8 korte animatiefilms om emoties bij kinderen te stimuleren

Boeken, spelletjes en films zijn een uitstekende manier om aan de emoties van kinderen te werken. Wij bevelen de beste tekenfilms aan.
8 korte animatiefilms om emoties bij kinderen te stimuleren

Laatste update: 30 november, 2023

Korte animatiefilms zijn een uitstekend hulpmiddel om te werken aan de emoties van kinderen en hoe ze daarmee om kunnen gaan. We hebben het over een waardevol hulpmiddel voor zowel leerkrachten als ouders thuis.

Ruimte maken voor emotionele opvoeding is een eerste vereiste als we een gezonde en gelukkige jeugd willen bevorderen. Wat is er dan beter dan kinderen dichter bij de wereld van emoties te brengen door middel van een didactisch en aantrekkelijk medium als animatie?

De beste korte animatiefilms om te werken aan de emoties van kinderen

Hieronder presenteren we een selectie van de leukste korte films om te werken aan de emoties van kinderen. Laten we beginnen.

1. Kleine Icarus

Het vliegen van een speelgoedvliegtuigje is niet altijd zo eenvoudig. De hoofdpersoon van Kleine Icarus is een jongetje dat dol is op vliegtuigen, maar erg boos wordt als hij merkt dat de dingen niet gaan zoals hij had verwacht. Hij raakt keer op keer gefrustreerd omdat hij de plastic vliegtuigjes niet van de grond krijgt.

Hij blijft echter doorzetten. Door dit verhaal kunnen we onszelf gemakkelijk weerspiegeld zien in het personage, omdat we allemaal onverwachte situaties en obstakels tegenkomen in het leven op weg naar onze doelen.

Daarnaast kan deze korte animatiefilm leiden tot een meer dan interessante discussie met onze kinderen of leerlingen: wat doen we als dingen niet gaan zoals we willen? Hoe voelt de jongen in de film zich? Wat zouden wij doen in zijn plaats?

2. Schipbreukelingen

David Vera, de auteur van de korte film Naufragos (Schipbreukelingen), laat ons twee mannen zien die qua uiterlijk erg op elkaar lijken (hoewel ze zich van elkaar onderscheiden door hun haar), maar met zeer verschillende niveaus van emotionele volwassenheid.

Een van de mannen neemt een egoïstische houding aan en heeft een notoire moeite met het registreren van en interesse tonen in de emoties van anderen. De ander daarentegen toont vrijgevigheid en solidariteit. Deze film is een interessant hulpmiddel dat heel nuttig kan zijn om thuis of in de klas aan sociale vaardigheden te werken.

3. Bridge

Korte animatiefilms om emoties bij kinderen te stimuleren
Elk moment is een goed moment om van een korte film te genieten, en het is vooral belangrijk om ze als gezin te bekijken om ze beter te kunnen analyseren.

Deze prachtige korte film heeft vier dieren als hoofdpersonen. Ze proberen een smalle brug over te steken en de een wordt een obstakel voor de ander. De twee minuten zijn genoeg om de hoofdgedachte over te brengen; soms is het nodig om een flexibele houding aan te nemen om tot een voor beide partijen gunstige overeenkomst te komen.

Het is de schattige wasbeer die met een geweldig (maar eenvoudig) idee komt zodat zowel hij als zijn konijnenvriend de overkant van de brug kunnen bereiken. Deze productie kan werken als een trigger bij het werken aan concepten als samenwerking, teamwork en empathie. Daarnaast laat de animatiefilm de ineffectiviteit van geweld zien.

Meer animatiefilms om te werken aan emoties bij kinderen

4. Piper

Piper is een productie gemaakt door Disney Pixar in 2016. Het vertelt het verhaal van een prachtig vogeltje dat bang is voor water. Het punt is dat hij, om voedsel te krijgen, deze angst onder ogen moet zien.

De film slaagt erin om perfect die ongemakkelijke waardering te beschrijven van je heel klein en onzeker voelen tegenover een context die zowel onbekend als bedreigend lijkt.

In dit opzicht kan het werk een geweldige bondgenoot zijn om de kwestie van angst voor het onbekende en zelfverbetering te introduceren. Als het vogeltje zijn angst overwint, ontdekt hij een wonderlijke onderwaterwereld en krijgt hij meer zelfvertrouwen en een gevoel erbij te horen.

5. Monsterbox

Dit werk is ontstaan als eindproject voor 3D grafische studies aan de Bellecour School of Art and Design in 2012. Het richt zich op een vriendschap tussen generaties, tussen een oude man en een nieuwsgierig klein meisje.

De oude man is tuinman en heeft een mooie kwekerij waar hij zijn planten met aandacht verzorgt. Het meisje en haar onrustige vrienden halen binnen kattenkwaad uit, wat de oude man erg boos maakt.

Maar met de tijd en wat terughoudendheid bouwen ze samen een sterke vriendschap op. Monsterbox is een interessante optie om met kinderen te praten over de kracht van vriendschap en empathie.

6. Snack attack

Een meisje kijkt een film en is blij
Als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, kunnen kinderen de korte films alleen bekijken en daarna met hun ouders bespreken.

Met een duidelijk vleugje humor en ondeugendheid nodigt de korte film Snack attack ons uit om na te denken over vooroordelen en het belang om je niet te laten meeslepen door uiterlijkheden.

In dit geval speelt het verhaal zich af op een treinstation. Een oude vrouw slaagt er na verschillende pogingen in om een pakje koekjes uit een automaat te halen. Haar moment om van de koekjes te genieten terwijl ze op de trein wacht, wordt onderbroken wanneer een zorgeloze en nonchalante jongeman besluit om naast haar te gaan zitten.

7. Muis te koop

Vertelt het verhaal van Sniker, een muis met grote oren die dolgraag wil worden geadopteerd door een kind dat hem liefde kan geven. Het probleem is dat de kinderen die in de dierenwinkel komen hem afwijzen en belachelijk maken vanwege zijn fysieke eigenaardigheid.

Sniker doet er alles aan om gezien te worden en staat erop iemand te vinden die hem accepteert zoals hij is. Muis te koop is een waardevolle bron om te werken aan respect, empathie en tolerantie. We kunnen ook de nadruk leggen op de persoonlijke en collectieve verrijking die voortkomt uit het accepteren en waarderen van diversiteit.

8. Paroles en el aire (Woorden in de lucht)

Sylvain Vincendeau baseerde deze interessante korte animatiefilm op het verhaal van Alain Gagnol. In Woorden in de lucht wil een jongeman een verdrietige buurvrouw die vanuit haar raam toekijkt, opbeuren en komt op een geweldig idee: hij stuurt haar wat bemoedigende woorden in een papieren vliegtuigje.

Onbedoeld fleurt hij uiteindelijk de dag van bijna de hele buurt op en uiteindelijk weet hij de oorspronkelijke ontvanger te bereiken en een glimlach op haar gezicht te toveren.

De boodschap van deze productie richt zich op de kracht van woorden en het belang van het uiten van emoties. Hierdoor kunnen we emotionele regulatie en de waarde van empathisch en belangeloos luisteren aan de orde stellen.

Daarnaast kunnen we met de kinderen spelen en hen vragen wat ze zich voorstellen dat de man op het papier schreef of wat zij aan de verdrietige vrouw zouden hebben geschreven. Tegelijkertijd helpt het ons om in te zien dat onze eigen acties effect hebben op anderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.