Moeder zijn en tegelijkertijd studeren

Veel moeders besluiten om terug naar school te gaan, wat een optie vol offers en beloningen is.
Moeder zijn en tegelijkertijd studeren
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 05 mei, 2019

Wanneer vrouwen besluiten om moeder te zijn en tegelijkertijd te studeren, dan is dat niet gemakkelijk. Met veel moeite en opoffering, kan het echter worden gedaan.

Veel moeders bevinden zich in een positie waarin ze quality time met hun kinderen willen doorbrengen maar ook tijd willen besteden aan hun persoonlijke groei. Dit betekent soms dat ze meer onderwijs willen krijgen.

Deze plannen zijn misschien uitgesteld door een zwangerschap of nieuwe ambities. Hoe dan ook, moeder zijn en tegelijkertijd studeren is een complexe taak.

Wanneer je de beslissing neemt om moeder te zijn en tegelijkertijd te studeren, dan is een van de punten die je zullen motiveren om je doel te bereiken, te weten dat je door het behalen van een universitaire graad, postuniversitaire- of mastergraad, bijdraagt aan een betere toekomst voor je hele gezin.

Met een hogere opleiding zullen de mogelijkheden voor het vinden van een betere baan of het starten van een eigen bedrijf veel groter zijn.

Terwijl je op dit nieuwe pad bent, is het belangrijkste om te onthouden om gefocust te blijven. Kies een flexibel leerplan waarvan je weet dat je het kunt bereiken. Ontwerp ook een schema dat je voldoende tijd zal geven om je moeder- en schoolplichten te voltooien.

Als het je lukt je tijd goed te verdelen en gedisciplineerd te blijven, dan zullen je kansen op succes aanzienlijk toenemen.

Het is essentieel dat je je geest, tijdens het bewandelen van dit moeilijke pad, met positieve gedachten vult. Helaas zullen er altijd mensen zijn met een negatieve houding en opmerkingen die je capaciteiten in twijfel zullen trekken. Concentreer je op je doelstellingen en negeer alle externe factoren die je willen laten ontsporen.

Moeder zijn en tegelijkertijd studeren

Moeder maakt een studeerschema

Op een zorgvuldige manier georganiseerd en gedisciplineerd zijn is de sleutel tot alles. Als je een volledig plan hebt dat je kunt uitvoeren, dan kan alles op zijn plaats vallen.

Soms zal vermoeidheid je overvallen, de kinderen zullen schreeuwen of huilen en je kunt wanhoop voelen over kleine situaties die je niet kunt beheersen.

Dit is echter normaal en kun je verwachten als je ambitieus bent en jezelf grote doelen wilt stellen. Om deze verantwoordelijkheden wat gemakkelijker te kunnen uitvoeren, raden we je aan om de volgende stappen te volgen:

Goede organisatie en discipline

Door moeder te zijn en tegelijkertijd te studeren, moet je jezelf organiseren om voldoende tijd te hebben om je schoolwerk af te maken. Dit betekent ook dat je je huishoudelijke en moederlijke taken op verschillende tijdstippen moet doen.

De meest praktische optie is om te profiteren van de uren dat je kinderen op school zijn. Als je kinderen hebt die nog niet oud genoeg zijn om naar school te gaan, dan kun je overwegen om ze naar een kinderdagverblijf te brengen of een babysitter in te huren, zodat je meer tijd hebt om te studeren.

Als je je niet prettig voelt bij het idee om je kinderen bij een kinderdagverblijf achter te laten of in de zorg van een oppas, dan moet je een strikt schema van geplande activiteiten volgen.

Ze zouden naast andere activiteiten een schema moeten hebben voor eten, slapen en baden. Op basis hiervan kun je weten wat de beste tijden van de dag zijn om zonder onderbrekingen te studeren.

Tegenwoordig is studeren vanuit huis nog nooit zo eenvoudig geweest, omdat er genoeg mogelijkheden zijn om online cursussen te volgen. Voor degenen die van plan zijn om moeder te zijn en tegelijkertijd te studeren, dan is dit een uitstekend hulpmiddel.

Als je op afstand studeert, dan kan de tijd die je anders zou hebben geïnvesteerd in woon-schoolverkeer worden gebruikt voor iets anders, zoals het lezen of afronden van huiswerk.

Voel je je overweldigd? Haal adem en neem een pauze

Met zoveel verantwoordelijkheden bovenop het gevoel onder druk gezet te worden door meerdere factoren van je nieuwe ritme van het leven, kan voor elke moeder overweldigend zijn.

Daarom is het meest raadzame om te doen eerlijk te zijn tegenover jezelf en haalbare doelen voor jezelf te bepalen waarvan je kunt weten dat je ze kunt bereiken.

Probeer jezelf niet teveel te belasten met te veel cursussen tegelijk. Doe er om te beginnen een of twee, dat is in het begin meer dan genoeg. Na je eerste ervaring, krijgt je de kans om je capaciteiten te meten en te beslissen of je last kunt toevoegen of juist moet verminderen.

Als het je lukt om je tijd goed te verdelen en gedisciplineerd te blijven, dan zullen je kansen op succes aanzienlijk toenemen.

Het is ook noodzakelijk om tijd te vinden om te rusten en op te laden. Probeer te voorkomen dat je instort als gevolg van vermoeidheid.

Goede voeding zorgt ervoor dat je actief blijft. Vergeet niet dat het belangrijk is om voor je lichaam en je geest te zorgen, zodat je wilskracht niet vermindert.

Bereidwilligheid

Moeder achter de laptop

Inspanning en opoffering zijn altijd nodig om een doel in het leven te bereiken. Hiermee rekening houdend, zal een goede aanleg een verschil maken.

Je studie zal veel tijd absorberen. Je moet er dus altijd rekening mee houden dat je minder tijd hebt voor recreatieve activiteiten, zoals:

  • Uitstapjes naar parken
  • Bioscopen
  • Feesten
  • Eventueel familiefeesten

Dit zou echter geen reden voor je moeten zijn om depressief te worden. Blijf gefocust op je doelstellingen en houd duidelijk inzicht in wat je moet doen.

Je moet begrijpen dat het een tijdelijk offer is en dat het vroeg of laat voor het hele gezin voordelen en persoonlijke voldoening zal brengen.

Moeder zijn en studeren, geniet ten volle van de ervaring

Het leven als student is meestal onvergetelijk en het moederschap is zonder twijfel de beste fase in het leven van een vrouw. Door deze twee facetten te combineren, kun je alleen maar van ze genieten.

Profiteer van alles wat hoort bij het moeder zijn en tegelijkertijd studeren. Zowel goede als slechte ervaringen kunnen ons essentiële leerstellingen geven.

Studeren betekent niet dat je je familie aan de kant moet zetten. Vaak zijn zij degenen die ons aanmoedigen om onze doelen te bereiken. Balans is essentieel bij het omgaan met de last van het thuis- en academische leven zonder noemenswaardige tegenvallers.

Het essentiële van moeder te zijn en tegelijkertijd te studeren, is om tevreden te zijn met de beslissingen die je hebt genomen. Accepteer elke opoffering met een positieve instelling. Geniet van de ervaring, met de organisatie en de steun van de familie.

Wanneer je je realiseert dat je het kunt, voel je je ongetwijfeld in staat nieuwe en veel opwindendere uitdagingen aan te gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.