6 tips om kinderen te leren zelfstandig huiswerk te maken

Als je wilt dat je kind zelfstandig huiswerk maakt, kunnen de volgende tips helpen. Let dus goed op!
6 tips om kinderen te leren zelfstandig huiswerk te maken
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 13 november, 2018

Een van de stappen die de onafhankelijkheid van kinderen markeert, is wanneer ze leren om zelfstandig huiswerk te maken. Het is zeker een grote verantwoordelijkheid en tegelijkertijd een belangrijk moment voor de kleintjes om te leren hoe ze hun tijd in moeten delen.

Als moeder zou je zeker graag een magische formule willen hebben om je kinderen aan te moedigen hun huiswerk te maken. Helaas is het niet zo eenvoudig! Houd er echter rekening mee dat het mogelijk is om kinderen te leren zelfstandig huiswerk te maken als je bepaalde methoden toepast. We zullen je er hieronder meer over vertellen.

6 tips om kinderen te leren om zelfstandig huiswerk te maken

De volgende tips zullen kinderen helpen om hun schoolactiviteiten zelf te doen:

1. Help ze als het nodig is

Het eerste advies om kinderen huiswerk te laten maken, is door hen altijd te laten zien dat je bereid bent om hen te helpen als het nodig is. Dit geeft hen het vertrouwen om de eerste stap te zetten en zelf verder te gaan met bepaalde oefeningen.

Je moet altijd kalm en met plezier hulp en steun geven. Vergeet niet om positieve opmerkingen te maken zodat het kind de taken niet in een negatief licht ziet.

Het begin van onafhankelijkheid hangt in grote mate af van de leeftijd van kinderen. Je moet ze altijd begeleiden om een methode aan te bieden die bij hen past. In plaats van ze de antwoorden te geven, is het beter om hen te helpen vragen zelf te beantwoorden, met gebruik van de kennis die ze hebben.

2. Blijf positief

Het is een feit: kinderen leren veel van hun ouders. Ouders, die positief en enthousiast zijn over de nieuwe verworven kennis, moeten hun kinderen aanmoedigen om ondanks moeilijkheden door te zetten. Het is ook goed om kinderen te motiveren om het beter te doen en hen te prijzen voor hun inspanningen.

Vader helpt met huiswerk

En in moeilijke situaties, raden we aan dat je geen ontmoediging of frustratie laat zien. Dit kan namelijk de motivatie van het kind ondermijnen.

3. Jij moet de hoofdmotivator zijn

De houding van kinderen ten opzichte van schoolwerk is vaak positiever als hun ouders erbij betrokken zijn. Daarbij geldt, hoe bekwamer de ouders zich voelen over hun kinderen steunen bij het leren, hoe positiever en gepaster hun interventies.

Door kinderen het plezier van leren in te prenten, helpt de ouder hen om motivatie en zelfvertrouwen te ontwikkelen. En iedereen wint!

“Het doel van het onderwijs is om jongeren voor te bereiden om in de toekomst zichzelf te onderwijzen.”

–Robert M. Hutchins–

4. Dwing het kind niet

Als je wilt dat je kinderen zelfstandig huiswerk maken, is het eerste dat je moet weten dat jongere kinderen niet weten hoe ze onder druk of spanning moeten werken. Daarom moet je proberen hen niet onder druk te zetten.

Het is bijvoorbeeld niet gepast om kinderen te ontmoedigen met zinnetjes als:

  • “Je bent nog niet klaar”
  • “Je moet het nu doen, want het moet morgen ingeleverd worden.”

Denk eraan dat dit averechts kan werken en dat deze woorden de gedachten van kinderen kunnen blokkeren.

Je moet ze ook leren dat het belangrijk is om huiswerk goed en grondig te doen in plaats van snel en slecht. Als moeder moet je hen helpen om rustig de gevolgen onder ogen te zien als ze dingen niet goed of op tijd doen.

5. Bepaal specifieke plaatsen voor huiswerk en studeren

Het is raadzaam om specifieke plekken te bepalen om te studeren, zoals de slaapkamer van het kind of de keukentafel, met het doel om zoveel mogelijk afleiding weg te nemen.

Hiervoor is het essentieel om een aantal bureaus te hebben die voldoende ruimte hebben voor de benodigde materialen zoals:

  • potloden
  • pennen
  • papier
  • boeken
  • andere essentiële elementen

Je kunt kinderen aanmoedigen om een klein boekje of een agenda te gebruiken waar zij hun huiswerk in kunnen schrijven. Op deze manier is er geen verwarring over wanneer het bij de leraar ingeleverd moet worden.

Leren zelfstandig huiswerk te maken

6. Organiseren

Als je wilt dat je kind georganiseerd is, moet je het kind helpen om een organisatiesysteem te leren. Als moeder is het jouw taak om een goede methode aan te leren. Je moet als het nodig is aanwijzingen geven en corrigeren.

Als je denkt dat je kinderen hulp nodig hebben bij indelen van hun tijd, moet je hen vaardigheden laten zien. Dan kunnen ze leren wat het betekent om prioriteiten te stellen op basis van wat het meest belangrijk is en wanneer het af moet zijn.

Kortom, je kunt je kinderen niet dwingen om iets te doen, laat staan om zelfstandig huiswerk te maken. In plaats daarvan moet het idee zijn om grenzen te stellen, hun individuele keuzes te respecteren en hen te helpen motiveren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.