Veel slapen tijdens de zwangerschap: is het normaal?

Aanstaande moeders voelen zich meestal moe en daarom is het normaal om veel te slapen tijdens de zwangerschap. Als het je overkomt, maak je dan geen zorgen. We zullen je er alles over vertellen wat je moet weten.
Veel slapen tijdens de zwangerschap: is het normaal?

Laatste update: 13 april, 2019

Zwangerschap is een goed moment voor vrouwen om slapen serieuzer te nemen en te proberen om meer rust te krijgen. Daarom moet je je geen zorgen maken over veel slapen tijdens de zwangerschap.

Zwanger zijn kan voor het lichaam van een vrouw een stressvolle ervaring zijn. Dit geldt vooral tijdens het eerste en derde trimester. Om deze reden is veel slapen tijdens de zwangerschap een geweldige manier om emotionele stress en lichamelijk ongemak te verminderen.

Het is begrijpelijk dat zwangere vrouwen meer rust nodig hebben. Ze kunnen niet doorgaan met dezelfde hoeveelheid slaap die ze kregen voordat ze zwanger werden.

Over het algemeen moet je minimaal 8 uur per nacht slapen. Het is ook erg belangrijk om te wennen aan een vaste bedtijd. Dit helpt om vermoeidheid en bepaalde problemen met betrekking tot zwangerschap te verminderen.

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

De opwinding en het verlangen om een baby te krijgen, evenals de angst voor het moederschap, kunnen stressvol zijn. Ze kunnen toekomstige moeders vermoeider maken dan normaal. Dit heeft allemaal invloed op hun slaapkwaliteit. Daarom is het normaal om tijdens de zwangerschap veel te slapen.

Wanneer vrouwen zwanger worden, dan is een van hun eerste symptomen meestal vermoeidheid. In feite hebben ze meestal meer slaap nodig, afhankelijk van hun stadium van de zwangerschap.

Tijdens het eerste trimester kunnen zwangere vrouwen meer willen slapen dan normaal. Dit komt omdat ze hogere niveaus van progesteron hebben. Het helpt de placenta om te groeien en ondersteunt de verhoogde vraag naar voedingsstoffen van de zich ontwikkelende foetus. Na het eerste kwartaal zouden ze wat energie terug moeten krijgen.

Gelukkig verbetert de slaap meestal in het tweede trimester. Vrouwen kunnen vaak beter uitrusten door op hun linkerzij te slapen. Het helpt ook als ze aan matige lichaamsbeweging doen, alleen niet vlak voor het slapengaan.

Naarmate de zwangerschap in het derde trimester vordert, dan worden toekomstige moeders weer moe. Dit kan zijn van de fysieke uitputting veroorzaakt door de groeiende baby en de stress van de moeder.

Veel slapen tijdens de zwangerschap: is het normaal?

Zwangere vrouw ligt in bed te slapen

Het is normaal om tijdens de zwangerschap veel te slapen. Zoals we eerder vermeldden, hebben veel vrouwen meer rust nodig. Het komt onder andere vaak van vermoeidheid en nervositeit.

Maak je echter geen zorgen als je tijdens de hele zwangerschap veel slaapt. Zwanger zijn betekent voor jezelf zorgen. Dit omvat je dieet, gezonde gewoonten, fysieke activiteit, enz.

Het omvat ook veel slapen. Luister naar je lichaam en als je moe bent rust dan meer dan normaal. Vooral tijdens het eerste trimester moet je lichaam zich aanpassen aan de energie en calorieën die de baby opneemt terwijl hij of zij zich ontwikkelt.

We raden je aan om aan je partner te vragen of hij iets abnormaals merkt over je slaap. Kijk bijvoorbeeld eens of hij snurken of slapeloosheid bemerkt. In dat geval moet je naar de dokter gaan om te praten over iets dat niet normaal is, zodat hij of zij je kan helpen om de beste behandeling te vinden.

Zwangere vrouwen hebben meer rust nodig. Ze kunnen niet doorgaan met dezelfde hoeveelheid slaap die ze kregen voordat ze zwanger werden.

Tips om tijdens de zwangerschap veel te slapen

Vrouw slaapt op haar zij

Tijdens de eerste en laatste fase van de zwangerschap, zal je je dus moe voelen en veel slapen. Hoewel je sommige nachten moeite zal hebben om te kunnen slapen.

Als je problemen ondervindt met slapen, dan raden we je aan om een aantal van deze tips uit te proberen. Ze zullen je zeker helpen om een betere nachtrust te krijgen:

  • Ontspan ‘s avonds met een warm bad.
  • Drink na 14:00 uur geen koffie of thee.
  • Eet minstens 2 uur voor het naar bed gaan.
  • Zorg goed voor wat je nodig hebt voordat je naar bed gaat.
  • Zorg voor een comfortabele positie. We raden aan om op je linkerkant te slapen.
  • Doe aan beweging om je geestelijke en lichamelijke gezondheid ten goede te komen.
  • Beoefen ontspanningstechnieken.
  • Stel schema’s en routines vast.

Onthoud tenslotte dat niet alle zwangere vrouwen veel kunnen slapen. Voor sommigen is het moeilijk om 8 tot 10 uur per nacht te slapen als ze deze speciale fase van het leven doormaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.