Een slecht humeur van ouders kan de emotionele ontwikkeling van kinderen beïnvloeden

De omgeving van een kind heeft een grote impact op hun psyche. Wanneer ouders boos of prikkelbaar zijn, kan dit een negatieve invloed hebben op de mentale stabiliteit van hun kinderen.
Een slecht humeur van ouders kan de emotionele ontwikkeling van kinderen beïnvloeden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 15 juli, 2018

De emotionele stabiliteit van ouders speelt een fundamentele rol bij de ontwikkeling van hun kinderen. Als een ouder voortdurend een slecht humeur heeft, wordt het kind zowel emotioneel als cognitief negatief beïnvloed.

Het is heel belangrijk om je eigen emotionele stabiliteit onder controle te houden en te voorkomen dat je in een voortdurende slechte stemming bent om het emotionele welzijn van je kind te beschermen.

Prikkelbare ouders: een ernstig probleem voor kinderen

Als ouders een slecht humeur hebben, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de emotionele ontwikkeling van hun kinderen. Dit is met name het geval wanneer de emotionele toestand van de ouder steeds terugkeert of aanhoudend is.

Het schreeuwen tegen je kind of tegen andere familieleden kan ernstige onzekerheid bij kinderen veroorzaken. In sommige gevallen kan je kind ook problemen met schuldgevoelens krijgen.

Kinderen in de leeftijd tussen 0 en 3 zijn bijzonder kwetsbaar voor de emotionele instabiliteit van hun ouders. Dit betekent echter niet dat oudere kinderen ongedeerd blijven.

Het is uitermate belangrijk dat ouders zich te allen tijde bewust zijn van hun gedrag rond hun kinderen en hun gedrag beheersen. Deze aanbeveling is niet alleen bevorderlijk voor de mentale gezondheid van de volwassene, maar ook voor die van de rest van het gezin.

Verdrietig kind bij het raam

Waarom zijn ouders boos of geïrriteerd?

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat een ouder in een slecht humeur is. We slepen misschien bagage uit het verleden mee, die professionele hulp vereist.

Bij andere gelegenheden wordt stress veroorzaakt door problemen zoals werk, financiële problemen, enz. Als dit het geval is, is het goed om te zoeken naar activiteiten waarmee je negatieve energie kunt loslaten. Als je je negatieve gevoelens niet kunt beheersen, moet je je tot een specialist wenden.

Het belangrijkste is om het probleem te identificeren en er alles aan te doen om het op te lossen. Door dit te doen, kan je mogelijk ernstige gevolgen voor de mensen om je heen voorkomen, met name voor je kinderen.

De effecten die het slechte humeur van ouders heeft op kinderen

Onzekerheid

Dit is een van de belangrijkste effecten die de voortdurende slechte stemming van een ouder kan hebben op kinderen. Wanneer een kind voortdurend wordt blootgesteld aan gespannen en stressvolle situaties, leidt dit meestal tot onzekerheid.

Dit geldt met name wanneer de spanning en stress de ouders van het kind betreft. En ditzelfde gevoel van onzekerheid kan evolueren naar schuldgevoelens.

Depressie en angst

Samen met onzekerheid kunnen depressie en angst ontstaan. Het komt vaak voor dat kinderen die herhaaldelijk aan het slechte humeur van hun ouders worden blootgesteld problemen met aanpassing op school kunnen vertonen. Ze kunnen ook moeite hebben met andere kinderen van hun leeftijd.

Ook de schoolprestaties van een kind kunnen hieronder lijden, evenals de relatie van het kind met de ouder. Het kind kan bang zijn om zich bij haar ouders te uiten, wat kan leiden tot een reeks emotionele conflicten op zowel korte als lange termijn.

Agressief gedrag

Wanneer ouders voortdurend in een slecht humeur zijn, kan het kind dit interpreteren als een gebrek aan genegenheid. Deze beoordeling is uiterst schadelijk, omdat het de ontwikkeling van het kind ernstig kan beïnvloeden.

Kinderen die opgroeien met een koude en afstandelijke relatie met hun ouders ontwikkelen vaak agressief gedrag en duidelijke tekenen van angst.

Hoe kunnen ouders voorkomen dat ze in een slecht humeur zijn?

Afhankelijk van de ernst van de situatie, is het misschien tijd om de hulp van een professional in te roepen. Als dit echter een probleem in de dop is, kunnen sommige van de onderstaande aanbevelingen de situatie verbeteren.

Neem wat tijd voor jezelf

Een van de belangrijkste aanbevelingen voor het behoud van een optimale emotionele gezondheid is om tijd voor jezelf vrij te maken. Neem een ​​uur de tijd om te trainen, te lezen of om samen te zijn met een paar vrienden. Dit zijn allemaal geweldige manieren om opgebouwde stress los te laten.

Boze vader met dochter

Communicatie stimuleren

Een effectieve manier om stressvolle situaties te voorkomen, is door open en effectieve communicatie te onderhouden met degenen die dichtbij je staan. Respect en de mogelijkheid om persoonlijke meningen te uiten, zijn essentieel om de stressniveaus laag te houden. Ze helpen je ook je mentale en emotionele gezondheid onder controle te houden.

Erken dat er een probleem is

Als je niet toegeeft dat er een probleem is, vind je nooit een oplossing. De enige manier om het probleem onder ogen te zien en een verandering aan te brengen, is om eerst te erkennen dat er iets moet veranderen.

Het is ook belangrijk om je kind te verzekeren dat je humeur niet zijn of haar schuld is. Communicatie is opnieuw essentieel om te voorkomen dat andere familieleden negatief worden beïnvloed door jouw humeur.

Wanneer ouders een slecht humeur hebben, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind.

Geef toe dat er een probleem is en onderneem stappen om het probleem aan te pakken en een verandering aan te brengen. Dit is het begin van een betere relatie met jezelf en de mensen om je heen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carpena, A. (2008). Emociones y salud. Aula de Innovación Educativa, 173-174 (pp. 61-64).
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Navas, M. D. C. O. (2010). La educación emocional y sus implicaciones en la salud. Revista Española de orientación y psicopedagogía, 21(2), 462-470. https://www.redalyc.org/pdf/3382/338230785025.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.