren zoals respect en aandacht voor anderen en dat ze soms andere mensen kunnen kwetsen met hun woorden. Accepteer altijd hun mening, net als die van anderen.

Als een kind moet huilen zeg dan niet dat het niet mag huilen

Huilen

Als je je kind verbiedt te huilen, sta je hem niet toe zijn emoties te uiten (Engelse link). Net zoals ze lachen als ze blij zijn, is het volkomen normaal dat ze huilen als ze zich verdrietig voelen. Gebruik geen zinnen als “stop met huilen” of “alleen baby’s huilen”. Vraag hen in plaats daarvan wat er aan de hand is, zodat ze hun gevoelens kunnen uiten en hun emotionele intelligentie kunnen ontwikkelen.

Bezitterig zijn met hun spullen

Waarom moet je je kinderen dwingen alles te delen, altijd en overal? Hun spullen zijn van hen. Hoewel je ze de waarde van vrijgevigheid en het belang van delen moet leren, mag je ze nooit dwingen dit te doen.

Je moet zelfs hun speelgoed niet pakken om het aan een ander kind te geven omdat ze niet willen delen. In plaats daarvan leer je ze dat als iemand iets wil, ze het kunnen vragen in plaats van het weg te nemen.

Je mag je kinderen nooit verbieden kinderen te zijn

Kinderen rennen, schreeuwen, springen en lachen luid. Kortom, ze maken veel lawaai. Ze hebben driftbuien, zijn ongehoorzaam en maken kattenkwaad. Ze hebben veel energie, onderzoeken, ontdekken, maken fouten en worden vies… Dit is duidelijk omdat het kinderen zijn, geen planten!

Daarom kun je ze niet dwingen om te zwijgen en een uur stil te blijven zitten terwijl je ergens met ze naartoe gaat. Kinderen zijn van nature energiek en constant in beweging.

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over de dingen die je kinderen nooit zou moeten verbieden. Kinderen zijn kinderen en je kunt ze niet verbieden te zijn zoals ze zijn. Onthoud dat je ooit zelf ook kind was! Deze verboden hebben uiteindelijk invloed op hun gedrag, vrijheid, vertrouwen, persoonlijkheid en autonomie. Wellicht ook interessant voor jou

9 dingen waarover je zei dat je ze nooit zou doen als ouder
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
9 dingen waarover je zei dat je ze nooit zou doen als ouder

Wanneer je er achter komt dat je een kindje gaat krijgen, begin je na te denken over alle dingen waarvan je zei dat je die later nooit zou doen.