5 geweldige Apps om scheikunde te leren

Als je kinderen het moeilijk vinden om scheikunde te leren, kun je deze apps niet missen om het ze gemakkelijker te maken al spelend te leren!
5 geweldige Apps om scheikunde te leren
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Scheikunde is een heel boeiend onderwerp als het de belangstelling van tieners wekt. Omdat het een ingewikkelde wetenschap is, kan het moeilijk te begrijpen zijn. Demotivatie kan dan snel toeslaan. Gelukkig zijn er enkele geweldige apps om kinderen op een gemakkelijke en onderhoudende manier scheikunde te leren.

Apps voor tieners om scheikunde te leren

Het is belangrijk dat de applicaties die je download een goed gefundeerde basis hebben, zodat leerlingen hun kennis van scheikunde uitbreiden zonder onderweg hun motivatie te verliezen. Daarom moet je de opties kiezen die de mogelijkheid bieden om tot plezierig en effectief leren te komen.

Met de volgende apps om scheikunde te leren zullen leerlingen het veel gemakkelijker hebben en op elk moment en op elke plaats kennis kunnen opdoen. Ze zijn allemaal geschikt voor gebruik vanaf je mobiele telefoon of tablet.

1. Goreact

Deze app is ontstaan in het Museum of Science and Industry in Chicago. Het bevat een compleet periodiek systeem. Van daaruit kun je met de verschillende elementen spelen en ze vervolgens naar de reactiezone slepen. Zo kun je gemakkelijker onthouden hoe ze op elkaar reageren als ze gecombineerd worden.

Er zijn niet minder dan 300 mogelijke reacties en je hoeft maar op een van de 118 beschikbare elementen te klikken om te zien wat er gebeurt. Het is een app die heel goed is als het erom gaat tieners te helpen scheikunde te leren.

5 geweldige Apps om scheikunde te leren


2. Scheikunde leren met Qumidroid

In dit geval is de app bedoeld om allerlei soorten verbindingen te formuleren. Het begint met het periodiek systeem, waar de gegevens van belang over de verschillende elementen worden getoond. Bovendien heeft het een molecuulmassa-calculator.

Het is zeker een goede optie om te leren, maar het vereist een zekere vaardigheid in het onderwerp.

3. Periodic table 2020

Deze app is helemaal gratis en het formaat is goedgekeurd door de International Union for Pure and Applied Chemistry (Engelse link). Het heeft een periodiek systeem van elementen en een oplosbaarheidstabel.

Als je een van de items kiest, krijg je actuele informatie erover. Dit is ideaal voor als er vragen rijzen bij het bestuderen van het onderwerp of gewoon om meer te weten te komen.

4. Periodic table quiz

Kinderen van 10 jaar en ouder kunnen zich met deze app vermaken als ze al belangstelling voor het onderwerp hebben. Het wordt gebruikt om te leren, na te kijken en je voor te bereiden op scheikunde-examens.

Het bestaat uit vragen om de kennis te testen, dus je moet de symbolen en alle informatie over de elementen onthouden.

Wat ik het leukste aan dit programma vind is dat je de resultaten kunt vergelijken met die van andere spelers die dezelfde activiteiten op het internet gedaan hebben.

5. Scheikunde leren met Atomik Monsters Infinite

Als het kind ouder is dan 10 jaar, kan het genieten van dit spannende strategiespel, waarin het de elementen moet ontdekken waaruit het geheel bestaat.

Door het spel leren de leerlingen de belangrijkste eigenschappen van elk element, terwijl ze verschillende hindernissen overwinnen om verder te komen. Om sommige te ontgrendelen moeten ze verschillende groepen oplossen. Het doel is te voorkomen dat ze de top van het scherm bereiken.

Kinderen maken huiswerk met behulp van een app

Leer terwijl je plezier hebt!

Er zijn nog veel meer leerzame apps te ontdekken in de App Store of Google Play, maar met deze vijf die we genoemd hebben, weet je waar je moet beginnen. Verspil geen tijd en help je kinderen plezier te beleven aan scheikunde!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Varios autores. (2017) El libro de la Tabla Periódica: Enciclopedia visual de los elementos. Editorial: Dk

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.