Zich bijzonder voelen: 4 manieren voor je kind hiermee te helpen

Zich bijzonder voelen: 4 manieren voor je kind hiermee te helpen

Laatste update: 24 juli, 2018

De mogelijkheid krijgen om je kinderen dingen aan te leren en door het leven te gidsen. Dit is een van de grootste en meest bevredigende verantwoordelijkheden van het ouderschap. Soms kun je er echter aan twijfelen of je kinderen zich bijzonder voelen of niet.

We weten dat je als moeder alleen maar het allerbeste wilt voor je kleine oogappel. Daarom zullen we enkele manieren bespreken om ervoor te zorgen dat je kinderen zich bijzonder voelen.

Probeer deze technieken uit en creëer een sterkere band door de liefde te tonen die je voor je kind voelt.

1. Houd oogcontact

Je denkt misschien dat luisteren naar je kind voldoende is om te weten wat hij of zij wil uitdrukken. Een van de manieren om ervoor te zorgen dat je kind zich bijzonder voelt, is door even in zijn of haar ogen te kijken.

Hierdoor zullen ze zich bijzonder voelen en beseffen dat je oprecht aandacht aan hen schenkt. Misschien zullen ze zo niet denken, maar emotioneel is het van het allergrootste belang. Je kunt ook enkele vragen stellen over de zaken die ze jou zonet hebben toevertrouwd.

Zich bijzonder voelen: aandacht

Het kind zal zien dat je geïnteresseerd bent in wat hij of zei zegt en doet. Als je kind iets wil vragen terwijl je bezig bent, vraag dan om even te wachten en maak zo snel mogelijk tijd vrij.

Dit zorgt er niet alleen voor dat kinderen zich bijzonder voelen, maar het zal ook jullie onderlinge communicatie ten goede komen.

Bij een klein kind dat nog niet praat is oogcontact nog veel belangrijker. Het kind zal zichzelf willen uitdrukken en het is cruciaal dat je hier voldoende aandacht aan schenkt.

Tijdens het spelen of het eten kun je de situatie gebruiken om oogcontact te maken.

2. Zorg voor tijd met je kind samen zonder onderbrekingen

Een andere manier om kinderen het gevoel te geven dat ze bijzonder zijn, is door tijd voor hen te reserveren en geen onderbrekingen toe te laten. Dit moet uiteraard geen volledige dag zijn en het mag niet in de weg komen te staan van je dagelijkse taken.

Voor kinderen is het voldoende dat je een beetje tijd aan hen spendeert en je echt met hen bezighoudt.

Er zijn meerdere opties:

  • Lees een verhaaltje voor het slapengaan
  • Ga elke dag voor het avondeten even samen wandelen in het park
  • Speel een tiental minuutjes met hen voordat je gaat werken

Dit zijn slechts drie mogelijkheden. Natuurlijk mag je alles kiezen dat je samen met je kind wilt te doen.

Terwijl je tijd en aandacht aan je kind schenkt, is het beter om je gsm uit te schakelen en je volledig te richten op wat jullie samen doen.

3. Vraag je kind om te praten over de dingen die hij of zij belangrijk vindt

Als moeder praat je waarschijnlijk voortdurend met je kind over wat er belangrijk is in zijn of haar leven.

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat ze zich bijzonder voelen, is door gericht te vragen wat hen interesseert, bang of ongemakkelijk maakt.

Vragen ‘hoe het op school ging’ en genoegen nemen met het antwoord ‘goed’ is onvoldoende. Ga hier dieper op in.

Vraag of ze met vragen zitten, of ze gelukkig zijn en of er zaken zijn waar ze mee inzitten. Dit is een geweldige manier om hen beter te leren kennen en om een vertrouwensband op te bouwen.

Zich bijzonder voelen: moeder en dochter praten

Je kinderen zullen het gevoel krijgen dat hun leven zeer belangrijk is voor jou. Bovendien zullen ze zich comfortabel voelen om je alles te vragen.

Het is belangrijk dat je op niets wat ze vertellen kritiek uit. Op deze manier zullen ze je blijven vertrouwen.

Als ze echt iets hebben gedaan dat niet door de beugel kan, leg hen dan uit waarom dat zo verkeerd was.

4. Toon interesse in hun passies – zo gaan kinderen zich bijzonder voelen

Hoewel een favoriete teddybeer niet dezelfde gevoelens bij jou opwekt als bij je kind, is het toch belangrijk om interesse in dat speeltje te tonen. Zo kun je kinderen eveneens het gevoel geven dat ze bijzonder zijn.

Door liefde te tonen voor de zaken waar je kind liefde voor voelt, zal je kind beseffen hoe belangrijk hij of zij voor je is.

Luister enthousiast wanneer ze vertellen over hun zandkasteel of nieuwste kleurboek. Zo kun je hun passies en bezigheden delen. Hierdoor zullen ze zich comfortabel voelen en weten dat je hen steunt.

Probeer deze vier methoden te integreren in het dagelijkse leven. Dit zijn gemakkelijke methoden en de resultaten zijn onder andere verbeterde communicatie, een beter onderling begrip en een kind met meer zelfvertrouwen.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is enkele minuutjes per dag.  Wellicht ook interessant voor jou

Jij bent mijn zwakte die me elke dag sterker maakt
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Jij bent mijn zwakte die me elke dag sterker maakt

Mijn lieve kind, jij bent mijn zwakte die me elke dag sterker en sterker maakt. Ik wil dat je weet hoe waardevol je voor me bent en hoe immens de k...