Een kind met depressie helpen

Als je een kind met depressie hebt, moet je het de volle aandacht geven en zo snel mogelijk professionele hulp zoeken om de ziekte te behandelen.
Een kind met depressie helpen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Alle ouders willen dat hun kinderen gelukkig zijn en we voelen ons bezorgd als we een of ander ongemak bij hen waarnemen. Er kunnen veel redenen zijn waardoor ze verdrietig of neerslachtig zijn. Hier gaan we uitleggen wat je kunt doen om een kind met depressie te helpen.

Deze psychische stoornis komt vaker voor dan we denken, bij volwassenen, adolescenten en kinderen, en beïnvloedt het natuurlijk functioneren van mensen. Het is belangrijk dat we weten hoe we de tekenen kunnen herkennen die erop wijzen dat ons kind aan depressie lijdt, om de best mogelijke hulp te kunnen bieden. Lees verder.

Welke symptomen kunnen we bij ons kind met depressie waarnemen?

We kunnen vermoeden dat ons kind depressie heeft als we bepaalde gedragingen bij hem of haar waarnemen. Hier zijn er een paar:

  • Een neerslachtig humeur gedurende een groot deel van de dag: Ze kunnen verdrietig zijn, bijna huilerig, of in een slecht humeur.
  • Weinig energie en moeite om welke taak dan ook te doen, hoe eenvoudig ook.
  • Laag gevoel van eigenwaarde, gevoel van waardeloosheid.
  • Verlies van belangstelling voor dingen die ze vroeger leuk vonden.
  • Slaapproblemen, overdag te veel slapen of ‘s nachts te weinig.
  • Voorkeur voor eenzaamheid, niet bij familie en vrienden willen zijn.
  • Veranderingen in gewicht en eetgewoonten (kunnen te weinig of te veel eten).
  • Leerproblemen die de schoolprestaties beïnvloeden.
  • Lichamelijke pijn of symptomen zonder medische oorzaak.
  • Gebrek aan belangstelling of bezorgdheid voor de toekomst.
  • Gedachten aan dood of zelfmoord.

Bedenk dat sommige van deze symptomen ook kunnen voorkomen bij kinderen of adolescenten die geen depressie hebben en gewoon een slechte tijd doormaken. Wat ons doet vermoeden dat ons kind aan depressie lijdt is het feit dat al deze symptomen samen en elke dag voorkomen.

Een kind met depressie helpen
Depressie is meer dan een neerslachtige stemming. Het is een aandoening die de kwaliteit van het leven van de lijder aantast en chronisch wordt.

Wat moeten we doen als we vermoeden dat ons kind depressief is?

Als je vermoedt dat je een kind met depressie hebt, is het eerste wat je moet doen met hem praten en naar hem luisteren. Praten over hun gevoelens en de dingen die hen kunnen overkomen of waardoor ze zich verdrietig voelen, dienen als uitgangspunt om het probleem aan te pakken.

Wat je ook kunt doen is met de huisarts van het kind praten en hem of haar op de hoogte brengen van de situatie. Je moet de symptomen die je waarneemt uitleggen, zodat ze kunnen vaststellen of er een medische oorzaak kan zijn voor de stemming en het gedrag van je kind. Bovendien kunnen ze voorstellen met therapie te beginnen (Engelse link) of medicijnen voorschrijven om de depressie te verlichten.

Het is heel belangrijk een grondige evaluatie van je kind te doen om depressie zo snel mogelijk op te sporen en met de behandeling te beginnen. Als er suïcidale gedachten of pogingen zijn geweest, moet deze toestand als een noodgeval worden beschouwd en aan de arts worden meegedeeld, zodat het kind onmiddellijk met de behandeling kan beginnen.

Wat kun je doen om je kind met depressie te helpen?

Om ons kind met depressie te helpen is het eerste wat je moet doen ingrijpen en ondersteunend zijn. Sympathiek zijn en met hem of haar praten om uit te zoeken wat er aan de hand is en of er een specifieke reden achter zit, is een belangrijke stap.

Laten we dan eens kijken naar enkele zaken die we met ons depressieve kind kunnen aanpakken

Je kind met een depressie kun je helpen

  • Zorg ervoor dat het verdriet niet het gevolg is van pesten. Je moet er met de jongere over praten en hem of haar ruimte en tijd geven, zodat hij/zij zijn/haar gevoelens kan manifesteren.
  • Bedenk dat prikkelbaarheid en gebrek aan enthousiasme voor dagelijkse bezigheden kunnen voorkomen in de context van depressie en niet altijd op luiheid reageren.
  • Meld het aan de dokter als er een familiegeschiedenis van depressie is.
  • Wees je kind nabij, aanhankelijk en liefdevol, en geef je kind alle liefde die je voor hem of haar hebt.
  • Praten en luisteren naar je kind zal je kind helpen zijn of haar gevoelens te uiten.
  • Schrijf ze in voor activiteiten die ze leuk vinden. Dat kan onder andere sport(Engelse link), kunst, schilderen, of dansen zijn.
  • Als je kind denkt dat hij iets niet kan, kun je hem helpen een lijst te maken van kleine taken die hem naar zijn einddoel leiden. Dit zal hen helpen elke activiteit als een prestatie te zien.
  • Controleer of ze hun behandeling volhouden en medicijnen innemen zoals voorgeschreven.
  • Als ze therapie moeten bijwonen, zorg er dan voor dat ze dat doen en begeleid ze.
  • Probeer hun stress zo veel mogelijk te verminderen.
  • Let op waarschuwingssignalen die op zelfmoord- of doodsgedachten wijzen.
  • Houd altijd telefoonnummers voor noodgevallen bij de hand, zoals die van je therapeut, psychiater of arts, in geval van een crisis of verslechtering van de geestelijke gezondheidstoestand.
Een kind praat met een therapeut
Bedenk dat de resultaten van therapie niet onmiddellijk merkbaar zijn, maar dat het een paar weken duurt voor er verbetering optreedt.

Conclusie met betrekking tot wat je kunt doen als je een kind met depressie hebt

Als je een kind met depressie hebt of vermoedt dat het eraan kan lijden, is het belangrijk dat je een arts raadpleegt om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Depressie is een complexe ziekte, die iemands welzijn aantast en ernstige gevolgen kan hebben. Daarom hebben we hier een reeks tips opgenomen om je wat ideeën te geven over hoe je ze kunt helpen.

Bedenk hoe belangrijk het is een vloeiende communicatieverbinding met je kind tot stand te brengen, om een omgeving van vertrouwen te scheppen. Blijf in de buurt om ze te vertellen wat er met ze aan de hand is of als ze een probleem hebben dat ze niet zelf kunnen oplossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.