Goede voeding tijdens het eerste jaar van het leven van een baby

Goede voeding tijdens het eerste jaar van het leven van een baby

Laatste update: 02 oktober, 2018

Om een ​​kind op een gezonde manier te laten opgroeien, is goede voeding nodig, vooral tijdens het eerste levensjaar.

Het voedsel dat een kind tijdens deze fase krijgt, is van groot belang voor zijn algehele gezondheid en ontwikkeling. Het probleem is echter dat we vaak niet weten wat hij echt nodig heeft.

Bijvoorbeeld koffie drinken tijdens het geven van borstvoeding kan de slaap van een baby beïnvloeden. Het is belangrijk om dit soort voedingsmiddelen met mate te consumeren.

Er zijn echter nog vele andere belangrijke aspecten die je in gedachten moet houden met betrekking tot je dieet tijdens de eerste maanden van het leven van je baby.

Goede voeding tijdens het eerste jaar van het leven van een baby

Zoals we allemaal weten, hebben kleintjes een behoorlijk gecontroleerd dieet nodig dat voornamelijk bestaat uit moedermelk, totdat ze voldoende ontwikkeld zijn om vast voedsel te proberen.

Het is belangrijk dat ouders in het eerste levensjaar van hun baby rekening houden met zijn voedingsbehoeften.

Van 0 tot 6 maanden

Tijdens deze fase van de groei zal borstvoeding een zeer belangrijke rol spelen, omdat het alle voedingsstoffen biedt die de kleine nodig heeft.

Tijdens deze fase bevelen artsen aan dat moeders ten minste 10 microgram vitamine D per dag innemen.

Terwijl het kind borstvoeding krijgt, is er geen reden om hem extra vloeistoffen zoals water te geven.

Van 4 tot 6 maanden

Wanneer de baby de leeftijd van 4 maanden bereikt, adviseren experts om een paar vaste voedingsmiddelen te introduceren. Dit moet op een manier worden gedaan die je kinderarts aanbeveelt.

Het belangrijkste dat je tijdens deze fase kunt doen, is het afwisselen van zijn dieet door groenten en fruit toe te voegen.

Van 6 tot 8 maanden

Wanneer de baby de leeftijd van 6 maanden bereikt, kan hij nog steeds een dieet van moedermelk of opvolgmelk volgen. Hij moeten echter ook vast voedsel zoals fruit en groenten krijgen.

Als de baby dit voedsel zonder problemen accepteert, dan kun je ook kip, pasta en vis toevoegen. Voedsel dat te moeilijk is om door de baby te worden door geslikt, kan gepureerd worden.

Moeder geeft borstvoeding

Van 8 tot 12 maanden

Dit is de fase waarin de baby met een gevarieerd dieet kan beginnen. Hij past zich ook aan om drie keer per dag te eten.

Je kunt kip, rijst, groenten, eieren en ook andere bronnen van eiwitten in zijn dieet opnemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat tijdens deze fase het kind ook koemelk mag gaan drinken.

Tips voor goede voeding voor je baby gedurende het eerste jaar

Veel moeders weten niet dat bepaalde gewoonten of voedingsmiddelen de baby kunnen beïnvloeden tijdens de borstvoeding. Koffie kan bijvoorbeeld slapeloosheid veroorzaken en problemen geven om in slaap te vallen.

Daarom is het belangrijk voor moeders om te weten welke voedingsmiddelen en gewoonten de gezondheid van hun baby kunnen beïnvloeden.

  • Via de borstvoeding krijgt de baby alles binnen wat we eten. Daarom moeten moeders alcohol, koffie, wijn, artisjokken, komkommers, paprika’s, bloemkool vermijden of beperken en geen medicijnen gebruiken die niet door hun arts zijn voorgeschreven.
  • De baby moet vooral op warme dagen genoeg vocht binnen krijgen
  • Moeders moeten voldoende rusten tijdens het geven van borstvoeding. Stress en vermoeidheid kunnen de melkproductie beïnvloeden.
  • De baby moet worden gevoed in een rustige omgeving die geen stress veroorzaakt. Dit zal zijn verteringsproces verbeteren.
Baby eet met een lepel

Voordelen van borstvoeding

Het is erg belangrijk dat de baby gedurende minstens de eerste 6 maanden van zijn leven borstvoeding krijgt als dit mogelijk is.

Naast het helpen versterken van zijn immuunsysteem en het voorkomen dat hij gemakkelijk ziek wordt, heeft moedermelk ook nog vele andere voordelen. Hier zijn er een paar:

  • Moedermelk helpt om de regulatie ban de eetlust van de baby te bepalen.
  • Borstvoeding vermindert bloeding na de bevalling. Het helpt ook om de grootte van de baarmoeder terug te brengen naar zijn grootte van vóór de zwangerschap.
  • Borstvoeding helpt moeders sneller terug te komen op het gewicht van vóór de zwangerschap. Dit gebeurt, omdat het vet dat tijdens de zwangerschap werd opgeslagen in het lichaam, wordt omgezet in energie die vervolgens wordt gebruikt om melk te produceren.
  • Het versterkt de band tussen moeder en kind.

Goede voeding in het eerste levensjaar van een baby zorgt ervoor dat ze gezond en sterk kunnen opgroeien. Het is ook gunstig voor zijn ontwikkeling.

Het is echter belangrijk dat ouders goed geïnformeerd zijn over de voedingsmiddelen die hun baby pas op een bepaalde leeftijd door kunnen slikken. Op deze manier help je hem een dieet te volgen dat hem niet schaadt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.