Voor jezelf zorgen om je kind het beste te geven

Voor jezelf zorgen om je kind het beste te geven
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 11 mei, 2018

Voor jezelf zorgen als een vrouw is een daad van wijsheid, gezondheid en welzijn. Het betekent dat we onthouden hoeveel we waard zijn en hoeveel we verdienen, om het beste te kunnen geven aan onze kinderen. Het betekent leren sterk te zijn, onze angsten terzijde te schuiven. En het betekent het omhelzen van hoop en een welzijn dat geneest, leidt en voedt.

Veel deskundigen op het gebied van opvoeding en moederschap herinneren ons aan de behoefte van een moeder om aan haar basisbehoeften te voldoen. Ze verwijzen niet alleen naar fysieke behoeften, maar ook naar emotionele en psychologische behoeften. Voor jezelf zorgen is als moeder belangrijk tijdens zowel de zwangerschap als de eerste maanden na de bevalling.

Familie en vrienden staan ​​er altijd op dat toekomstige moeders naar hun gynaecoloog gaan en echo’s laten maken. We obsederen over eten tijdens de zwangerschap. Maar heel zelden richten we ons op hoe vrouwen zich emotioneel voelen, of ze gestrest zijn, enzovoort.

Bovendien komt voor veel moeders de meest delicate en complexe fase na de geboorte van hun kind. Tot op de dag van vandaag blijft postnatale depressie echter een taboe. We bestempelen vaak moeders die moe, onverzorgd, ontmoedigd of gefrustreerd zijn als ‘slechte moeders’.

We moeten enkele wijzigingen aanbrengen met betrekking tot deze problemen. Postnatale depressie treft 15% van de vrouwen. Dit is geen klein aantal. We moeten een stap terug doen en dit probleem aanpakken.

Soms kan een moeder niet alles aan en heeft ze hulp nodig. Ze heeft advies, begeleiding en bovenal iemand van dichtbij nodig om haar te laten weten dat ze begrepen wordt. Zo niet, dan zal ze zichzelf waarschijnlijk als een slechte moeder zien en zal ze het moeilijk anders gaan zien.

Door te investeren in onszelf, krijgen we kwaliteit van leven. Je moet voor jezelf zorgen zoals je verdiend. We moeten als vrouwen genezen. Dit zijn de eerste stappen om geluk te vinden en tegelijkertijd het beste te geven aan onze kinderen. Hetzelfde gebeurt met vaders.

Het zorgen voor ons mentale en emotionele welzijn zal ons succes garanderen als we onze kinderen opvoeden. Het garandeert persoonlijke en familiale harmonie waar we elke uitdaging aan kunnen gaan… Waar we kunnen genieten van elke dag, elk detail…

Mijzelf helen als een vrouw is in staat zijn om de wonden te identificeren die ik heb

Moeder en dochter

Waar verwijzen we naar wanneer we het hebben over “onszelf genezen”? Laten we in de eerste plaats onthouden dat velen van ons elke dag geconfronteerd worden met een aantal onopgeloste problemen. Deze kunnen bestaan ​​uit woede, verborgen verdriet, traumatische herinneringen, onvervulde behoeften, gevoelens van leegte, enzovoort.

 • Niemand kan authentieke kracht en liefde aan iemand anders geven als deze worden tegen gehouden door deze wonden. Deze kleine zwarte gaten worden onderdeel van ons dagelijks leven en beïnvloeden zelfs de manier waarop we onze kinderen opvoeden.
 • We moeten deze wonden identificeren, die littekens die ervoor zorgen dat we niet vrijuit kunnen ademen.
 • Weten hoe we onze wonden kunnen identificeren en accepteren, is een stap op weg naar genezing.
 • Later moeten we de wond luchten, huilen, ventileren… En verdergaan met ons hoofd omhoog.

Dapper zijn, weten hoe te vergeven en onderweg wijsheid verkrijgen

Genezing is tegelijkertijd begrijpen dat alles wat we hebben meegemaakt en geleden ons sterker kan maken. Om dat te laten gebeuren, moeten we leren om te vergeven. We moeten het verleden in het verleden plaatsen, de deur sluiten en onze blik richten op een nieuwe horizon. Onze toekomst is vol hoop, dromen en volwassenheid.

 • Wees geen gevangene van je verleden. Je heden zit vol met kansen. Start je leven opnieuw met de lessen die je hebt geleerd. Je ervaringen geven je je eigen identiteit, een uniek verhaal om te overwinnen.
 • Je bent een veerkrachtige vrouw die haar zwakheden in sterke punten heeft veranderd. Dus sluit de cyclus van pijn uit je verleden af en steek de drempel over in het heden. Alles is nieuw en jij bent de hoofdrolspeler.
Moeder en baby olifant

Ik zorg voor mezelf en ik hou van mezelf om de beste versie van mezelf te geven

Vergeet jezelf niet, mama. Je verzorgt je baby, let op hem terwijl hij slaapt, voedt hem vaak, je bent altijd attent, je anticipeert op zijn behoeften…. En hoe zit het met jou? Wat doe je om voor jezelf te zorgen?

Plaats jezelf niet op de achtergrond. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen. Zorg voor je relatie met je partner. Ga er vaak op uit om tijd door te brengen met vrienden of kennissen. Als je dat niet doet, zou je gemakkelijk het einde van je latijn kunnen bereiken.

Tekening moeder en dochter

Voor jezelf zorgen: een prioriteit die je sterker, gelukkiger en meer tevreden maakt

Je bent een moeder, maar je bent ook een vrouw, partner, vriendin, dochter, zus, etc. Je bent een persoon met verlangens om te groeien, volwassen te worden en te leren. Al deze rollen en verlangens moet je in balans houden, want alleen dan zul je ware tevredenheid vinden.

Elk moment dat je met je kind doorbrengt, is een geschenk. Maar een paar uur aan jezelf wijden en voor jezelf zorgen maakt je geen slechte moeder.

Dus ga ervoor en delegeer verantwoordelijkheden. Laat je partner, een familielid of iemand anders die je vertrouwt, voor je kinderen zorgen zodat je even los kan komen. Als je terugkomt, voel je je verfrist en vernieuwd!

Doe elke dag iets nieuws. Moeder zijn betekent vaak hetzelfde herhalen, dag in dag uit. Probeer het op de een of andere manier te vermengen! Soms kan het kleinste detail enorm geluk brengen in onze dag! Maak een wandeling, lees een boek, bel een vriend, etc.

Waar wacht je nog op om te gaan helen, je identiteit te omarmen en geluk te cultiveren? Wees het beste voorbeeld voor je kind, die je kunt zijn. Toon haar de mooie, volwassen en moedige persoon die je bent!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.