20 Zinnen om het gevoel van eigenwaarde van kinderen te versterken

Een goed gevoel van eigenwaarde dient als een stevige basis voor het aangaan van gezonde relaties. Met dat in gedachten zijn hier een paar zinnen om het gevoel van eigenwaarde van kinderen te helpen versterken.
20 Zinnen om het gevoel van eigenwaarde van kinderen te versterken

Laatste update: 12 december, 2021

Eigenwaarde is van cruciaal belang in iemands leven: het stelt hem in staat zich veilig te voelen, grenzen te stellen en gezonde relaties te onderhouden. Daarom moet eraan werken een voortdurende taak zijn die al vroeg in het leven begint. In die zin spelen ouders en andere volwassenen dus een centrale rol bij de totstandkoming van het gevoel van eigenwaarde van kinderen. Hier zijn 20 zinnen om je te helpen het gevoel van eigenwaarde van kinderen te versterken.

Waarom is het gevoel van eigenwaarde van kinderen belangrijk?

Zoals we al eerder zeiden, is een kind met een goed gevoel van eigenwaarde een zelfverzekerd kind. Later wordt het een verantwoordelijke en attente volwassene met aandacht voor zijn eigen emoties en die van anderen.

Een kind met voldoende eigenwaarde zal niet proberen anderen kwaad te doen door te pesten, want zijn zekerheid en waarde hangen niet af van de macht die hij tegenover anderen toont.

20 zinnen om het gevoel van eigenwaarde van kinderen te versterken

Een solide gevoel van eigenwaarde wordt opgebouwd uit onze eigen kennis en uit wat andere mensen over ons herkennen. In onszelf geloven, onze waarde erkennen en onze mogelijkheden kennen zijn fundamenteel voor de opbouw van een gezonde psychische structuur.

Hier zijn daarom enkele zinnen die je met je kinderen kunt gebruiken om hun gevoel van eigenwaarde te versterken:

1. “Ik vertrouw je”

Een kind dat opgroeit in een omgeving van vertrouwen zal in staat zijn voor zijn dromen te vechten en de kracht vinden om dat te doen.

2. Het gevoel van eigenwaarde van kinderen versterken: “Je doet het zo goed!”

Als kinderen dingen leren doen, zoals een sport of lezen, is het heel belangrijk om ze een dosis motivatie te bieden. Dit moedigt hen niet alleen aan, maar leert hen ook dat het proces belangrijker is dan het resultaat.

3. “Je mag om hulp vragen wanneer je die nodig hebt”

Het is heel belangrijk dat kinderen weten dat ze niet alles alleen hoeven te doen. Als ze een uitdaging of moeilijkheid tegenkomen die ze niet alleen kunnen overwinnen, kunnen ze om hulp vragen.

4. “Ik heb je nodig om me hiermee te helpen, kun je dat?” Een goede manier om eigenwaarde van kinderen te versterken

Kinderen moeten deel uitmaken van het huis waarin ze wonen. Het is daarom goed voor ze dat we ze verantwoordelijkheden toewijzen in overeenstemming met hun leeftijd. Zo leren ze namelijk niet alleen zich in te zetten voor taken, maar voelen ze zich ook belangrijk.

5. “Iedereen maakt fouten en daar is niets mis mee!”

Het is belangrijk dat kinderen weten dat iedereen fouten maakt, ongeacht hun leeftijd. Fouten moeten genaturaliseerd worden, zodat ze geen frustratie opleveren als ze zich voordoen.

6. “Iedereen heeft een superkracht”

Deze zin kan aangepast worden naar gelang de leeftijd, maar de boodschap zal altijd zijn dat we allemaal iets hebben dat ons kenmerkt en kracht geeft. Alle mensen hebben een gave, maar misschien is die niet dezelfde als die van anderen.

Als volwassenen moeten we hen steunen en helpen ontdekken wat hun ‘superkracht’ is.

7. “Je bent heel bijzonder voor me”

Zelfs als ze weten dat we van ze houden, moeten we nooit ophouden dat tegen ze te herhalen.

8. “Je hebt het heel goed gedaan”

Deze zin kan vooral gebruikt worden aan het eind van een taak of verantwoordelijkheid die we ze opgedragen hebben. Het is belangrijk dat ze merken dat we hun inspanning erkennen en dat we waarderen wat ze gedaan hebben.

A falther high-fiving his young daughter.

9. “Je hebt gelijk” zal ook helpen de eigenwaarde van kinderen te versterken

Soms zijn wij volwassenen trots en kunnen we niet erkennen dat de kleintjes in huis gelijk hebben. We moeten die afstand echter doorbreken en hen laten zien dat we ook in staat zijn onze beperkingen te erkennen. Ze hebben ideeën om bij te dragen, en wij kunnen zeker van hen leren.

10. “Blijf proberen en je zult slagen!”

Het is belangrijk dat we hen de waarde van inspanning bijbrengen, ook als de dingen niet bij de eerste poging goed uitpakken. Breng ze ervan op de hoogte dat het erom gaat alles te geven en niet op te geven.

