8 manieren om het werkgeheugen te versterken

Vooral op jonge leeftijd hebben kinderen moeite met het onthouden van informatie. Vandaag delen we enkele manieren om het werkgeheugen te versterken.
8 manieren om het werkgeheugen te versterken

Laatste update: 28 augustus, 2021

Soms hebben kinderen moeite om informatie korte tijd vast te houden. Daarom is het belangrijk om het werkgeheugen te versterken. Dit type geheugen is verantwoordelijk voor het opslaan van en werken met de informatie die is opgeslagen in ons kortetermijngeheugen.

Een paar jaar geleden noemde men werkgeheugen ook wel ‘kortetermijngeheugen’. Tegenwoordig gebruiken mensen beide termen omdat ze te maken hebben met de uitvoerende functie van mensen. Blijf lezen om meer te weten te komen over de verschillende manieren om het werkgeheugen te versterken.

Hoe het werkgeheugen bij kinderen te versterken

Als het om leren gaat, gebruiken kinderen hun werkgeheugen het meest. Dit geheugen is nodig als het gaat om het volgen van aanwijzingen of als ze bepaalde stappen moeten nemen om een wiskundig probleem mentaal op te lossen.

Ouders kunnen verschillende strategieën gebruiken om het werkgeheugen van hun kinderen te versterken. Laten we eens kijken naar enkele van die strategieën.

geheugenspel vormen

Werkgeheugen versterken en lezen aanmoedigen

Een goede strategie om het werkgeheugen van schoolgaande kinderen te versterken, is door ze de tekst die ze bestuderen of lezen te laten onderstrepen. Hierdoor kunnen ze de informatie die ze hebben gelezen langer vasthouden. Daarna kunnen ze alle vragen beantwoorden die ze hebben over wat ze zojuist hebben gelezen.

Een ander ding dat ze kunnen doen, is de passage hardop voorlezen terwijl ze studeren. Daarnaast kun je ze vragen stellen over wat ze hebben gelezen.

Verdeel de informatie in kleine delen

Het is altijd gemakkelijker om kleine groepen getallen te behouden dan een lange rij. Waarom denk je dat je je telefoonnummer en ID beter herinnert dan je bankrekeningnummer? Dat komt omdat die nummers worden gescheiden door streepjes of spaties, terwijl je bankrekeningnummer een lang doorlopend nummer is.

Daarom moet je, wanneer je je kind instructies geeft, dit stap voor stap of één voor één doen. Als je een geschreven taak in kleinere delen probeert te verdelen, kun je je kind een grafische organizer laten gebruiken om hem of haar te helpen.

Speel kaartspellen

Kaartspellen helpen het werkgeheugen op twee manieren te versterken:

  • Kinderen moeten de spelregels onthouden
  • Ze moeten onthouden welke kaarten ze hebben en welke de andere spelers hebben gespeeld

Multizintuiglijke informatie

Het is belangrijk om de informatie op verschillende manieren aan je kind te verstrekken. Schrijf bijvoorbeeld de dingen op die ze moeten doen en hang de briefjes op de koelkast. Op die manier zullen ze ze moeten lezen om te weten welke taken ze moeten doen.

Daarnaast kun je ze de taken ook hardop vertellen, zodat ze ze kunnen horen. Hierdoor kunnen ze de informatie beter onthouden en onthouden ze deze later wanneer ze deze nodig hebben.

Maak verbindingen om het werkgeheugen te versterken

Door verbanden te leggen tussen verschillende dingen, maak je de informatie gemakkelijker om te onthouden. jij en je kind kunnen bijvoorbeeld werken aan het maken van geheugensteuntjes. Om ze te helpen meerdere woorden te onthouden, kunnen ze de eerste letter van elk woord gebruiken om een woord te maken dat gemakkelijk te onthouden is.

Door een manier te vinden om de informatie met andere dingen te verbinden, kunnen kinderen zowel het langetermijngeheugen als het werkgeheugen herstellen. Hierdoor kunnen ze de nieuwe informatie onthouden en verbinden met hun oude herinneringen.

peuter spelen geheugen

Vraag je kleintje om het je te leren

Een andere strategie die je kunt gebruiken, is je kind te vragen je iets uit te leggen dat het aan het leren is. Als je kunt uitleggen wat je kind aan het leren is, laat je zien dat je kind de informatie heeft begrepen en mentaal kan opslaan.

Speel spellen waarvoor visueel geheugen vereist is

Een van de beste spellen die je kind kan spelen om aan zijn visuele geheugen te werken, is het spel Memory. In dit spel proberen ze bijpassende paren te vinden door twee kaarten om te draaien met afbeeldingen op de achterkant. Als ze geen match vinden, draaien ze de kaarten om en proberen ze het opnieuw.

Dit spel helpt het werkgeheugen te versterken, omdat je kleintje voor een korte tijd moet onthouden waar elke afbeelding zich bevindt, zodat ze de match kunnen vinden.

Daarnaast kun je ook nog een ander spel spelen waarin je je kind een tijdschrift geeft en vraagt om bepaalde woorden of letters te zoeken en te omcirkelen.

Werken met visualisatievaardigheden

Als je je kind aanmoedigt om foto’s te maken van wat het leest of hoort, zal het de informatie beter onthouden. Je kunt ze vragen om een verhaal te maken terwijl ze voorlezen of terwijl jij voorleest.

Je kunt ze ook vragen om een tekening te maken als je klaar bent met het verhaal. Door dat te doen, zullen ze uiteindelijk de details kunnen beschrijven zonder ze te hoeven tekenen.

Conclusie

In dit artikel hebben we verschillende strategieën besproken die je kunnen helpen het werkgeheugen van je kind te versterken. Het is belangrijk om hun werkgeheugen te stimuleren, zodat ze beter in staat zijn om informatie op korte termijn vast te houden.

Kinderen hebben vaak moeite om informatie korte tijd vast te houden, maar deze ideeën zullen helpen. Waar wacht je op? Begin ze in de praktijk te brengen! Wellicht ook interessant voor jou

Denkspelletjes voor kinderen die ze thuis kunnen spelen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Denkspelletjes voor kinderen die ze thuis kunnen spelen

Denkspelletjes voor kinderen zijn een goede manier om naast school de intellectuele ontwikkeling van je kind aan te moedigen.