Voor je kinderen zorgen terwijl je naar school gaat

Wie zegt dat moeders niet zoals elk ander persoon naar school kunnen gaan? Met veel toewijding en plannen kan elke vrouw haar doelen bereiken terwijl ze voor een kind zorgt.
Voor je kinderen zorgen terwijl je naar school gaat
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Is het mogelijk om voor je kinderen te zorgen terwijl je naar school gaat? Het antwoord is ja. Het is nooit te laat om onze doelen in het leven te bereiken.

Veel moeders nemen het besluit hun studie af te maken terwijl ze voor hun kinderen zorgen.

Of je nou al begonnen bent of er nog over twijfelt, je moet onthouden dat er altijd een stemmetje in je hoofd zal zijn die zegt dat je het niet kan. Het zal zeggen dat er niet genoeg uren in een dag zijn of dat je zal falen.

Zoals je waarschijnlijk al weet, hoef je niet te luisteren naar deze negativiteit. Niemand kent je capaciteiten, wilskracht en omstandigheden om dit doel bereikbaar te maken beter dan jijzelf.

Het is echter vanzelfsprekend dat dit geen makkelijke taak is. Een moeder en student zijn tegelijkertijd vraagt om veel offers en natuurlijk samenwerking.

Hoe word ik een moeder die naar school gaat?

Veel vrouwen worden al duizelig bij deze vraag. Dat is logisch: alle kinderen zijn anders en niet alle moeders krijgen de kans om terug naar school te gaan en hun doelen te bereiken.

Desondanks is alles mogelijk met planning en doorzettingsvermogen. Hier zijn een aantal punten om rekening mee te houden:

1. Organisatie en discipline

Natuurlijk zal je niet veel rust en stilte hebben, of vrije tijd. Daarom is het belangrijk dat je de tijd die je hebt gebruikt om huiswerk te maken, te studeren en naar lessen te gaan.

Wanneer kan je dat doen? Een optie is in de ochtend. Veel moeders brengen hun baby naar de opvang zodat ze kunnen werken. Natuurlijk kan een moeder die naar school gaat dit ook. In feite zijn er in verschillende landen beurzen die de kinderopvang subsidiëren.

Daarnaast kan je soms op de hulp van je familie rekenen. Vraag om hulp aan grootouders en ooms en tantes als je een examen hebt of een andere belangrijke afspraak. Ook kan je gebruik maken van de momenten die de baby met zijn of haar vader spendeert.

Voor je kinderen zorgen terwijl je naar school gaat

2. Bereidheid om dingen op te willen offeren

Een opdracht die zo groot is kan twee keer zo belonend zijn wanneer je het gehaald heb, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar veel inspanning zal noodzakelijk zijn.

Je kan ook bepaalde dingen opzij zetten. Moeders kunnen bijvoorbeeld de tempo van hun klasgenoten niet bijhouden en 100% gericht op hun studie zijn. Dit geldt zowel academisch en recreatief.

Je moet ook weten dat je veel zult moeten studeren in je vrije tijd. Dit betekent minder fysieke activiteiten – deze mag je nooit helemaal opgeven – minder films en series, hobby’s en helaas minder tijd voor je familie.

3. Het is belangrijk om pauzes te nemen

De hoeveelheid verantwoordelijkheden kan overweldigend zijn en je leven een nieuw tempo geven waaraan je moeilijk aan kan wennen. Stel daarom realistische doelen en neem verplichte rustmomenten op in je routine.

Dit is de brandstof die je nodig hebt om genoeg energie te hebben voor je verplichtingen. Ook is dit essentieel voor je gezondheid. Als je het nu niet doet zal je op een gegeven moment ziek worden of het studeren opgeven.

“Niemand kent je capaciteiten, wilskracht en omstandigheden om dit doel mogelijk te maken beter dan jijzelf.”

4. Overtuiging en behoeften

Als eerste, onthoudt wanneer je begint te twijfelen of je het wel gaat halen of niet, dat waar je mee bezig bent een geweldig gebaar van moed en eigenliefde is. Als je er hard voor werkt zal je je doel zonder twijfel halen.

Aan de andere kant zal je niet overal even goed in zijn als je een moeder bent en naar school gaat. Leg geen druk op jezelf en neem dit jezelf niet kwalijk: blijf kalm en onthoudt dat niet iedereen deze moeilijkheden heeft. Vergelijk jezelf niet met anderen; alleen jij kent de beste versie van jezelf.

Voor je kinderen zorgen terwijl je naar school gaat kan lukken met een goede planning

5. Geniet van je familie

Het is volkomen begrijpelijk dat je graag goed wilt zijn in je studie, maar dat betekent niet dat je niet meer kan genieten van je kind en partner. In dit geval moet je de twee extreme negatieve uitersten vermijden:

  • Het is niet waar dat je 100% van je leven moet wijden aan je gezin en je welzijn. Je hoeft je levensdoelen en ambities niet opzij te zetten. Voel je daarom niet schuldig.
  • Daarentegen is het ook niet waar dat verplichtingen je ervan moeten weerhouden om van je dierbaren te genieten. De sleutel is balans. Je zult tijd voor alles vinden.

Naast wat we al hebben gezegd, is het belangrijkste dat je tevreden bent met jezelf en dat je geniet van het leven dat je leidt.

Als je studeert of stopt met studeren als gevolg van druk van anderen of kritiek dat je krijgt, dan doe je niet wat je zelf wilt. Niemand kent je prioriteiten en verlangens beter dan jijzelf. Zet jezelf volledig voor jezelf in.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cortés-Camarillo, G., & Leo-Peraza, L. G. (2018). RETOS EN EL CAMINO DE LAS MADRES QUE ESTUDIAN. REVISTA DEL CENTRO DE GRADUADOS E INVESTIGACIÓN, 111.
  • Miller, D., & Arvizu, V. (2016). Ser madre y estudiante. Una exploración de las características de las universitarias con hijos y breves notas para su estudio. Revista de la educación superior, 45(177), 17-42. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-27602016000100017
  • Murillo, I. A. (2007). Mujeres que estudian. Iberoforum. Revista de Ciencias Sociales de la Universidad Iberoamericana, 2(4), 1-23.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.