11. “Ik begrijp hoe je je voelt”

Lange tijd waren de belangrijkste zinnen die mensen gebruikten om anderen te troosten zoiets als “huil maar niet, zo erg is het niet”. Maar dat heeft kinderen ertoe gebracht hun emoties te sussen, alsof het uiten ervan verkeerd was.

Nu we het belang van emotionele beheersing hebben geleerd, moeten we valideren wat ze voelen en hen aanmoedigen dat te delen als ze dat willen.

12. “Wat jij denkt is heel belangrijk voor me”

Respectvol opvoeden wil volwassen-centrische praktijken uitbannen, volgens welke de enigen die gelijk kunnen hebben of een mening hebben de ouderen zijn.

“Als je groot bent, zul je inspraak hebben”. “Als je groot bent, zul je het begrijpen”.

Dit zijn enkele van de zinnen die kinderen als actieve subjecten, met hun eigen ideeën en inspraak, uitsluiten. Daarom proberen we, vanuit de nieuwe paradigma’s, deze gewoonten om te draaien en kinderen aan te moedigen een eigen ruimte te hebben waar ze hun gedachten en gevoelens kunnen delen, waar ze als geldig worden beschouwd.

13. “Bedankt dat je me geholpen hebt”

Dankbaar zijn is een gewoonte die hun leven veel gemakkelijker zal maken. En het is goed voor ze om het van jongs af aan te leren, door het goede voorbeeld te geven. Dus, als ze ons helpen, is het belangrijk dat we ze laten weten dat we dankbaar zijn voor hun daden.

14. “Je bent uniek”

Van jongs af aan is het belangrijk dat ze weten dat ze bijzonder zijn en dat ze zich met niemand hoeven te vergelijken.

15. “Wat je deed was heel waardevol”

Een stuk speelgoed uitlenen, hun oma helpen met afwassen, of hun kleine broertje helpen met huiswerk maken, zijn goede en altruïstische daden. Het is goed ze te versterken met vriendelijke boodschappen.

16. “Je hebt een belangrijke plaats in dit gezin”

Buiten het feit dat kinderen waarnemen dat ze belangrijk zijn voor ons, hun ouders, is het ook belangrijk dat we erkennen dat ze belangrijk zijn voor de hele groep mensen waartoe ze behoren.

Door ze die plaats in het gezin te geven en hun gevoel erbij te horen te versterken, zullen ze zich speciaal voelen.

17. “Ik kan het niet voor je doen, jij bent degene die het moet doen, maar ik zal er zijn om je te steunen”

Vaak als ze moe, nerveus of bang zijn, vragen kinderen ons om dit of dat voor hen te doen. Het is echter goed om ze aan te moedigen dingen zelf te doen en ze te laten weten dat we hun rugdekking zullen geven.

18. Het gevoel van eigenwaarde van kinderen versterken: “Wat er ook gebeurt, je kunt me vertrouwen”

Kinderen moeten met volwassenen relaties aangaan die gebaseerd zijn op vertrouwen en veiligheid en nooit uit angst. Daardoor zullen wij de eerste mensen zijn tot wie ze zich wenden als ze een probleem hebben of troost nodig hebben. Het is belangrijk hen eraan te herinneren dat we er altijd voor hen zullen zijn.

A mother comforting her young daughter with a hug.

19. “Het maakt niet uit wat een ander denkt, je bent veel waard”

Kinderen moeten leren dat ze veel meer waard zijn dan wat anderen denken of zeggen, of dat nu volwassenen zijn of hun leeftijdgenoten. Zo kunnen ze hun eigen persoonlijkheid ontwikkelen en hun eigen beslissingen nemen, zonder de massa te hoeven volgen.

20. “Je mag zeggen wat je denkt, als je het maar met respect zegt”

Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren zich te uiten en grenzen te stellen en dat ze dat op een assertieve en respectvolle manier doen.

Zinnen om het gevoel van eigenwaarde van kinderen te versterken

Het gevoel van eigenwaarde van kinderen is iets dat ‘we op een laag pitje bereiden’, in kleine, alledaagse handelingen. En dat is maar goed ook, want kinderen moeten weten dat ze de hele tijd belangrijk en waardevol zijn. Niet alleen als ze een trofee winnen of een goed cijfer halen. Houd dus deze zinnen om het gevoel van eigenwaarde van kinderen te versterken in gedachten en gebruik ze regelmatig. Wellicht ook interessant voor jou

5 manieren om zelfvertrouwen te vergroten en angst bij tieners te voorkomen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
5 manieren om zelfvertrouwen te vergroten en angst bij tieners te voorkomen

De adolescentie is een tijd waarin tieners voor veel uitdagingen staan. Daarom is het belangrijk om hun zelfvertrouwen te vergroten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Goleman, Daniel. El cerebro y la inteligencia emocional: nuevos descubrimientos. B de Books, 2015.
  • Seitun, Maritchu. Capacitación emocional para la familia. Grijalbo, 2013.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.