4 Trucs om kinderen het periodiek systeem te helpen leren

Met deze trucs om kinderen te helpen het periodiek systeem te leren, is scheikunde voortaan gemakkelijker en leuker! Blijf lezen!
4 Trucs om kinderen het periodiek systeem te helpen leren
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je op school het onderwerp van de chemische elementen leert, wordt alles een wirwar van cijfers, letters en symbolen. Maar als je het eenmaal begrijpt, begint het volkomen logisch te worden omdat het perfect geordend is. Je hoeft alleen maar een reeks trucjes te leren om kinderen het periodiek systeem te helpen leren. Je kinderen zullen er vervolgens perfect mee overweg kunnen.

Laten we eerst leren waar het over gaat, en dan leren we de geheimen ervan te ontcijferen. Mis het dus niet!

Wat is het periodiek systeem der elementen?

“Het periodiek systeem van de chemische elementen is een van de belangrijkste verworvenheden van de wetenschap, die niet alleen de essentie van de scheikunde, maar ook van de natuurkunde en de biologie vastlegt.
Verenigde Naties, 2019-

Het periodiek systeem werd in 1869 ontworpen door scheikundeprofessor Dmitri Mendelejev. Dit model werd later uitgebreid en verbeterd en vormt de basis van het instrument dat we nu kennen.

Het schema van de tabel ordent de verschillende elementen en geeft ons de volgende gegevens en symbolen:

  • Letter of letters die elk element identificeren.
  • Atoomnummer.
  • Chemische eigenschappen.
  • De elektronensamenstelling.

De kolommen van de tabel heten groepen of families en de rijen heten perioden. In totaal vinden we 118 elementen, gerangschikt in 7 rijen en 18 kolommen.

Kortom, er is veel informatie! En daarom gaan we je helpen om het leren van het periodiek systeem te vergemakkelijken

Een meisje is bezig met een scheikundeproef
Natuur- en scheikunde leren hoeft niet saai of eentonig te zijn. Vind een manier om je kinderen te stimuleren kennis op te doen… door te spelen!

Ontdek de beste trucs voor kinderen om het periodiek systeem te leren

Kies uit de volgende de methode waar je kind zich het prettigst bij voelt. Lees en probeer ze allemaal tot je de juiste vindt.

1. Gebruik mnemonics

Zinnen gebruiken om de elementen te onthouden is een heel effectieve truc om de tabel te onthouden.

Met een reeks woorden kun je vervolgens gemakkelijk het eerste element van elke kolom in de juiste volgorde onthouden.

Probeer daarom je eigen zinnen of verhalen samen te stellen om deze methode toe te passen!

2. Bouw een concept map

Schema’s of concept mappen zijn ook geweldig om te leren door associatie. Om ze te maken kun je gewone woorden gebruiken en die associëren met chemische elementen.

Een andere manier om deze methode te gebruiken is om een conceptkaart te maken met alledaagse beelden die met de elementen geassocieerd worden, in plaats van woorden. Een goede bron hiervoor is de tabel met plaatjes gemaakt door de natuurkundige Keith Enevoldsen: The Periodic Table of the Elements, in Pictures. Het is op zijn site te downloaden in pdf formaat (Engelse link).

3. Probeer de Loci methode

Het woord loci betekent ‘plaats’ in het Latijn, dus je kunt je voorstellen waar het bij deze methode om gaat: de plaats waar je bent associëren met de elementen van de tafel. Je kunt dit thuis doen, tijdens een dagelijkse wandeling, of op school.

Deze strategie staat ook bekend als het ‘geheugenpaleis omdat ze het geheugen activeert en kennis schept door associaties.

5. Maak gebruik van technologie

Technologie biedt een schat aan educatieve sites en digitale hulpmiddelen die kinderen helpen bij het huiswerk. Of het nu gaat om het leren van geschiedenis, aardrijkskunde, of scheikunde, mobiele apps zijn een geweldige hulpbron.

Online spelletjes spelen is dus een geldige truc om te leren. Er zijn veel spelletjes die gebruik maken van het periodiek systeem en zelfs zelfbeoordeling en voortgangscontrole mogelijk maken.

Probeer apps zoals bijvoorbeeld Tip, Atom, of Periodiek systeem Quiz (Engelse link) om met de elementen te spelen, raadsels te voltooien, en op een eenvoudige en leuke manier te leren.

Het periodiek systeem leren met apps
Profiteer van de technologie en onderzoek toepassingen die ontworpen zijn om kinderen scheikunde te leren.

Waarom het periodiek systeem van de elementen leren?

Zeker, met een van de methoden die we hebben uitgelegd zal je kind snel het periodiek systeem leren en zonder problemen voor zijn examen slagen. Maar het is ook goed om ze op een praktische manier het echte nut van deze kennis uit te leggen.

Een goed idee is om het periodiek systeem in verband te brengen met een of ander alledaags element. Bijvoorbeeld etiketten van voedsel of medicijnen.

Op deze manier zullen kinderen meer betekenis vinden in het leren over de elementen. Bovendien zal het periodiek systeem zijn mysterie verliezen en iets bruikbaars worden voor het dagelijks leven. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom de wetenschap belangrijk is voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Waarom de wetenschap belangrijk is voor kinderen

Ontdek waarom wetenschap belangrijk is voor kinderen en welke voordelen het voor onze kleintjes heeft terwijl ze zich ontwikkelen.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.