De effecten van leeftijdsverschil tussen broers en zussen

Het verschil in leeftijd tussen broers en zussen is een onderwerp van discussie en helaas is er geen universele waarheid. Het hangt allemaal af van de ervaringen en voorkeuren van elk gezin.
De effecten van leeftijdsverschil tussen broers en zussen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 oktober, 2018

Als je van plan bent om een ​​gezin te stichten en je vraagt ​​je af wat het beste leeftijdsverschil tussen broers en zussen is, dan vind je dit artikel wellicht nuttig.

Dit is een vraag die veel ouders zichzelf stellen wanneer ze denken aan het krijgen van kinderen. De beslissing is natuurlijk aan elk stel. Hieronder analyseren we de voor- en nadelen van elke keuze.

Het leeftijdsverschil tussen broers en zussen kiezen

Moeten broers en zussen slechts één, twee of drie jaar uit elkaar zitten? Of moet het leeftijdsverschil tussen broers en zussen nog groter zijn, waardoor de maanden met een pasgeborene een beetje makkelijker worden?

Wat is beter? Miljoenen ouders over de hele wereld stellen deze vraag elke dag.

Het antwoord op deze vragen hangt af aan wie je het vraagt. Door persoonlijke jeugdervaringen zal iedereen een verschillende mening over het onderwerp hebben.

Wat je moet weten is dat alle opties hun voor- en nadelen hebben, zoals bijna alles in het leven.

Daarom willen we in dit artikel de belangrijkste aspecten bespreken die deel uitmaken van deze complexe beslissing.

De voordelen om je kinderen dicht bij elkaar te hebben in leeftijd

 • Educatie: je kunt ze een vergelijkbare opvoeding aanbieden, omdat ze bijna tegelijkertijd de kindertijd, de puberteit en de adolescentie doorlopen.
 • Gezelschap: als je kinderen goed met elkaar overweg kunnen, iets dat erg van jullie als ouders afhangt, dan hebben zij altijd een vriend om op te rekenen. Bovendien kunnen ze elkaar helpen met huiswerk, klusjes of samen sporten. Als ze ouder zijn, kunnen ze zelfs dezelfde vrienden hebben en samen tijd doorbrengen.
 • Praktisch: veel ouders zeggen dat ze wennen aan het verschonen van luiers, weinig slapen en – in het geval van moeders – borstvoeding geven. Dus als het volgende kind kort na de vorige komt, zijn ouders al gewend aan het dagelijkse ritme van het leven met een baby.

Wat er echt toe doet, is dat kinderen opgroeien in een gunstige omgeving. Met de affectie van hun ouders en de aandacht die ze verdienen.

Het nadeel van een kleiner leeftijdsverschil tussen broers en zussen

 • Verdubbel het werk: wanneer je twee of meer kleine kinderen hebt, worden de eisen vermenigvuldigd. Dit is met name het geval als je tegelijkertijd meer dan één kind in de luiers hebt. Ook als je het moeilijk vindt om een ​​slaaproutine vast te stellen.
 • Verdubbel de kosten: op dezelfde manier zal ook het bedrag dat je aan luiers, hygiëneproducten en kleding uitgeeft toenemen.
 • Jaloersheid: wanneer kinderen bijna even oud zijn, is het normaal dat ze jaloers zijn als hun broer of zus iets ontvangt dat zij niet hebben. Eventuele rivaliteit is een delicate kwestie om in gedachten te houden.
Grote broer met baby

Het voordeel om langer te wachten voordat je nog een kind neemt

 • Een persoonlijke beschermer: wanneer de leeftijdsverschil groter is tussen broers en zussen, nemen oudere broers en zussen vanzelfsprekend de rol van ‘bewaker’ aan. Naast dat ze letten op de veiligheid van hun kleine broertje, fungeren ze ook als adviseurs. Ze bieden tevens zeer nuttige begeleiding op basis van hun eigen ervaringen.
 • Minder belangenconflicten: als er tussen de broers en zussen meer jaren verschil zit, dan zullen ze niet vaak vechten om speelgoed. Ze zullen minder of geen ruzie maken over tv-rechten of wie voorin de auto mag zitten.
 • De oudere broer of zus geeft een andere kijk op de wereld: een grote broer of zus kan dingen overbrengen zoals cultuur, muziek en de knowhow die een meer open perspectief van de wereld produceren. Ongetwijfeld zijn oudere broers en zussen een onmisbare bron van kennis.
 • Grote broers en zussen helpen met het opvoeden van kinderen: wanneer ze een bepaalde leeftijd bereiken, kunnen oudere broers en zussen helpen om voor hun kleine broertjes en zusjes te zorgen. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor bepaalde huishoudelijke taken om hun ouders te helpen.
 • Besparingen op kleding en andere items: je jongere kinderen kunnen dingen gebruiken die je oudere kind niet langer nodig heeft, zoals kleding, meubels, schoolbenodigdheden, enz.

“Als broeders het erover eens zijn, is geen fort zo sterk als hun gemeenschappelijke leven.”

– Antisthenes –

Het nadeel van een groter leeftijdsverschil tussen broers en zussen

 • Jaloezie: alleen omdat een kind ouder is, wil dat nog niet zeggen dat hij zich niet buitengesloten voelt. Het is belangrijk om je kind zich net zo belangrijk te laten voelen als altijd. Zelfs met een nieuw broertje of zusje in huis.
 • Terugkeer naar het babyritme: ouders moeten de onafhankelijkheid opofferen die ze hebben terug gekregen met het opgroeien van de andere broer of zus. De komst van een jongere broer of zus betekent teruggaan naar de intense eisen van een pasgeborene.
Grote zus en kleine zus

Vanzelfsprekend zullen er gemeenschappelijke factoren zijn tussen al je kinderen, ongeacht het leeftijdsverschil.

Als het leeftijdsverschil klein is, zal dit elke dag merkbaar zijn bij:

 • hun spelletjes
 • de gedeelde activiteiten
 • de gesprekken

Als broers en zussen qua leeftijd verder uit elkaar liggen, zul je hun onderlinge band op specifieke momenten nog steeds opmerken. Ze hebben echter minder dagelijkse activiteiten gemeen.

Toch is er niets zoeter dan je jongste kind op te zien kijken naar haar oudere broer of zus en je oudste liefde voor je kleintje te zien zorgen.

Zoals we hierboven al zeiden, is de keuze van hoe lang te wachten voordat er meer kinderen komen aan elk paar. Naast de hierboven genoemde details, zullen ook financiën en emotionele factoren een rol spelen in het besluitvormingsproces.

Wat er echt toe doet, is dat kinderen opgroeien in een gunstige omgeving. Met de affectie van hun ouders en de aandacht die ze verdienen.

Op de lange termijn zullen je kinderen elkaar gaan aanbidden, ongeacht hoe klein of groot hun leeftijdsverschil is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.