5 simpele ontspanningsoefeningen voor kinderen

5 simpele ontspanningsoefeningen voor kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 23 april, 2024

Hier zijn enkele simpele ontspanningsoefeningen voor kinderen om je schatje te leren hoe te rusten en energie op te doen. 

De kindertijd word gekenmerkt als een fase waarin kinderen vol energie zitten. Toch is het noodzakelijk om hen actief te houden zodat ze geen plotse terugval ervaren.

Het is heel nuttig om te weten hoe je even moet loslaten en ontspannen. Zodoende keert men met meer enthousiasme, interesse en herinneringsvermogen terug, wat kinderen in staat stelt om efficiënter te leren.

Soms lijkt het misschien dat het leven van een jong kind enkel draait om plezier maken. Aangezien ze voortdurend aan het leren zijn, kunnen ze vaak lichamelijk en mentaal uitgeput raken.

De onderstaande simpele ontspanningsoefeningen voor kinderen werken voor elke leeftijd.

Ze vereisen geen speciale techniek, maar wel empathie, geduld en doorzettingsvermogen. 

De volgende simpele ontspanningsoefeningen voor kinderen kunnen dagelijks worden toegepast, zonder voorafgaande training. 

5 simpele ontspanningsoefeningen voor kinderen

1.  Ademhalingsoefeningen

Deze soort oefening vertegenwoordigt één van de meest efficiënte ontspanningstechnieken voor zowel volwassenen als kinderen.  

 • Vertel je kind om comfortabel te gaan liggen op bed, zijn ogen te sluiten en een hand op zijn borst en de andere op zijn maag te plaatsen.
 • Vraag hem om zich in te beelden, als een spelletje, dat hij een accordeon is. Hij moet diep inademen door zijn neus en traag uitademen door zijn mond.
 • Nodig hem uit om tenminste 5 ademhalingen te doen, daarna te rusten en dit dan te herhalen. Vergezel hem bij het doen van de oefening zodat hij zich ook gerustgesteld voelt door je aanwezigheid.

Pas deze techniek bij voorkeur ‘s avonds toe, net voor bedtijd en na een heerlijk warm bad. Je kind zal beslist de hele nacht doorslapen.

Het knuffelen van een knuffelbeest is ontspannend

2. Het omhelzen van een knuffeldier

Deze oefening helpt het ontspannen van de spieren bij kleine kinderen.

 • De oefening bestaat eruit om het kind te vragen diep in te ademen en zijn knuffeldier (of klein kussentje) met veel kracht te omhelzen.
 • Vervolgens, beetje bij beetje, hem begeleiden met het loslaten van de spanning in zijn armen. Intussen moet hij traag uitademen door zijn mond.
 • Deze techniek resulteert in een volledige ontspanning van de spieren en de geest.

3. Het plumeau of balspel

De derde van deze simpele ontspanningsoefeningen voor kinderen kan zelfs dienen als een soort spel. Het kind kan dit dus oefenen met jongere broers of zussen of vriendjes.

 • De oefening bestaat eruit om te gaan liggen op een comfortabel oppervlak met de ogen gesloten.
 • Vervolgens wordt er met een plumeau over zijn armen en benen geaaid.
 • Deze oefening gaat net zo goed met een zachte, kleine bal die voorzichtig over de ledematen wordt gewreven.
 • Na drie tot vijf minuten is het tijd om van plaats te wisselen.

Probeer de oefening te begeleiden om er zeker van te zijn dat het op de juiste manier gebeurt.

4. Oppervlakkige massage

De vierde simpele ontspanningsoefening is je kind simpelweg een massage te geven. Je hoeft geen deskundige te zijn. Neem gewoon de tijd om je kind te helpen ontspannen. 

Een massage kan vertaald worden als een reeks strelingen met de palm van je hand op je kind’s rug, eventueel met een beetje etherische olie. Hoe trager de handeling, hoe ontspannender het zal zijn. 

Een massage van de rug is niet de enige mogelijkheid. Je kunt eveneens proberen om de handpalmen of voetzolen te masseren.

Massage als een van de ontspanningsoefeningen voor kinderen

5. Visualisatie oefeningen

Visualisatie oefeningen zijn ideaal voor bedtijd als je kind bang is of is wakker geworden door een nachtmerrie.

 • Je begeleidt de oefening door je kind te vragen om zijn ogen te sluiten en ondertussen streel je zijn voorhoofd.
 • Daarna beschrijf je plaatsen, situaties of plezierige dingen die hij zich moet voorstellen.

Dit helpt je kind om zijn aandacht te richten op plezierige zaken en beetje bij beetje de nachtmerrie te vergeten.

Over het algemeen is een verhaaltje voor te lezen of te vertellen om je kind af te leiden het eenvoudigste om te doen. Je kunt er ook voor kiezen om je kind te wiegen in je armen en slaapliedjes te zingen.

We hopen dat deze 5 simpele ontspanningsoefeningen voor kinderen nuttig zullen zijn wanneer je ze maar nodig hebt.

Als je denkt dat je kind te gestrest is tijdens de dag of abnormale stijve spieren heeft, aarzel dan niet om onmiddellijk een specialist te raadplegen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Erkert, A., & Hoppe-Engbring, Y. (2001). Islas de relajación: 77 juegos llenos de fantasía para relajar a los niños y potenciar su creatividad. Oniro.
 • Justo, C. F. (2018). Relajación creativa, creatividad motriz y autoconcepto en una muestra de niños de Educación Infantil. Electronic Journal of Research in Education Psychology, 6(14), 29-50. http://ojs.ual.es/ojs/index.php/EJREP/article/view/1260
 • Nadeau, M. (2001). 24 juegos de relajación: para niños de 5 a 12 años. Sirio.
 • Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: la meditación para los niños con sus padres. Editorial Kairós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.