Eerlijk zijn, hoe leer je dat je kind aan?

Eerlijk zijn, hoe leer je dat je kind aan?

Laatste update: 04 juli, 2018

De meesten van ons weten hoe het belangrijk het is om iemand te kunnen vertrouwen. Het leven heeft ons geleerd hoe waardevol eerlijk zijn is. Bovendien weten we dat we deze deugd aan onze kinderen moeten aanleren.
Eerlijkheid is een waarde die gemakkelijk aan te leren is indien het elke dag wordt beoefend. Ouders moeten zelf eerlijk zijn en eerlijkheid uitstralen, maar ze moeten ook proberen om het bij hun kinderen te stimuleren. Ouders moeten dus eerlijkheid bevorderen met dezelfde toewijding als ze een prachtige roos in de tuin verzorgen.

Als we deze roos of waardevolle diamant correct verzorgen dan zal de waarde van eerlijkheid altijd sterker zijn dan de vele leugens die dit leven soms overschaduwen.

Waarom begint je kleine engeltje te liegen?

Wanneer kinderen beginnen te praten dan kunnen ze eerst niets anders dan de waarheid verkondigen. Kleine kinderen kunnen niet anders dan eerlijk zijn. Daarom moeten we deze deugd bij hen inprenten en stimuleren.

Toch zijn er talrijke redenen waarom deze kleine engeltjes, die oorspronkelijk niets dan de waarheid kenden, oneerlijk beginnen te zijn. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat liegen soms kan helpen om bepaalde situaties te vermijden. Ook kan liegen helpen om de consequenties van hun daden te ontvluchten.

Vaak beginnen kinderen bovendien te liegen om een gunst te krijgen. Soms ontdekken ze dat liegen de beste manier is om die beloning te krijgen waar ze zo naar snakken…

De waarheid is dat er talloze redenen zijn waarom een kind begint te liegen. Wanneer je deze redenen onder de loep neemt is het echter niet moeilijk om te zien dat kinderen meestal oneerlijk worden doordat ze het verkeerde voorbeeld zien. Dit geldt dan vooral voor het voorbeeld van volwassenen.

Voordat we hen op het matje roepen of straffen is het belangrijk dat we eens goed naar onszelf kijken. Misschien zijn er wel zaken die we aan ons eigen gedrag moeten proberen te veranderen.

Eerlijk zijn, hoe leer je dat je kind aan?

Eerlijk zijn: jongetje en hond
Het is onmogelijk om je kinderen achter glas te laten opgroeien zodat ze puur en onschuldig blijven zoals toen ze geboren werden. Soms leren ze op school te liegen in plaats van thuis. Eerlijkheid aanleren aan je kind is veel belangrijker dan straffen.

De waarde van eerlijkheid leren inzien is met andere woorden veel belangrijker dan represailles. Het is ook belangrijk om te weten dat een oneerlijk kind niet in staat is om andere mensen te vertrouwen. Dit gebrek aan vertrouwen is het ergste gevoel dat een kind kan ervaren ten opzichte van de opvoeding die een ouder of een leerkracht probeert over te brengen.

Het is uitermate belangrijk om met je kind over eerlijkheid te praten wanneer je hem of haar op leugens betrapt. Hierdoor kan je zo snel mogelijk proberen om het probleem van oneerlijkheid aan te pakken voordat het verder escaleert.

Wat de omstandigheden ook zijn, je moet zo snel mogelijk met je kind over deze kwestie praten. Leg uit dat problemen altijd beter opgelost kunnen worden wanneer men eerlijk is.

Eerlijk zijn leert men aan de hand van een voorbeeld

Wanneer kinderen zien dat volwassenen liegen, zaken verbergen of de kinderen zelf gebruiken als medeplichtigen om oneerlijk gedrag te verdoezelen, dan zullen ze leren dat eerlijkheid relatief is. Ze zullen het gevoel krijgen dat alles mag zolang de leugen maar niet ontdekt wordt.

Daarom moet je er alles aan doen om van je kind geen medeplichtige te maken wanneer je liegt. Het maakt niet uit hoe banaal de leugen is – bijvoorbeeld zeggen dat je niet thuis bent terwijl dit wel zo is. En probeer vooral om je leugens niet goed te praten. Zorg dat je je kind nooit bij een leugen betrekt, zelfs niet als het maar een spelletje is.

