Gevolgen van te veel druk uitoefenen op kinderen

Kinderen te veel onder druk zetten heeft negatieve gevolgen en zorgt ervoor dat ze emotioneel afstand nemen. Lees verder voor meer informatie.
Gevolgen van te veel druk uitoefenen op kinderen
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 18 september, 2023

Ouders zullen altijd willen dat hun kinderen gelukkig zijn en uitblinken in alles wat ze doen. Ze willen dat ze de voldoening voelen als ze het goed doen of doelen bereiken en trofeeën winnen. Veel volwassenen denken echter dat als ze druk uitoefenen op hun kinderen en hen pushen om het beter te doen of verder te streven dan ze werkelijk kunnen, ze geweldige resultaten zullen behalen.

In werkelijkheid kan het te hard pushen van kinderen leiden tot onbedoelde gevolgen. Idealiter moet er een evenwicht worden gevonden tussen het emotionele, fysieke en academische deel. Op die manier zal het kind niet de eisen voelen die zowel in het heden als in de toekomst ernstige problemen kunnen veroorzaken.

Je moet weten dat perfectie in geen enkele levensfase bestaat, en al helemaal niet in de kindertijd. Dit is de fase waarin kinderen kinderen moeten zijn en niets anders! Daarom is het heel belangrijk om flexibel te zijn in de opvoeding en kinderen niet onder druk te zetten.

Meer druk, betere prestaties?

Veel ouders geloven dat hun kinderen een veelbelovende toekomst tegemoet gaan, zelfs als hun kindertijd of emotionele welzijn op dit moment in gevaar komt. In dit verband is hun motto dat het lijden van vandaag een zeker voordeel is voor morgen.

Dit is een tekortkoming die op maatschappelijk niveau moet worden opgelost. De realiteit is dat aan veel kinderen een hoge druk wordt opgelegd die ze niet kunnen weerstaan of zelfs niet voldoende aankunnen. Hoge verwachtingen hebben van kinderen hoeft niet slecht te zijn, zolang noch hun kindertijd noch hun emotionele welzijn wordt opgeofferd.

Wanneer ouders daarentegen kinderen onder druk zetten vanwege hun eigen gefrustreerde dromen, dan kan het ongezond worden. In die gevallen proberen volwassenen hun eigen mislukkingen in te prenten bij hun kinderen.

A father helping his son learn to play soccer.
Kinderen moeten weten hoe ze voor en door zichzelf beslissingen kunnen nemen, in plaats van dat te doen om de verlangens van hun ouders te bevredigen.

Weet wat de gevolgen zijn als je te veel druik op je kinderen uitoefent

Natuurlijk zijn er ernstige gevolgen als je kinderen te veel onder druk zet. Ongeacht het gebied van druk (onder andere academisch, sportief of artistiek), de gevolgen kunnen opduiken wanneer je het het minst verwacht en zowel hun huidige leven als hun toekomst negatief beïnvloeden. Let op:

  • Introversie en onzekerheid. Kinderen denken dat ze niet belangrijk genoeg zijn of geen liefde waard zijn als ze niet perfect zijn.
  • Stress. Deze aandoening door hoge verwachtingen en druk kan leiden tot gedragsproblemen en chronische angst. Bij te veel stress kunnen onder andere boos gedrag, depressie, eenzaamheid en maagproblemen de kop opsteken.
  • Voortdurende boosheid. Een kind dat altijd boos is omdat het niet gelukkig is met het leven dat het leidt. Ook kunnen ze wrok ervaren omdat ze zich voortdurend vernederd voelen omdat ze de doelen die van hen gevraagd worden niet bereiken.
  • Laag zelfbeeld. Ze hebben geen motivatie om dingen te doen, omdat ze het voor anderen doen en niet voor zichzelf. Hierdoor voelen ze een groot gebrek aan autonomie, wat eindigt in een laag zelfbeeld.
  • Geestelijke stoornissen. Voortdurend verdriet kan leiden tot ernstige psychische stoornissen zoals depressie.
  • Risico op zelfmoord. Vanwege de depressie die druk kan uitlokken, kan er een zeker risico op zelfmoord bestaan doordat men zich nooit voldoende vervuld of tevreden voelt.
  • Er wordt weinig belang gehecht aan inspanning. Als ouders alleen belang hechten aan de resultaten en niet aan de geleverde inspanning, kunnen kinderen alternatieven zoeken om die doelen te bereiken, zelfs als dat niet de juiste zijn. Een duidelijk voorbeeld is wanneer ze spieken bij examens. In dat geval proberen ze alleen een goed cijfer te halen om de liefde van hun ouders waardig te zijn, want niemand waardeert hun inspanning.
  • Geanticipeerde frustratie. Als de druk te hoog is, zullen kinderen waarschijnlijk anticiperende druk voelen. Het doel is om ergens perfect in te zijn, dus kunnen ze zich al gefrustreerd voelen voordat ze het proberen. Ze denken dat het soms niet eens de moeite waard is als ze niet het beste kunnen zijn.
A mother looking over her teen daughter's shoulder while she looks at her tablet.
Sommige ouders geloven dat hoe meer druk in het leven van hun kind, hoe beter hun resultaten zullen zijn. Dit heeft echter negatieve gevolgen voor het kind.

Waarom zetten we kinderen onder druk?

Het is belangrijk dat we, naast de gevolgen, weten waarom deze druk van ouders op kinderen voorkomt. Zo kun je, als het jou overkomt, je geest wat meer ontspannen en minder onbuigzaam zijn tegenover je kinderen.

Normaal gesproken, wanneer ouders hun kinderen onder druk zetten, kan dat zijn omdat ze denken dat het streven naar perfectie noodzakelijk is om succes te bereiken. Ze vergeten echter dat het belangrijkste in het leven is om ervan te genieten.

Kinderen hebben je tijd en genegenheid nodig

Veeleisende ouders houden geen rekening met de wensen en belangen van hun kinderen. Ze bepalen de te volgen richtlijnen zonder na te denken over de capaciteiten, vaardigheden of wat de kinderen echt willen.

Ze zijn dus autoritair en onbuigzaam en streven ernaar het leven van hun kinderen goed onder controle te hebben. Als je te veeleisend bent, bedenk dan dat kinderen geen volwassenen zijn en dat ze je tijd en genegenheid nodig hebben.

Daarom moet je hun eigen smaak en interesses toestaan en respecteren. Hen dwingen dingen te doen die ze eigenlijk niet leuk vinden, zal hen alleen maar emotioneel van je vervreemden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bilbao, A. (2015) El cerebro del niño explicado a los padres. Editorial: Plataforma Actual

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.