3 tips om met succes aan groep 3 te beginnen

De overgang van peuterspeelzaal naar kleuterschool kan voor kinderen moeilijk zijn. Door kinderen te helpen succesvol naar de basisschool te gaan, krijgen ze meer vertrouwen in hun nieuwe omgeving.
3 tips om met succes aan groep 3 te beginnen
Pedro González Núñez

Geschreven en geverifieerd door de kinderdocent Pedro González Núñez.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is niet altijd makkelijk voor kinderen om veranderingen te accepteren die hun leven op een min of meer ingrijpende manier veranderen. Van de kleuterschool naar groep 3 gaan kan een moeilijke stap zijn voor kinderen, dus het is belangrijk om ze te helpen met succes aan groep 3 te beginnen.

Veel kinderen kijken in zekere zin uit naar deze overgang, want als ze met oudere kinderen naar school gaan, voelen ze zich trots en blij. Tegelijkertijd kan het voor sommige leerlingen echter moeilijk zijn om zich aan te passen aan de meer gestructureerde omgeving van groep 3. Dit kan zelfs voorkomen bij leerlingen op de kleuterschool geen specifieke problemen hadden. In de hogere klassen voelen kinderen zich misschien een beetje verloren in de menigte tussen zoveel andere studenten.

Bovendien verliezen sommige leerlingen tijdens deze overgang de vrienden uit het oog die ze tijdens hun kleutertijd hadden. Daarom moeten ze zich aanpassen aan een nieuwe omgeving en aan een groep klasgenoten die ze misschien niet eens kennen.

Daarbij moeten ze zich misschien ook aanpassen aan andere kleine veranderingen, zoals navigeren naar een ander klaslokaal, trappen gebruiken, enz. Hoewel dit slechts kleine obstakels lijken, zijn dit nog steeds grote uitdagingen voor kleine kinderen.

Natuurlijk moeten we ook rekening houden met de angsten en zorgen van gezinsleden. Met andere woorden, voor ouders en zelfs voor grootouders, tantes en ooms, en oudere broers en zussen, betekent de overgang naar groep 3 een grotere verantwoordelijkheid. Het gaat om nieuwe leraren, aanpassing, de aanschaf van meer schoolbenodigdheden, enz…

Kinderen op de basisschool

Overgang van kleuterschool naar groep 3

Onze bedoeling hier is niet om je bang of bezorgd te maken. Over het algemeen is deze overgang geen reden tot grote bezorgdheid. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat het voor sommige kinderen moeilijk kan zijn.

Het is belangrijk om te beseffen dat kinderen op dit punt van hun leven de overgang maken van de preoperatieve fase naar de concrete operationele fase. Volgens Piaget bereiken kinderen het concrete operationele stadium van ontwikkeling rond de leeftijd van 6 of 7. Met andere woorden, deze stap gebeurt op natuurlijke wijze bij kinderen, en scholen herhalen het gewoon zodat het gepast is.

Tijdens deze nieuwe ontwikkelingsfase beginnen kinderen logisch te redeneren. Dit is precies het moment waarop ze beginnen met het maken van verzamelingen, hun wiskundige vaardigheden verbeteren, enz.

Daarom hebben onderwijsinstellingen plannen voor de overgang. Met andere woorden, ze bereiden activiteiten voor die passen bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van kinderen die naar groep 3 gaan. Bovendien passen ze het curriculum aan om aan de behoeften van deze leeftijdsgroep te voldoen.

Hoe kun je je kinderen helpen om met succes aan groep 3 te beginnen?

Als kinderen overstappen van de kleuterschool naar groep 3, kan iedereen die bij het onderwijsproces betrokken is bijdragen. Leraren hebben bijvoorbeeld de taak om met kinderen te werken die gewend zijn aan een meer ontspannen klasomgeving waarin op kunnen staan wanneer ze willen. Tegelijkertijd kunnen ouders zich vooral zorgen maken over deze overgang.

1.Verbetering van aandacht en mentale oefeningen bij kinderen

Tijdens deze fase is het erg belangrijk dat kinderen zich meer kunnen concentreren en om de beurt kunnen spelen. Om je kinderen thuis te helpen, kun je ze oefeningen laten doen die hun geheugen verbeteren. Bordspellen of kaartspellen zijn bijvoorbeeld een geweldige manier om de aandacht en het geheugen te verbeteren. Gebruik eenvoudige spellen, zoals mens-erger-je-niet, memory, kwartetten, etc.

Jongen in een bibliotheek

2. Leestijd

Lezen en schrijven zijn constanten vanaf het moment dat kinderen de leeftijd van 6 jaar bereiken. Met andere woorden, net wanneer ze naar groep 3 gaan. Dus, bedenk dat als je je kinderen wilt helpen hun spelling te verbeteren en snel te leren, lezen het antwoord is.

Besteed meer tijd aan lezen thuis met je kinderen, zonder druk of dwang. Gebruik altijd verhalen en kinderboeken die bij de leeftijd passen.

3. Motivatie om huiswerk te maken

Het begin van groep 3 markeert vaak het begin van een van de grootste uitdagingen van de academische reis van een kind: huiswerk. Thuis schoolwerk moeten doen kan voor veel kinderen een zware strijd zijn. Ze hebben de hulp en bekrachtiging van volwassenen nodig en in veel gevallen veel motivatie.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om duidelijk te maken dat huiswerk de verantwoordelijkheid is van het kind en niet van de ouders. Je kunt je kinderen wel helpen, maar doe hun huiswerk niet voor ze.

Conclusie over hoe kinderen met succes aan groep 3 kunnen beginnen

Als het om andere activiteiten gaat, kunnen we kinderen aanmoedigen om nieuwe rollen op zich te nemen. Ze kunnen zich bijvoorbeeld ‘s ochtends zelf aankleden om zich meer verantwoordelijk en zelfstandig te voelen.

We mogen als ouders niet vergeten dat we de aanbevelingen van leraren en experts moeten opvolgen om deze overgang gemakkelijker te maken. Onze kinderen hebben tijdens dit proces namelijk onze steun nodig. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe laat je kinderen kennismaken met lezen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe laat je kinderen kennismaken met lezen

Kinderen leren lezen kost veel tijd. Als je je kinderen laat kennismaken met lezen, kunnen ze leren om van boeken lezen te houden.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.