Als ouders moeten we er alles aan doen om zo eerlijk mogelijk te zijn. We mogen nooit een belofte breken. In plaats daarvan moeten we de waarde van een belofte onderstrepen en proberen om deze altijd na te komen.

Het geven van het goede voorbeeld is cruciaal wanneer we aan kinderen proberen uit te leggen dat beloften nakomen en eerlijk zijn belangrijk is. Zo zal je zelf een sterke basis hebben waardoor je je kind er gemakkelijker op kan wijzen wanneer een belofte niet nagekomen wordt. Het is dus zeer belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft.

Aanmoediging

Als je kind eerlijk is en regelmatig de waarheid vertelt, dan is het ook belangrijk dat je deze waarde bevordert door je kind te feliciteren. Als ze er soms niet in slagen om eerlijk te zijn, zoals alle mensen op deze aarde, dan is de beste methode om hun gedrag te corrigeren. Het feit dat je kinderen er de volgende keer voor kiezen om wel de waarheid te vertellen is een teken dat ze hun fout hebben ingezien.

Nu is het wel zo dat het niet altijd even gemakkelijk is om eerlijkheid te bevorderen. Als ouders hebben we de belangrijke rol om onze kinderen te helpen om zich te ontwikkelen. Zij zullen later immers de volwassenen zijn die de wereld waarin we leven zullen helpen te veranderen.

Hier volgt enkele handige tips waarmee het gemakkelijker wordt om je kind het belang van eerlijkheid aan te leren.

Eerlijk zijn: koekjes stelen

Hoe kun je eerlijk zijn stimuleren?

  • Praat met je kind over het belang van eerlijkheid en de waarheid. Leg uit dat mensen die liegen onbetrouwbaar zijn en dat die het gewoonlijk niet goed met andere mensen kunnen vinden.
  • Probeer het begrip integriteit uit te leggen en toon aan hoe dit het leven beïnvloedt. Leg uit dat integriteit betekent dat mensen geloven wat je vertelt. De waarde van ‘je woord’ is met andere woorden nog steeds zeer belangrijk.
  • Hou toezicht wanneer ze met andere kinderen spelen. Leer ze dat ze hun speelgoed met anderen moeten delen. Leer ze het belang van fair play. Op een eerlijke manier te spelen zal hen helpen om tot een eerlijke volwassene uit te groeien.
  • Toon je kind hoe je een goede vriend moet zijn. Leg het verschil uit tussen een echte vriend en een kennis. Door je kind te leren wat een echte vriend is zal je bovendien de waarden respect en trouwheid stimuleren.
  • Zorg dat je kind zich verantwoordelijk voelt wanneer hij of zij iets verkeerds heeft gedaan. Leg uit wat verkeerd was en waarom. Toon aan dat hun daden gevolgen hebben. Dit is een waardevolle les voor iedereen. Bovendien helpt het kinderen om vooraf na te denken over de gevolgen van hun daden.

Conclusie

We moeten altijd proberen om onze kinderen deze waarden aan te leren, ook al is het soms ingewikkeld of weten we even niet hoe we dat moeten doen. Wees geduldig en je zal hier de meest geschikte manier voor vinden. Je kinderen zullen je dankbaar zijn.

Houd altijd in gedachten dat je je kinderen hierdoor voorbereidt om de echte wereld onder ogen te zien. Eerlijkheid zal op lange termijn altijd in hun voordeel spelen.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat je deze waarden in het hart van je kind hebt geplant. Zo zal je zelfverzekerder zijn over de keuzes die je hebt gemaakt. Als je dit doet zal je gerustgesteld zijn dat je ze tot een goede persoon hebt weten te kneden, ongeacht de plaats waar ze zijn.  It might interest you...

Schadelijke ouders: de manieren om ze te identificeren
Je bent mamaLees het op Je bent mama
Schadelijke ouders: de manieren om ze te identificeren

Ouderschap is een moeilijke taak en we vragen ons af hoe het gaat. Is dit niet het geval dan is er misschien sprake van zogenaamde schadelijke oude...