Tips van moeders om jouw moederschap gemakkelijker te maken

Tips van moeders om jouw moederschap gemakkelijker te maken
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Hier volgen enkele handige tips van moeders die kunnen helpen om orde te scheppen in je drukke leven.

Het moederschap slokt zoveel tijd op en is zo gedetailleerd dat het kan van pas kan komen om naar het advies van andere moeders te luisteren.

Elke vorm van advies zal helpen om je tijd thuis beter in te delen. Hierdoor zal je dagelijkse leven hopelijk een beetje gemakkelijker worden.

Je kunt de dingen op twee verschillende manieren aanpakken. Er is voor alles een simpele en een ingewikkelde manier.

Hier volgen enkele praktische tips om je dagelijkse taken thuis aan te pakken. Houd ze in gedachten en begin met het reilen en zeilen van je gezin gemakkelijker te maken.

Tips van moeders om je leven gemakkelijk te maken

Kinderkleding

Kies aan het begin van de week vijf setjes kleren uit voor je kind. Leg deze kleren in afzonderlijke compartimenten in de kledingkast. Hiermee zal je veel tijd besparen omdat je niet elke dag naar nieuwe kleren zal hoeven te zoeken.

Knutselmateriaal

Recycle zaken zoals eierdozen of de kartonnen rolletjes van wc-papier. Je weet immers nooit wanneer je kind dit nodig zal hebben om te knutselen op school. Met een beetje creativiteit en een likje verf kunnen ze ook helpen om zaken te organiseren.

Gezinsactiviteiten

Betrek je partner en de kinderen om het huis netjes te houden. Een goede manier om hen enthousiast te maken is door het schoonmaken als een uitdaging of een wedstrijd te beschouwen.

Kinderen zijn dol op een wedstrijdgevoel en dit zal helpen om hen thuis discipline aan te leren.

Taken kunnen gaan van de kinderkleren rangschikken tot eten klaarmaken – dit zijn relatief gemakkelijke zaken om te doen.

Matrasbeschermers

Zorg voor plastic beschermhoezen voor onder de lakens. Zo zijn onvoorziene ongelukjes niet zo desastreus.

Een matras die beschermd is voordat je kind in bed urineert zal in perfecte staat blijven. Je zal alleen maar de natte lakens moeten verversen.

Voorbeeldfunctie

Wees zelf een voorbeeld van goede manieren en waarden. Vergeet niet dat kinderen hun gedrag baseren op dat van hun voorbeelden.

Gebruik termen als ‘alstublieft’, ‘dank u’ en ‘goedemorgen’ in hun bijzijn. Zo zullen ze leren begrijpen dat deze woorden simpel maar noodzakelijk zijn.

Tips van moeders - moeder en zoon pukken bloemen

Organisatie

Leg al hun speelgoed en schoolspullen in afzonderlijke laden met een etiket. Deze simpele daad zal voor meer organisatie zorgen. Het zal ook helpen om een aangename leefomgeving te creëren.

Liedjes

Gebruik liedjes om schoonmaken en persoonlijke hygiëne te stimuleren. Dit klinkt misschien een beetje belachelijk, maar een rijmpje uitvinden voor tijdens het schoonmaken kan wonderen doen. Vaak associëren kinderen het liedje dan automatisch met schoonmaken. Hierdoor wordt het uit zichzelf al een heel stuk leuker om te doen.

Je kunt ook muziek afspelen om hen gemotiveerd te houden en voor een gezellige sfeer in huis te zorgen.

“Kinderen zijn geen speelgoed, noch de bevestiging van de zin van het leven voor de ouders, noch vervangmiddelen voor onvervulde ambities. Kinderen vormen de verplichting om er gelukkige wezens van te maken.”

Simone de Beauvoir

Eierwekker

Gebruik een timer om je activiteiten tijdens de dag bij te houden. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde tijd vastleggen om te spelen. Ook om huiswerk te maken en in bad te gaan kan een timer van pas komen.

Je zal zien dat het gebruik van een timer ertoe zal leiden dat je het meeste uit elke activiteit haalt.

Rust

Zorg voor rustmomenten. Het moederschap is zo uitputtend dat je af en toe zal een beetje gas terug zal moeten nemen. Anders zal je na verloop van tijd instorten.

Gun jezelf wat tijd alleen om leuke dingen te doen. Zo zal je ten volle van het moederschap kunnen genieten.

Tips van moeders: kusjes

Lezen

Zorg voor luisterboeken of verhaaltjes voor tijdens gezinsuitstapjes. Je kind kan ernaar luisteren op weg naar school of tijdens een uitstapje. Een leuk verhaal kan een kind immers afleiden en rustig houden.

Knutselen

Verzamel (kinder)scharen, lijm, gekleurd papier, wol, doek, stickers, kleuren, verf, stiften en potloden. Geef je kind de kans om creatief te zijn en stimuleer dit.

Deze tips van moeders voor moeders zullen helpen om zaken doeltreffender aan te pakken. Zo zal je minder kostbare tijd verliezen.

Probeer deze tips van moeders zo vaak mogelijk in de praktijk te brengen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.