Kinderen motiveren om met het huishouden te helpen

Door je kinderen met het huishouden te laten helpen, blijft je huis niet alleen schoner, maar leert het ook waarden en vaardigheden die hen in de toekomst goed van pas zullen komen.
Kinderen motiveren om met het huishouden te helpen
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen motiveren om met het huishouden te helpen is een uitdaging waar gezinnen elke dag voor staan. Vaak kiezen ouders ervoor om alle huishoudelijke taken zelf te doen om conflicten met hun kinderen te voorkomen.

Helpen in het huishouden kan echter een nuttig hulpmiddel zijn om kinderen belangrijke waarden en vaardigheden bij te brengen.

Helpen in het huishouden: voordelen voor kinderen

Volgens Joseph Knobel, expert in filosofie en onderwijskunde, is het van groot belang dat kinderen met huishoudelijke taken helpen. De reden: dit zijn de eerste verantwoordelijkheden die ze in hun leven tegenkomen.

Je kinderen laten helpen met het huishouden gaat niet alleen over het schoon en ordelijk houden van je huis. Het gaat ook over het aanleren van waarden en vaardigheden die hen zullen helpen als ze ouder worden.

  • Verantwoordelijkheid. Ondanks het feit dat ze het niet leuk vinden om huishoudelijk werk te doen, zullen kinderen zich verantwoordelijker voelen als ze met succes een karwei voltooien. Dit gevoel van voldoening kan heel geruststellend zijn.
  • Onderhandelingsvaardigheden. Ze leren hoe ze hun ideeën kunnen uiten, duidelijk kunnen communiceren en een akkoord proberen te bereiken.
  • Teamwork. Kinderen leren dat je soms met anderen moet samenwerken om een doel te bereiken.
  • Gevoeligheid en empathie. Wanneer je kinderen met het huishouden helpen, dan leren en begrijpen ze hoe moeilijk het kan zijn om een schoon huis te behouden.
  • Onafhankelijkheid. Door in het huis mee te helpen, leren ze hoe ze in de toekomst efficiënt klusjes kunnen doen.

Volgens de bestsellerauteur Dan Pink is helpen met het huishouden een goede zaak voor kinderen, omdat het laat zien dat gezinnen op gedeelde verplichtingen gebaseerd zijn. Ze leren ook dat familieleden elkaar moeten helpen.

5 manieren om kinderen te motiveren om met het huishouden te helpen

1. Begin het karwei samen met hen

Jongen met stoffer en blik

Een van de meest voorkomende fouten die ouders maken is van hun kinderen verwachten dat ze weten hoe ze huishoudelijk werk moeten doen hetzij, omdat de taken eenvoudig zijn of omdat ze denken dat de kinderen het hebben geleerd doordat ze het hun ouders hebben zien doen.

Vaak moeten alle kinderen beginnen met het helpen van klusjes, maar hun ouders moeten hen dat eerst leren. Het oppakken van hun speelgoed lijkt bijvoorbeeld in het begin misschien een eenvoudige taak. Het is echter mogelijk dat je kind niet weet hoe hij ze op de juiste manier moet opbergen. Dit kan frustratie veroorzaken en ertoe leiden dat het kind opgeeft.

Vraag daarom in plaats van ze te berispen of ze hulp nodig hebben. De kunst is om hen te helpen de taak te starten en ze geleidelijk het zelf te laten afronden.

2. Iedereen moet verantwoordelijkheden hebben

Een van de belangrijkste aspecten van het leren van een kind om klusjes te doen, is de verdeling van verantwoordelijkheden tussen de gezinsleden.

Met andere woorden, kinderen moeten begrijpen dat alle leden hun eigen verantwoordelijkheden hebben. Deze hangen natuurlijk af van de mogelijkheden van elk lid.

Het is belangrijk om kinderen passende taken toe te wijzen. Het kiezen van een taak die te complex is voor hun leeftijd kan bijvoorbeeld tot frustratie leiden, terwijl te eenvoudige taken tot verveling kunnen leiden.

3. Laat ze steeds onafhankelijker worden

Net als bij een bedrijf waar de baas niet naar de inbreng van zijn werknemers luistert of hun onafhankelijkheid waardeert, kan hetzelfde in een familiale omgeving gebeuren.

Het is essentieel om kinderen de gelegenheid te geven om hun mening te uiten. Door hen toe te staan te zeggen wat ze denken, bevorder je zelfvertrouwen. Beetje bij beetje zal dit hun gevoel van zelfvoorziening vormen.

Naarmate ze zich zelfstandiger en onafhankelijker voelen, zullen kinderen gemotiveerder worden om voor huishoudelijke taken te zorgen en ze effectiever te doen.

4. Met het huishouden helpen: teamwork

Samen in het huishouden helpen

Als je wilt dat je kinderen helpen, zorg er dan voor dat het samenvalt met een tijd waarin alle familieleden in het huis aanwezig zijn.

Je kinderen zullen dan het gevoel hebben ergens deel van te zijn. Door samen met hun gezin te werken, zijn ze ook gemotiveerder om een bijdrage te leveren. Door samen te werken, zorg je er uiteindelijk voor dat het huishouden correct wordt uitgevoerd.

5. Maak het huishouden gewoon een goede gewoonte

Leer je kinderen van jongs af aan hoe belangrijk het is om thuis iets bij te dragen. Beetje bij beetje nemen kinderen hun verantwoordelijkheid op als een normaal feit. Uiteindelijk zullen het gewoontes worden.

Als je een wekelijkse tijd instelt voor het organiseren en schoonmaken van je huis, dan bouw je samen een gezinsgewoonte op. Op deze manier zullen je kinderen begrijpen dat helpen met huishoudelijke taken noodzakelijk is en het uiteindelijk als onderdeel van een normale routine zien. Elk gezinslid een bijdrage aan het juiste onderhoud van hun huis te zien doen, versterkt dit namelijk.

“Vertel het me en ik vergeet het, leer het me en ik herinner het me misschien, betrek me erbij en ik leer.”
– Benjamin Franklin

Het brengt je familie dichter bij elkaar

Tot slot kan het betrekken van je kinderen bij huishoudelijke taken ook helpen bij het opbouwen van sterke gezinsrelaties. De verdeling van taken en verantwoordelijkheden kan dan de lasten en spanningen van het gezin verlichten. Dit leidt vervolgens tot verminderde familiestress.

Kortom, als we onze kinderen motiveren om met het huishouden te helpen, dan voelen ze zich onderdeel van iets dat groter is dan zijzelf, terwijl ze waardevolle vaardigheden voor de toekomst leren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Knobel, J. (2013). El reto de ser padres. Ediciones B. España: Barcelona.
  • Pink, D. H. (2009). Drive: the surprising truth about what motivates us. Riverhead Books. Estados Unidos: Nueva York.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.